Recomanacions per a la gestió dels aliments d'origen animal afectats per la interrupció del subministrament elèctric

Arran de la interrupció del subministrament elèctric, l’AESAN està treballant per informar les persones consumidores sobre què han de fer amb els aliments del frigorífic i del congelador en aquesta situació. Aquestes recomanacions ja estan a disposició de la ciutadania als perfils oficials de les xarxes socials tant del Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030 com de l’AESAN. Estem pendents de publicar aquestes recomanacions a la nostra pàgina web, però fins al moment no ha estat possible a causa de l'apagada elèctrica.

En aquesta línia, us fem arribar les següents recomanacions per a la gestió dels aliments d'origen animal (o que continguin ingredients d'origen animal) afectats per la interrupció del subministrament elèctric:

Als punts de venda o per al consum fora de la llar (bars, restaurants, quioscos, petites botigues d'alimentació, benzineres, ...) d’aliments que continguin ingredients d’origen animal, com per exemple truites o gelats, es considera que la gestió es podria fer tractant-los com a residus sòlids urbans. La recollida, transport i eliminació dels materials esmentats es realitzarà conforme a la Llei 7/2022, de 8 d'abril, de residus i sòls contaminats per a una economia circular.

En cas que es tracti d’aliments d’origen animal que s’hagin de rebutjar d’acord amb el sistema de gestió de la seguretat alimentària de l’establiment, com carn o peix fresc, preparats de carn, etc., si les quantitats acumulades/generades no superen els 20 kg, es podrien gestionar també com a residus sòlids urbans, assegurant-se que el producte no pugui ser recuperat. D’altra banda, si se superen els 20 kg, es considera que s’ha de fer una avaluació cas per cas per determinar si aquests aliments suposen o no un risc per a la salut per ser categoritzats com a SANDACH C3 o C2, havent-se de gestionar com a tals.

Tanmateix, aquesta interpretació no es podria fer extensiva a la gestió que s’ha de dur a terme a les plataformes de distribució, que haurien de gestionar-los de conformitat amb la normativa SANDACH. Si existís la possibilitat, es permetrà que des dels establiments es dugui a terme la recollida d’aquests productes d’origen animal i el seu transport de retorn a la plataforma de distribució d’origen, on es procedirà a la seva adequada classificació i gestió com a SANDACH. No obstant això, han de ser les autoritats competents de les comunitats autònomes les que determinin en quins casos concrets es podrien autoritzar excepcions.

Organisme Autònom Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició