Espanya rep gairebé 20 milions de passatgers aeris internacionals en el primer trimestre, un 16% més que en 2023

El mes de març manté la tendència positiva dels dos primers mesos de l'any i experimenta un significatiu augment de passatgers aeris internacionals, que creixen un 16,8% interanual fins a aconseguir els 7,6 milions, segons les dades publicades per Turespaña.

D'aquests, el 57% va provenir de dins de la Unió Europea, experimentant un ascens del 19,9%, mentre que el flux procedent de la resta del món, que va suposar el 43% restant, va augmentar un 13,9%. En el total del primer trimestre, Espanya ha rebut ja prop de 19,9 milions de passatgers internacionals, un 16% més que en els tres primers mesos de 2023.

Per a Jordi Hereu, "aquestes importants xifres de creixement de passatgers aeris en el primer trimestre, que inclouen les vacances de Setmana Santa, són un símptoma no sols de la bona salut del nostre turisme i la confiança internacional en la qualitat dels nostres destins, sinó de l'irrefrenable procés de desestacionalització dels fluxos d'arribada i la fi de la distinció entre temporada baixa i temporada alta que històricament va caracteritzar a aquesta indústria".

Març continua amb la tendència alcista del començament d'any ja que van augmentar els passatgers emesos cap a Espanya des de tots els principals països emissors. Destaquen aquest mes de març els notables creixements de Polònia (80,4%), Alemanya (22,2%), Suïssa (21,4%) i Itàlia (21,2%). En l'apartat de la diversificació de mercats ('resta de països') destaquen els forts creixements de la Xina, Corea del Sud i el Canadà amb valors superiors al 100%.

Principals mercats emissors

Regne Unit, amb 1,6 milions de passatgers internacionals, va generar el 20,7% del total del flux d'arribades a Espanya al març, registrant un avanç interanual del 10,3%. Canàries va ser el major receptor d'arribades de britànics, acaparant el 36,7% del total de passatgers d'aquesta nacionalitat. La Comunitat Valenciana, Andalusia, Catalunya i Galícia van ser, per part seva, les grans beneficiades registrant creixements superiors al 10% interanuals. El 82,3% dels passatgers britànics van viatjar en una companyia de baix cost, sent el Regne Unit el líder en arribades en aquestes companyies, aportant el 28,7% del total.

Per part seva, l'arribada de passatgers des d'Alemanya es va situar al març en 1.067.703 (14% del total), augmentant un 22,2% respecte a març de 2023. Els viatgers alemanys es van dirigir principalment a Canàries (32% dels passatgers) i a Balears (un 23,4%). Com a dada ressenyable, una mica menys de la meitat dels passatgers alemanys (47,1% del total) van viatjar en companyies tradicionals, sent Alemanya el mercat que va liderar les arribades en aquesta mena de companyies (16,3% del total).

Des d'Itàlia va arribar el 9,4% del flux de passatgers rebuts al març (717.575 viatgers) registrant un creixement interanual del 21,2%, que va beneficiar especialment a Catalunya i la Comunitat de Madrid. El País Basc i Astúries van registrar notoris creixements interanuals superiors al 100%. Entre els viatgers italians predominen els que es decanten per aerolínies de baix cost, un 79,6%, amb un increment del 23,9% respecte a fa un any.

França, per part seva, va emetre el 7,5% del total de passatgers al març, mostrant una expansió del 14% que va afavorir especialment a Madrid, Catalunya i València, que van rebre més de 10.000 passatgers addicionals cadascuna respecte al mateix mes de l'any anterior. El 65,3% dels passatgers francesos van recórrer a una *CBC en els seus vols, experimentant un creixement interanual del 11,2%.

Finalment, des de Països Baixos van arribar el 4,8% del total de viatgers. Aquest mercat ha experimentat un creixement de 12,3% al març i va tenir com a principals destins a Catalunya, Comunitat Valenciana i Andalusia acaparant entorn del 62,7% de quota d'arribades conjuntament. La gran majoria de viatgers des de Països Baixos (72,4%) també van optar per les companyies de baix cost per a realitzar els seus vols.

Comunitats Autònomes de destinació

Les sis principals comunitats receptores van acaparar una quota d'arribada del 97,4% i totes van experimentar augments en el tercer mes de l'any. La major pujada la va registrar Andalusia amb un augment interanual del 22,5%, i la més moderada, del 11,7%, va ser la de la Comunitat de Madrid.

L'aeroport d'Adolfo Suárez Madrid-Barajas és el que més arribades va rebre al març, amb 1,9 milions, seguit del de Barcelona, amb 1,5 milions, i el de Màlaga, amb 726.031. El major increment interanual es va donar precisament en l'aeroport de Màlaga, amb un 21,6% més, seguit del de València, amb un 20,2%.