L'ocupació en el sector turístic augmenta al març un 6,1% respecte al mateix mes de 2023 i se superen els 2,7 milions d'afiliats

Els afiliats a la Seguretat Social vinculats a activitats turístiques van aconseguir al març els 2.739.483, la qual cosa representa un increment del 6,1% respecte al mateix mes de 2023 (157.035 nous treballadors).

L'ocupació turística suposa ja el 13,1% del total d'afiliats del total l'economia del país, que en conjunt va créixer un 3% per a aquest mes.

El ministre d'Indústria i Turisme, Jordi Hereu, ha ressaltat "el fort increment, de nou, del nombre de treballadors assalariats en el sector del turisme, un exemple de com el sector s'està reinventat a base de més i millors ocupacions, peces fonamentals en una indústria cada vegada més moderna i capdavantera, d'acord amb els alts estàndards que demanden els clients". A més, el titular de la cartera de Turisme ha avançat aquest dimecres les dades d'arribada de passatgers aeris internacionals, "que com succeeix amb l'afiliació, continuen batent rècords mensuals, amb 7,6 milions passatgers arribat en vols internacionals el mes de març".

Al març, la xifra d'assalariats en el sector turístic va augmentar un 7,1% respecte al mateix mes de l'any anterior i representa el 81,8% del total de treballadors afiliats en aquest sector. Per branques d'activitat, l'ocupació assalariada es va incrementar en agències de viatges i operadors turístics (9,2%) i en hostaleria (7,5%).

L'ocupació autònoma en turisme, que representa el 18,2% del total de treballadors afiliats, es va incrementar en un 1,8%. En les activitats d'hostaleria el nombre d'autònoms s'incrementa en un 0,8% i en les agències de viatges s'observa un increment interanual del 7,4% en el nombre de treballadors per compte propi.

Augments en tot el sector

L'increment en termes absoluts, el mes de març, va anar de 157.035 nous treballadors en alta laboral respecte al mateix mes de l'any anterior. Un creixement, que com és habitual en els últims mesos, afecta a totes les branques d'activitat en el sector turístic.

Mentre que en l'hostaleria l'increment va ser de 106.597 afiliats (35.593 en els serveis d'allotjament i 71.004 en els serveis de menjars i begudes), en les agències de viatges va aconseguir els 5.415. La resta d'activitats turístiques van registrar també una pujada conjunta de 45.023 treballadors.

Balears torna a ser la que més creix

L'ocupació en el conjunt d'hostaleria i agències de viatges i operadors turístics va augmentar en totes les Comunitats Autònomes el mes de març, excepte a Ceuta i Melilla. En termes relatius, destaca -com ja va succeir el mes de febrer- l'augment interanual de Balears (10,5% més).

En xifres absolutes, els majors increments es van donar a Andalusia (22.763 afiliats més), Catalunya (18.494 nous afiliats), Comunitat Valenciana (12.740 afiliats més), Madrid (amb un increment de 11.481 afiliats) i Canàries (amb una pujada de 11.206).