Corpinnat es presenta a Alimentària 2018

L'objectiu és posicionar els escumosos de qualitat elaborats al Penedès

Existeixen certs requisits per poder comercialitzar sota la nova marca

Buerau Veritas ha realitzat les auditories de comprovació de compliment dels requisits exigits per l'Associació de Viticultores del Corpinnat(AVIC).

 
Els cellers Gramona, Llopart, Nadal, Recaredo, Sabaté i Coca i Torelló han creat la nova marca Corpinnat, amb la qual es proposen posicionar els escumosos de qualitat elaborats al Penedès. Les primeres ampolles de Corpinnat es comercialitzaran a partir de l’octubre i l’Associació de Viticultors i Elaboradors Corpinnat (AVEC) confia sumar-hi tant elaboradors de cava com de Clàssic Penedès i d’escumosos que no estiguin inclosos a cap DO.
 
Sota el nom de Corpinnat –que significa nascut al cor del Penedès–, els impulsors defensen que s’obre una gran oportunitat de valorar la plana penedesenca com a origen insígnia de l’elaboració de vins escumosos. Després de gairebé tres anys de treball, els sis cellers han volgut fixar uns requisits d’exigència comuna per garantir la qualitat dels escumosos que s’elaboren en aquest territori, en una zona delimitada per les conques del Llobregat, el Gaià, el Tous, el Carme i també la serralada prelitoral fronterera amb el Garraf. En total, s’engloben 46 municipis i gairebé 22.970 hectàrees de vinyes en un àmbit similar al de la DO Penedès.
 
Per poder comercialitzar sota la nova marca Corpinnat, es demana tenir totes les vinyes destinades a escumosos dins la plana penedesenca, destinar un mínim del 90% a conrear varietats històriques, veremar a mà i fer el transport del raïm de forma curosa en caixes o remolcs petits fins al celler, que ha d’estar ubicat també dins la plana penedesenca.
 
Al mateix temps, s’estableix que el 75% de tot el raïm que entra al celler per a elaborar escumós ha de ser de vinya pròpia o bé raïm comprat amb contractes a llarg termini. A més, s’exigeix que cada elaborador sigui alhora viticultor amb, com a mínim, una vinya, i ha de tenir una experiència mínima de tres anys vinificant.
 
Bureau Veritas actuarà com a garant de la certificació de la nova marca, verificant que els productors de cava que formin part d'ella compleixin amb els seus compromisos de qualitat. Corpinnat exigeix que els raïms siguin ecològics i autòctones del Penedès, i la collita ha de ser manual. 
 
Pel que fa al gruix d’ampolles, els impulsors han recordat que els sis cellers sumen uns dos milions d’ampolles de cava. Amb tot, no han donat aquesta xifra per definitiva perquè confien que els pròxims mesos sumaran més cellers que apostaran per aquest distintiu. 

Raventós i Blanc ho rebutja

El celler Raventós i Blanc va decidir no formar part de la nova marca Corpinnat per diverses raons. Consideren que no hi ha voluntat de treballar per una nova Denominació d’Origen; que es tracta d’una de tantes altres col·laboracions dels cellers de la DO Cava –de la qual Raventós i Blanc ja no en forma part–; i que els requisits de la nova marca són menys estrictes que els seus. El celler veu com a futura DO la Conca del riu Anoia i continua treballant en aquesta línia.