La Diputació de Barcelona, amb el centenari del conjunt museístic Maricel de Sitges

  • El municipi celebra el centenari del singular conjunt de Maricel amb un programa cultural i la rehabilitació del Palau 

  • La Diputació de Barcelona fa una aportació econòmica de 650.000 euros per a les obres de restauració 

  • Els Museus de Sitges formen part de la Xarxa de Museus locals de la Diputació de Barcelona

El diputat de Turisme de la Diputació de Barcelona i alcalde del municipi de Sitges, Miquel Forns, juntament amb la directora de Museus de Sitges, Vinyet Panyella, han presentat aquest matí, en roda de premsa, els actes programats pel Consorci del Patrimoni de Sitges per commemorar els cent anys de finalització de les obres del conjunt de Maricel (1918-2018). La celebració del centenari inclou les obres de rehabilitació, restauració i museïtzació del Palau Maricel, finançades per la Diputació i l’Ajuntament de Sitges, amb un pressupost aproximat de 3 milions d’euros.

Durant la seva intervenció, Miquel Forns ha detallat el projecte de remodelació i restauració i ha subratllat que «es tracta d’una intervenció finançada al cent per cent amb fons públics, amb una aportació econòmica de la Diputació de Barcelona de 650.000 euros, que se suma a l’aportació municipal».

Per la seva banda, Vinyet Panyella ha explicat tot el programa d’actes, destacant «l’acte central que tindrà lloc a la tardor, amb una exposició sobre els primers anys de Maricel». A més, la mostra inclou la publicació del llibre Maricel. Cent anys de cultura a Sitges, que compta amb el suport i coedició de la Diputació, juntament amb el Consorci de Museus de Sitges.

El 2018 es compleix el centenari del complex arquitectònic i artístic de Maricel (Sitges). Iniciat el 1910 amb la conversió de l’antic Hospital de Sant Joan en la residència de l’industrial nord-americà, col·leccionista d’art i filantrop Charles Deering, el projecte es va anar expandint per les antigues edificacions que el mateix Deering va anar adquirint per a conservar i mostrar la gran col·lecció d’art hispànic que, al mateix temps, anava configurant. L’enginyer i crític d’art Miquel Utrillo va tenir cura del disseny i direcció de les obres, que es van perllongar fins 1918, i que van modificar radicalment la fesomia de l’antic barri de Sant Joan, així com de l’adquisició i formació de la col·lecció d’art de Deering.

Maricel constitueix, des del seu inici, un dels exemples arquitectònics i artístics més característics del Noucentisme i avui és un dels conjunts culturals i patrimonials més rellevants de Sitges, amb projecció nacional. El Centenari de Maricel 1918-2018 ha estat declarat com una de les commemoracions nacionals del 2018 per part de la Generalitat de Catalunya 2018.

La commemoració reivindica el llegat del Noucentisme a través d’una exposició, publicacions, la digitalització del fons, visites guiades, tallers infantils i marxandatge.

Maricel, el singular conjunt arquitectònic que Miquel Utrillo va dissenyar en un dels llocs més privilegiats de Sitges, fa cent anys.

El Consorci del Patrimoni de Sitges ha programat un conjunt d’activitats orientades a reivindicar el preuat llegat d’un dels edificis cabdals per entendre el Noucentisme i que formen part del calendari de commemoracions culturals oficials de la Generalitat de Catalunya, ja que el Centenari de Maricel va ser proclamat commemoració d’àmbit nacional el passat 27 de setembre per part de la Generalitat de Catalunya.

La celebració serveix, al mateix temps, com a excel·lent carta de presentació d’un ambiciós pla de rehabilitació estructural i museïtzació del Palau –que és un dels espais que integren el conjunt de Maricel– valorat en 3 milions d’euros que aporten l’Ajuntament de Sitges i la Diputació de Barcelona.

Maricel és art pur. Ho va ser fa cent anys, quan es va construir, i ho és avui, ja que acull diversos equipaments culturals: el Museu de Maricel, el Palau de Maricel, la Biblioteca Santiago Rusiñol, l’Arxiu Històric de Sitges i dependències municipals en la que va ser la residència de Lola Anglada.

Tant el Museu com el Palau estan gestionats pel Consorci del Patrimoni de Sitges –junt amb el Cau Ferrat, el Museu Romàntic, la Fundació Stämpfli i Can Falç– i constitueixen dues actives fonts de difusió de patrimoni i de dinamització cultural: en el cas del Museu de Maricel com a seu de les col·leccions del Doctor Jesús Pérez-Rosales i d’Art de la Vila, que presenta un complet itinerari artístic des del segle X fins al realisme i la figuració de la primera meitat del segle XX; i en el cas del Palau de Maricel com a seu d’activitats culturals i institucionals i espai de visita en recorreguts guiats.

La commemoració del Centenari de Maricel actua sobre diversos eixos, sota la coordinació de la directora-gerent del Consorci del Patrimoni de Sitges, Vinyet Panyella.

L’acte més rellevant serà a la tardor: una exposició sobre els primers anys de Maricel, que abraçarà principalment el període que va des del començament de les obres (1910) fins l’esclat de la Guerra Civil. La mostra, comissariada per Ignasi Domènech i Sebastià Sànchez Sauleda, ocuparà la planta baixa del Museu de Maricel i a sala d’exposicions temporals de Can Rocamora.

A més d’aquesta mostra, el programa inclou la publicació del llibre Maricel. Cent de cultura a Sitges, l’obertura de nous itineraris guiats, la digitalització de tot el fons referent a Maricel, diverses activitats com tallers escolars i actes culturals, així com un programa de marxandatge exclusiu.

La programació del Centenari de Maricel permet als Museus de Sitges mantenir un intens calendari de celebracions culturals, després de la commemoració amb magnificència del 150è aniversari del naixement de Ramon Casas (celebrat el 2016 i principis de 2017 acollint-hi l’exposició central) i del centenari de l’emblemàtica obra L’auca del senyor Esteve, de Santiago Rusiñol (aquest passat 2017).

El logotip de la commemoració és el característic escut de Maricel, que el 1912 va dissenyar Miquel Utrillo a partir del dibuix de la coberta del llibre Oracions, de Santiago Rusiñol (1897), que ell havia il·lustrat íntegrament. Representa el sol ixent i radiant sobre la mar blava.