Catalunya posa el focus en el turisme conscient en el nou full de ruta per al màrqueting de la destinació
- ‘(+) Catalunya, millor turisme’ és la nova estratègia de màrqueting turístic amb horitzó 2028, centrada en el turisme conscient, el benestar de la comunitat i la sostenibilitat, i que defineix una nova manera de relacionar-se amb els visitants
- L’estratègia, presentada avui, avança cap a una economia del visitant que generi valor econòmic, social, ambiental i cultural
- Per primera vegada, el resident esdevé un actor en l’estratègia de màrqueting turístic de Catalunya

L’Agència Catalana de Turisme, del Departament d’Empresa i Treball, ha presentat avui en un acte al Gran Teatre del Liceu de Barcelona la nova estratègia ‘(+) Catalunya, millor turisme’, que marcarà el full de ruta del màrqueting turístic de la destinació amb horitzó 2028.
La sessió inaugural ha anat a càrrec del ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu; i del conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, i ha comptat amb la participació de 500 professionals del sector turístic d’arreu del territori. La trobada d’avui ha comptat també amb les intervencions de la directora general de Turisme, Cristina Lagé, i de la directora de l’Agència Catalana de Turisme, Arantxa Calvera, per explicar les principals línies d’actuació d’aquesta nova estratègia.
‘(+) Catalunya, millor turisme’ representa un canvi en la manera d’entendre la promoció turística i aposta per una mirada més conscient, inclusiva i regenerativa. La nova eina de gestió del màrqueting de la destinació aposta per una manera compartida d'entendre i transformar el turisme, més conscient i autèntica, que persegueix aquest millor turisme.
Aquest full de ruta que s’ha presentat avui parteix d’un canvi de paradigma on es canvia el focus del volum al valor, superant la visió centrada només en l’afluència de turistes i avançant cap a una economia del visitant conscient que generi valor econòmic, social, ambiental i cultural per a Catalunya. Amb el propòsit d’aportar benestar a la comunitat a través dels valors de viatjar, la Generalitat de Catalunya aposta per convertir Catalunya en una destinació líder en turisme conscient a Europa.
El Govern, mitjançant el nou document, vol que el visitant deixi de ser vist com algú extern i passi a ser tractat com un resident temporal, amb drets però també amb responsabilitats. Això vol dir fomentar comportaments respectuosos, fer-lo partícip de les normes del lloc i vincular-lo emocionalment amb el territori. Aquesta mirada ajuda a generar experiències més autèntiques, convivència més harmoniosa i un impacte positiu més gran al territori. Amb aquesta nova estratègia, el Govern fa una crida col·lectiva a transformar el turisme en una eina de progrés social, cohesió territorial i prosperitat compartida. Catalunya es projecta així com una destinació responsable, capaç de desplegar tot el seu potencial sense renunciar als valors, d’avançar amb autenticitat i de ser visitada sense deixar de ser viscuda.
El model 4+4 d’objectius estratègics
‘(+) Catalunya, millor turisme’ es fonamenta en vuit fites estratègiques agrupades en dues grans dimensions: els quatre objectius primaris, que s’han consolidat com a reptes recurrents del sector turístic, i els quatre objectius de nova generació, que reflecteixen l’evolució cap a un model més equilibrat, regeneratiu i centrat en les persones.
Els objectius consolidats són:
- Desestacionalització. Redistribució dels fluxos turístics de manera més equilibrada al llarg de tot l’any.
- Desconcentració territorial. Donar protagonisme també a altres zones de Catalunya que no compten amb una gran afluència de visitants.
- Diversificació de l’oferta. Ampliar la varietat de productes i experiències turístiques amb noves propostes de valor.
- Impacte econòmic. Augmentar la despesa turística per generar més valor afegit i prosperitat compartida.
Els 4 objectius de nova generació són:
- Satisfacció del visitant i del resident. Millorar la seva convivència gràcies a la implicació del resident, esborrant la línia que separa el resident i el visitant.
- Sostenibilitat i llegat positiu. Garantir que el turisme sigui un motor de regeneració ambiental, social i econòmica.
- Fidelització del visitant conscient. Promoure i enfortir la relació amb un perfil de visitant respectuós i compromès amb els valors del territori.
- Enfortiment de la marca Catalunya. Consolidar una marca turística amb valors clars, on la seva projecció i reputació guanyen valor i lideratge a escala global.
El resident al centre
Una de les novetats més destacades d’aquesta estratègia és la incorporació activa del resident com a actor. Lluny de considerar-lo només un espectador, el nou model aposta perquè tingui un paper protagonista com a prescriptor i creador de continguts del territori. Es promou així un turisme que conviu amb la vida quotidiana, que crea valor compartit i fomenta l’orgull de pertinença.
Un procés col·lectiu amb el sector i el territori
‘(+) Catalunya, millor turisme’ s’ha construït des d’un ampli consens amb el sector: més de 1.000 empreses participants, 30 taules de treball, consultes a institucions estatals i internacionals, més de 200 respostes d’enquestes sectorials i sessions amb agents públics i privats d’arreu del territori. Aquesta metodologia participativa ha permès identificar els reptes clau i prioritzar accions compartides per contribuir a un model més resilient, equitatiu i sostenible.
Una jornada que escenifica aquest canvi de paradigma en el màrqueting turístic
La col·laboració publicoprivada ha estat una eina clau per a l’èxit de l’estratègia i la jornada d’avui reuneix els principals actors i institucions de referència a Espanya, Europa i a nivell global.A banda de la presentació del pla, al llarg de la jornadatenenlloc diverses sessions de caire formatiu amb experts i líders d’empreses i entitats del sector turístic. Es parla d’hipersegmentació per cercar el visitant conscient; de regeneració i llegat de les empreses, experiències i comunitats; de l’estratègia a nivell europeu per un turisme sostenible i de connectivitat; i de digitalització i innovació en l’era de la IA, fent èmfasi en les actuacions del Programa 4P’s (Processos, Plataformes, Públics i Productes) de transformació digital del màrqueting turístic de Catalunya, un projecte d’importància estratègica de la Unió Europea, cofinançat al 40% pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional, en el marc del Programa FEDER de Catalunya 2021-2027.
Cites
Miquel Sàmper, conseller d'Empresa i Treball
"Catalunya ha sabut posicionar-se, ha tingut un èxit increïble i és líder a nivell turístic europeu. Tenim el turisme que hem volgut tenir. El Govern se sent orgullós de la força del sector, però també tenim el deure d'anar transformant-lo d'acord amb les necessitats"
"Hem de parlar de valor, de respecte pel resident, que els visitants tinguin clar que tenen drets i també deures. Això ho hem d'aplicar al turisme que ens ve i també al turisme que fem"
"Hem de ser capaços de fer readaptació d'un turisme que ha arribat a un punt quantitatiu molt alt, perquè cada vegada tingui més valor qualitatiu"
Dades clau
-
6 vectors de transformació
El visitant conscient i la seva connectivitat. Valora experiències alineades amb el seu propòsit, minimitza l'impacte negatiu i es converteix en un agent de regeneració del territori. S'identifiquen els segments clau segons els seus mindsets, alineació amb els valors de '(+) Catalunya, millor turisme', i el seu potencial de mercat.
Regeneració i llegat de productes, experiències i comunitats. La regeneració d'experiències parteix de nous posicionaments d'empreses conscients dels canvis socials i ambientals que afecten el planeta. Aquestes empreses impulsen la construcció de llegats vinculats a l'activitat turística en els territoris on es troben implantades i que alimenten el propòsit d'aquesta estratègia: millorar la qualitat de vida de les comunitats locals a Catalunya.
Marca, valors i comunicació 360º. L'estratègia requereix un nou model de comunicació que transita des d'un màrqueting d'esdeveniments a un màrqueting de continguts. És una aposta per la personalització dels continguts i els canals que permet donar resposta als objectius de connectar el visitant conscient amb les experiències de valor de les destinacions. La marca Catalunya s'estén cap a altres espais temàtics de l'economia del visitant.
Les audiències clau: el resident com a actor. Es treballarà la reputació de les nostres destinacions per tal que els residents puguin percebre els impactes positius que l'activitat de l'economia del visitant genera al territori, i al mateix temps puguin donar a conèixer activitats locals que generin sensibilització i pedagogia als que les visiten. Fem autoestima dels nostres territoris i recuperem l'hospitalitat fent respectar les realitats naturals i culturals dels nostres llocs.
Sostenibilitat: el llegat i l'impacte positiu com a eixos centrals del propòsit. El turisme per a tothom i la sostenibilitat ambiental han de ser el gran llegat de la nova '(+) Catalunya, millor turisme'per als pròxims anys.
Innovació i Digitalització: acceleració tecnològica i IA. Amb aquesta estratègia, Catalunya fa una aposta decidida per la innovació, fomentant noves aliances i formes organitzatives i impulsant l'ús de noves tecnologies, en especial la IA. Especialment, es té en compte el canvi de paradigma que pot suposar l'ús de la IA en tota la cadena de valor del turisme: creació d'experiències personalitzades, gestió de fluxos, hipersegmentació de demanda, creació de nous canals d'interacció amb el visitant, etc.