PIMEC reclama que el Govern reobri els canals de diàleg amb els sectors afectats per la sequera

La patronal lamenta que algunes de les noves restriccions del Decret aprovat dilluns no s’han consensuat amb tots els agents implicats

Demana que la implementació de mesures sigui flexible i adaptada a la realitat del Pla de Sequera, així com ampliar els ajuts a les pimes

Barcelona, 18 d’abril del 2024. Després que el Govern català hagi aprovat un Decret Llei 4/2024 amb mesures urgents per mitigar els efectes de la sequera, PIMEC ha expressat la seva decepció i ha reclamat consens i diàleg amb els sectors afectats amb l’objectiu que la implementació de les mesures sigui flexible i adaptada a la realitat del Pla de la Sequera. En aquest sentit, la patronal lamenta la manca de transparència per l’incompliment en el desenvolupament de les accions pendents.

L’entitat també ha explicat que, en particular, les restriccions al consum d’aigua s’han implementat sense una consulta prèvia amb els sectors implicats, especialment amb el sector turístic, al mateix temps que encara estan pendents de desenvolupament diverses iniciatives que van ser aprovades durant el Ple de la Sequera del Parlament de Catalunya.

D’altra banda, ha destacat que el reompliment de piscines sota la condició que aquestes siguin declarades refugis climàtics i obertes al públic, no va ser prèviament debatut amb el sector turístic i ha recordat que diversos municipis ja han expressat la inviabilitat de la mesura. Per això, PIMEC considera que són unes condicions totalment innecessàries degut a que per al reompliment s’exigeix que hi hagi un estalvi d’aigua equivalent en altres parts de l’establiment, fet que ja suposa que no s’incrementa el consum d’aigua pel fet de reomplir la piscina.

Així mateix, la patronal veu amb preocupació la falta de progrés en temes clau debatuts al consell d’administració de l’ACA, com ara l’ús d’aigua regenerada i l’aplicació de restriccions sobre la base de les concessions d’aigua, especialment quan s’ha decidit mantenir l’estat d’emergència malgrat que les reserves d’aigua han superat els nivells crítics que la justificaven.

Les peticions de PIMEC

Per tot això, ha demanat que el Govern de la Generalitat i l’ACA reobrin els canals de diàleg amb els sectors afectats per revisar aquestes mesures i adaptar-les a la realitat actual; i veu necessari que el govern impulsi les mesures aprovades en el Ple de la Sequera del Parlament de Catalunya, especialment les següents:

  1. Reunions periòdiques amb els diferents sectors afectats. Són fonamentals per mantenir informat al teixit empresarial sobre l’evolució de la sequera i les mesures aplicades, facilitant una millor preparació i adaptació a les restriccions d’aigua.

  2. Impuls de subvencions i ajudes financeres que permeti accelerar la transició hídrica en els municipis, als equipaments públics i a les empreses.

  3. Facilitació de l’ús d’aigua regenerada, impulsant la construcció d’estacions modulars de regeneració d’aigua depurada que permeti a sectors com l’industrial o l’agrari reduir la dependència de l’aigua de consum domèstic.

  4. Instrucció per declarar la tramitació per emergència, que doni cobertura jurídica als municipis per a la contractació a través del procediment d’urgència de les obres necessàries per a la millora de la xarxa de subministrament d’aigua.



  5.  

Per últim, la patronal ha expressat el seu desconcert davant la recent decisió del Govern de la Generalitat d’instal·lar una dessaladora flotant a Barcelona i dotze dessaladores portàtils en diversos municipis, per ser una solució que el Govern semblava rebutjar. Durant els últims mesos, PIMEC ha apostat repetidament per l’expansió de la regeneració d’aigua en tot el territori, proposant la instal·lació de sistemes modulars de tractament d’aigua que podrien alleujar la pressió sobre la xarxa general d’aigua potable. Aquestes propostes, que pretenien proporcionar solucions sostenibles i eficaces a llarg termini amb mesures a curt termini, que no van voler ser estudiades per part del Govern i que ara, de forma sorprenent, implementa aquesta solució a través de les dessaladores. PIMEC ha reiterat la necessitat urgent que el Govern reobri els canals de diàleg per garantir que les mesures implementades en la gestió de recursos hídrics siguin no només efectives, sinó també concertades amb tots els sectors afectats.