El Departament d'Agricultura presenta cinc curiosos productes elaborats amb xai, untables de llegums, carbassa, peix i fruita de pinyol
Finalitza el projecte Elaborats de productes del sector primari per incrementar el seu valor afegit, amb la concepció i el desenvolupament de nous
Els cuinats s’han ideat amb el suport de la Fundació Alícia a partir de cinc ingredients: el xai, els llegums, la carbassa, el peix i la fruita de pinyol
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, en el marc de l’Estratègia alimentària de Catalunya, ha impulsat el projecte Elaborats de productes del sector primari per incrementar el seu valor afegit, juntament amb la Fundació Alícia, a partir del qual han sorgit cinc curiosos productes elaborats amb xai, untables de llegums, carbassa, peix i fruita de pinyol.
L’objectiu del projecte era fomentar la innovació en petites i mitjanes empreses i productors del sector primari i acompanyar-los en la ideació i el desenvolupament de nous productes que suposessin un valor afegit pel seu potencial culinari i gastronòmic. A més, la premissa inicial era que els elaborats fossin fàcils i senzills de produir i comprensibles i identificables per les persones consumidores, que fossin productes reals amb solucions reals, que estiguessin basats en el coneixement gastronòmic i que es poguessin ajustar a un preu ètic i coherent tant per al productor com per al consumidor final. Altrament, en la ideació també van ser importants conceptes com el sabor, la polivalència, les tendències del mercat o el fet que fomentessin patrons alimentaris més saludables.
La transformació d’aliments frescos en productes elaborats (també anomenats de cinquena gamma, cuinats o precuinats) permet afegir valor a les matèries primeres agrícoles i evitar-ne el malbaratament. Això no tan sols ajuda a millorar els marges de guany dels productors locals, sinó que també contribueix a l’augment de la percepció de qualitat dels productes catalans. Així mateix, és una eina útil per fer que hi hagi més competitivitat dels productors i satisfer la demanda del mercat, que crea nous patrons de consum on cada vegada més es cerca la comoditat. D’altra banda, no totes les empreses i productors del sector tenen a l’abast un departament d’innovació que pugui crear nous plats i productes per llançar al mercat; per això es posa a l’abast aquest projecte amb la presentació de cinc documents que transfereixen tot el coneixement i les necessitats tècniques al sector, a fi que també puguin elaborar aquests plats i, posteriorment, els puguin comercialitzar.
Els plats cuinats que han sorgit es caracteritzen per oferir valors de salut, sostenibilitat i plaer gastronòmic, tot adaptant-se a les necessitats concretes que la societat requereix, i són els següents:
-Amb el xai, el fricandó de xai amb bolets i el curri de xai amb llenties: el desenvolupament d’un elaborat de xai es justifica pel fet que és un sector prioritari on incidir greument afectat per una baixada considerable de producció i de consum. A Catalunya, el sector de l’oví i el cabrum s’associa a models de ramaderia amb menor impacte ambiental, i, a més, suposa la dinamització d’àrees rurals més vulnerables. El xai és, per això, un producte amb un gran valor afegit a potenciar a fi de recuperar el gran lligam amb la cultura alimentària i gastronòmica del país i alhora ben acceptat per moltes altres cultures. A més, possibilita treballar amb races autòctones, amb les parts menys valorades i amb la desestacionalització del seu consum com a estratègia.
-Amb els llegums, els untables de llegums: l’elaborat que s’ha creat és un untable de llegums. Els llegums són un sector prioritari i clau en relació amb la sostenibilitat i la salut. Els llegums són sostenibles en tots els seus àmbits, tant ambientalment com econòmicament. Els untables de llegums tenen com a punt de partida la cuina catalana. Per això, el seu ingredient principal són els llegums, però també s’elaboren amb altres aliments típics de la dieta mediterrània, com ara les verdures sofregides o la mel.
-Amb la carbassa, la salsa de carbassa rostida: aquest producte s’ha triat per donar sortida a la producció agrària a Catalunya i evitar-ne el malbaratament, i també perquè és un producte organolèpticament ric i versàtil, d’alta conveniència, que es pot adaptar a altres ingredients i té unes condicions òptimes d’emmagatzematge. A més, és un producte que s’ha convertit en tendència i està alineat amb aspectes de salut i sostenibilitat.
-Amb el peix, les semiconserves de peix de costa catalana: el desenvolupament d’un elaborat de peix es justifica pel fet que és un sector prioritari, greument afectat per una disminució de les captures i del nombre d’embarcacions i explotacions pesqueres. A més, és una realitat la falta de relleu generacional en el sector de la pesca, que alhora es tradueix en un tancament de peixateries a un ritme accelerat en el territori català. D’altra banda, la pujada de la temperatura global del planeta, que també altera les poblacions marines, i la modificació dels hàbits de consum de la població marquen una tendència a la baixa en el consum. Els elaborats de peix de costa catalana són una oportunitat per dotar el producte de valor afegit i recuperar el seu lligam amb la cultura alimentària i gastronòmica del país a fi d’adaptar-los a aquest context d’incertesa i potenciar-ne el sector i alhora el consum.
-Amb la fruita de pinyol, les bases de cuina: el desenvolupament d’un elaborat de fruita de pinyol es justifica pel fet que és un aliment amb una vida útil molt limitada i una estacionalitat concentrada en la temporada d’estiu, cosa que encara en limita més la vida útil.
Aquests documents ja s’han fet arribar al sector i es poden descarregar lliurament en la pàgina web del Departament.