La demanda estrangera es ralenteix però augmenta la seva despesa en destinació

El PIB turístic va créixer un 3,4% en el primer trimestre


L'activitat turística va tancar el primer trimestre de l'any amb un avanç del 3,4% en el PIB turístic, segons els resultats de l'Enquesta de Confiança Empresarial realitzada per Exceltur. Un període que es va caracteritzar per la ralentització de la demanda internacional, amb un avanç del 3,9%, i una intensa caiguda de l'estada mitjana, les pernoctacions amb prou feines van variar respecte els tres primers mesos de 2017. No obstant això, es manté l'augment de la despesa en destinació per part d'aquests viatgers. Una tendència que José Luis Zoreda, vicepresident del lobby turístic, atribueix a l'increment d'arribades de visitants procedents de mercats amb major capacitat de despesa, com Estats Units, països sud-americans, Rússia i Xina. D'altra banda, l'estudi destaca que la fortalesa de la demanda nacional des de l'inici de l'any ha compensat la desacceleració de la internacional.

L'informe de Exceltur indica que si l'augment de la despesa turística es consolida en els propers mesos seria un indicatiu que el sector turístic espanyol ha iniciat una estratègia de creixement més sostenible i socialment més acceptable. En el primer trimestre, la despesa total en destinació de la demanda estrangera es va incrementar un 4,9%. L'augment mitjà per turista va ser també del 4,9%, i un 1% en ingrés per dia.

Per una altra banda, la Setmana Santa va registrar també un balanç positiu, segons va explicar el director d'estudis de Exceltur, Óscar Perelli. El 73% dels empresaris consultats -l'enquesta es va tancar el dia 8 d'abril- assegura que ha millorat els seus resultats i més d'un 65% les seves vendes, en comparació de la mateixa festivitat d'un any abans, gràcies a l'estirada de demanda nacional i malgrat l'adversa climatologia. A més, es van generar més de 65.000 noves ocupacions, un 4,3% més.

En el primer trimestre es va registrar un fort repunt dels viatgers estrangers en destinacions d'interior, impulsat per la millora de la connectivitat. Una tendència que va afavorir a destinacions com Palma de Mallorca, València, Sevilla, Murcia, A Corunya, Sant Sebastià i Madrid, mentre "a Barcelona la recuperació segueix sent lenta", va afirmar Zoreda. De fet, més del 55% dels empresaris reconeixen que van tenir pitjors resultats que un any abans.

El vicepresident executiu de Exceltur, José Luis Zoreda, i el director d'estudis, Óscar Perelli, presenten els resultats de l'activitat turística en el primer trimestre de l'año.el vicepresident executiu de Exceltur, José Luis Zoreda, i el director d'estudis, Óscar Perelli, presenten els resultats de l'activitat turística en el primer trimestre de l'any.

Respecte a les destinacions de platja, com sol ocórrer en els primers mesos de l'any, excepte Canàries que està en temporada alta, l'ocupació és més baixa, però de cara als propers mesos caldrà veure com els afecta la recuperació de destinacions competidors com Turquia o Egipte, com va indicar Zoreda, ai que tots dos països han registrat un creixement del 40% entre gener i febrer.

No obstant això, des d'aquesta agrupació preveuen que la fortalesa de la demanda nacional beneficiarà a destinacions més habituals dels turistes internacionals. En aquesta línia, Zoredacreu que enclavaments com a Balears i Canàries podran "mantenir un creixement sostenible" amb el repunt del turisme intern.

De cara als propers mesos, Exceltur manté la previsió anunciada en el seu anterior informe i estima que 2018 el PIB turístics tancarà amb un creixement del 3,3%, enfront del 4,4% registrat en 2017, que precisa que està per sobre de l'estimació realitzada pel Banc d'Espanya per a l'economia espanyola, que és del 2,7%.

El vicepresident d'aquesta agrupació, va indicar que el 61% dels empresaris anticipa una millora interanual de les vendes; un 45%, dels resultats, i un 48% creu que mantindrà les xifres de l'últim exercici.