Castelldefels projecta la seva identitat gastronòmica a Madrid Fusión amb Carles Soriano com a representant de la FIHRT
El xef Carles Soriano, del restaurant Casa Victor de Castelldefels, representarà la FIHRT al Concurs Oficial de Tapes i Pintxos d’Espanya 2026, en el marc de Madrid Fusión, amb la tapa “La croqueta del pobre amb tradició”, que competirà entre els dies 26 i 28 de gener.
El xef, al capdavant del restaurant Casa Victor, ha estat designat com a representant de la FIHRT després d’haver-se proclamat guanyador del reconeixement a la Millor Tapa de Catalunya, consolidant així una trajectòria ascendent en el panorama gastronòmic estatal.
La proposta amb què competirà, “La croqueta del pobre amb tradició”, neix de la voluntat de no oblidar les arrels de la cuina catalana i reinterpretar-les amb una mirada contemporània, mantenint intactes els sabors tradicionals. En un sol mos, la tapa ret homenatge al producte del territori i a la cuina popular, combinant una base de croqueta elaborada amb brandada de bacallà i calçots, arrebossada amb pa ratllat de carxofa del Prat, i completada amb elaboracions com el cruixent de ceba escalivada, el cremós d’albergínia escalivada i un aire d’espàrrec blanc. El conjunt es remata amb una sal fumada elaborada amb la pell del calçot cremat, reforçant el vincle amb la tradició i el foc com a element essencial de la cuina catalana
El xef explica que aquesta tapa és “un exercici de memòria gastronòmica”, i destaca que el seu objectiu al campionat és “demostrar que la cuina més humil, ben treballada i amb respecte pel producte, pot emocionar i competir al màxim nivell”. Soriano subratlla també que representar la FIHRT i el Gremi d’Hostaleria de Castelldefels i el Baix Llobregat en un escenari com Madrid Fusión “és una gran responsabilitat i, alhora, una oportunitat per donar visibilitat a la restauració de proximitat i al talent que es genera des del litoral català”.
El Concurs Oficial de Tapes i Pintxos d’Espanya, organitzat per Hostelería de España, s’ha consolidat com un dels principals aparadors professionals del sector. El certamen reuneix representants de les associacions hostaleres de tot l’Estat i exigeix la presentació d’una única recepta, sense additius químics, que sigui executable en format tapa. Les millors propostes són seleccionades per competir en una final d’alt nivell, en el marc de Madrid Fusión, davant d’un jurat especialitzat.
Amb aquesta candidatura, la FIHRT i el restaurant Casa Victor situen de nou la gastronomia catalana i la Cuina de Castelldefells en el centre del debat culinari nacional, reafirmant el valor de la cuina d’arrel, del producte local i de la capacitat creativa dels seus professionals. L’establiment de Castelldefels, dirigit per Víctor Martí, propietari, es consolida així com un referent emergent en l’àmbit de les tapes d’autor, portant la tradició catalana a un dels escenaris gastronòmics més prestigiosos del país.
Castelldefels i la seva gastronomia
La candidatura de Carles Soriano, xef de Casa Víctor, s’emmarca en el context gastronòmic de Castelldefels, una ciutat amb una identitat culinària pròpia estretament vinculada al mar, a l’horta del Parc Agrari del Baix Llobregat i a la cuina popular catalana. Castelldefels ha sabut posar en valor el seu patrimoni gastronòmic amb iniciatives que reforcen el posicionament del territori com a destinació culinària de qualitat.
Un dels seus principals emblemes és l’arròs de Castelldefels, convertit en icona local gràcies a jornades gastronòmiques i a la implicació del sector de la restauració, que ha treballat aquest plat com a element identitari, combinant producte mariner, tècnica i tradició. Aquesta aposta pel producte i la cuina d’arrel ha permès projectar la ciutat més enllà de l’àmbit estrictament turístic.
A més, Castelldefels forma part de Saborea España, la plataforma estatal que promou el turisme gastronòmic de qualitat, i és membre de Food Capitals by Delice, xarxa internacional que agrupa ciutats compromeses amb el desenvolupament gastronòmic sostenible i la projecció internacional del talent culinari local.
Aquest ecosistema gastronòmic, basat en el producte de proximitat, la cuina tradicional reinterpretada i la col·laboració publicoprivada, és el marc des del qual Casa Victor i Carles Soriano projecten la seva proposta al Concurs Oficial de Tapes i Pintxos d’Espanya, situant Castelldefels com a territori creador i no només com a escenari gastronòmic.
