Berlin acull una trobada internacional per transformar el turisme gastronòmic cap a la sostenibilitat, amb participació de la FIHRT
Tornem de Berlín amb el cap ple d’idees i motivació després d’haver participat en el taller internacional “Sustainable Food in Tourism”, organitzat per la SRH Berlin University of Applied Sciences, en el marc del projecte europeu TASTE – Transformative Approaches for Sustainable Food in Tourism, cofinançat per la Comissió Europea i liderat a casa nostra per la Cambra de Comerç de Barcelona..
Durant tres dies, especialistes del món de l’hostaleria i el turisme de diferents països europeus (Espanya, Bèlgica, Itàlia, Alemanya, Letònia i Eslovènia) hem treballat conjuntament per repensar el futur del turisme gastronòmic a partir de tres grans eixos: sostenibilitat, digitalització i resiliència.
El programa ha abordat qüestions clau com els models de negoci circulars, l’ús d’eines digitals per a la transformació del comportament dels viatgers, la implicació dels agents locals en la construcció de destinacions sostenibles i la gestió conscient dels sistemes alimentaris.
Una de les fortaleses de la participació catalana ha estat la cohesió i complementarietat de la delegació, integrada per representants de l’Agència Catalana de Turisme / Catalan Tourist Board, la Federació Intercomarcal d'Hostaleria, Restauració i Turisme (FIHRT), l’Agència de Desenvolupament del Berguedà, el Clúster Foodservice i el Consorci de Turisme de Barcelona.
Aquesta presència diversa i ben articulada ha permès compartir experiències valuoses del territori català, des del punt de vista institucional, empresarial i territorial, així com establir vincles significatius amb altres regions europees amb les quals compartim reptes i visions de futur.
La delegació catalana ha posat en relleu iniciatives innovadores en l’àmbit del turisme gastronòmic, ha reforçat aliances estratègiques i ha contribuït de manera activa a les discussions sobre com fer realitat una transició verda i justa dins el sector.
La trobada també ha estat una oportunitat per inspirar-nos amb experiències concretes com el projecte de permacultura de Café Botanico, les propostes de cuina zero waste del restaurant HAPPA, o els casos d’èxit en la reducció del malbaratament alimentari gràcies a tècniques de nudging i gamificació.
Ens sentim especialment orgullosos d’haver estat acompanyats per socis catalans estratègics, que han aportat visió i experiència local a l’àmbit europeu com l'Agència Catalana de Turisme / Catalan Tourist Board, Federació Intercomarcal d'Hostaleria, Restauració i Turisme (FIHRT), l'Agència de Desenvolupament del Berguedà, el Clúster Foodservice i el Consorci de Turisme de Barcelona.
Aquesta col·laboració reforça l’ecosistema català de turisme gastronòmic i evidencia el compromís compartit per una transició sostenible del sector, basada en la formació significativa i l’acció conjunta.
En aquest marc, des del projecte TASTE es preveu properament el llançament d’una convocatòria de finançament per donar suport a projectes innovadors que vulguin contribuir a aquest canvi.
Catalunya, amb el seu teixit actiu i compromès, té un paper clau a jugar en aquest procés europeu.