Saborea España i la Secretaria d'Estat de Turisme presenten a Madrid les III Jornades de Destins Enogastronòmics Slow Taste

La Casa de Canàries a Madrid (Santa Cruz de Marcenado, 13) ha acollit aquest migdia la presentació oficial de les III Jornades de Destins Enogastronòmics Slow Taste, organitzades per Saborea España i la Secretaria d’Estat de Turisme, que se celebraran a l’illa de La Palma els dies 25 i 26 de setembre de 2025 . L’acte ha reunit representants institucionals, mitjans especialitzats i professionals del turisme i la gastronomia, en un esdeveniment que reforça el compromís amb un model turístic més sostenible, connectat amb el territori i centrat en la persona.

Obertura institucional

La inauguració va estar a càrrec de Miriam Perestelo Rodríguez, consellera de Promoció Econòmica de La Palma i presidenta de SODEPAL, qui va destacar la creixent importància de la gastronomia dins l’experiència turística de l’illa, especialment reforçada per la marca Saborea La Palma .

A continuació, Susi Díaz, presidenta de Saborea España, va subratllar la necessitat de repensar la relació entre viatger i destinació amb un enfocament més pausat, emocional i relacional .

Valor del territori i l’autenticitat

Raquel Rebollo, consellera de Turisme i vicepresidenta del Cabildo de La Palma, va posar en relleu la riquesa gastronòmica, cultural i natural de l’illa com a base d’experiències úniques vinculades al paisatge, el producte local i l’autenticitat .

També van intervenir Blanca Jiménez, presidenta de l’Associació de Destins Gastronòmics i vicepresidenta de Saborea España, i Emilio Gallego, secretari general de Hostaleria d’Espanya, coincidint en definir el concepte Slow Taste com el nou luxe del turisme enogastronòmic.

Suport dels fons europeus i institucionalitat

El torn final de paraula va correspondre a Ana Muñoz Llabrés, directora general de Polítiques Turístiques de la Secretaria d’Estat de Turisme, qui va reafirmar el suport governamental a aquesta iniciativa, destacant la gastronomia i el paisanatge com actius diferencials per sobre dels atractius tradicionals com el sol i la platja, sobretot a La Palma .

Va puntualitzar que les jornades serviran com escenari per compartir bones pràctiques entre beneficiaris de plans turístics finançats amb fons Next Generation: 64,7 milions d’euros destinats a plans de turisme i 7,9 milions d’euros al Programa d’Experiències .

Final amb degustació

L’acte va culminar amb una degustació de productes típics de La Palma, maridats amb vins de la seva denominació d’origen, oferint una experiència sensorial que va traslladar als assistents els sabors i aromes característics de l’illa .

Una cita per consolidar-se

Aquestes jornades —que celebren la seva tercera edició després de les exitoses trobades a Valladolid (2023) i Cullera (2024)— volen consolidar-se com un fòrum estratègic de diàleg, aprenentatge i connexió entre destinacions, empreses i institucions. Emmarcades en el Pla Nacional de Turisme Gastronòmic, busquen incrementar l’impacte positiu de l’enogastronomia en el desenvolupament local, l’ocupació i la identitat cultural del territori 

Amb aquest impuls a la marca Saborea España i al concepte Slow Taste, la Secretaria d’Estat de Turisme reafirma la seva aposta per una mirada més humana i sostenible sobre com viatgem, mengem i ens relacionem amb els destinacions, convertint La Palma en símbol d’aquest nou paradigma turístic que posa el focus en el producte local, l’autenticitat i la connexió emocional amb l’entorn