Un IVA general del 15%, un altre del 0% i tres reduïts: Brussel·les proposa la major reforma del sistema des de 1993

  • El model actual estableix un tipus general d'IVA del 15% com a mínim

  • Proposa una exempció per a les signatures amb ingressos de 100.000 euros

  • La Comissió vol atorgar més llibertat als països per fixar els tipus

La Comissió Europea ha proposat aquest dijous reformar el sistema actual d'IVA per donar més llibertat als països del bloc comunitari a l'hora de prendre decisions sobre els diferents tipus d'aquest impost, eliminant la llista de béns i serveis que actualment poden beneficiar-se del tipus reduït.

La nova proposta de la Comissió Europea advoca per mantenir un tipus general mínim del 15% però obre la porta al fet que els Estats puguin introduir altres quatre per sota d'aquest llindar estàndard. En concret, els països podran fixar dos reduïts entre el 5% i el tipus general, una excepció del pagament de l'IVA (o tipus zero) i introduir un altre més entre aquest tipus nul i els reduïts.

De la mateixa manera, Brussel·les proposa eliminar la llista actual de béns i serveis als quals es pot aplicar un tipus reduït, que serà substituïda per una nova llista de productes als quals obligatòriament s'ha d'aplicar el tipus general. En aquesta nova llista estaran per exemple les armes, les begudes alcohòliques, el tabac, els productes relacionats amb els jocs d'apostes, els metalls preciosos, els 'smartphones', els electrodomèstics o els serveis financers.

En tot cas, l'Executiu comunitari demana introduir una salvaguarda per la qual els països haurien de garantir que la mitjana ponderada dels tipus de l'IVA sigui superior al 12%, per evitar la competència fiscal entre els socis europeus i potencials riscos en la recaptació dels Estats.

El model actual va entrar en vigor en 1993 i estableix un tipus general d'IVA d'un 15% com a mínim per a tots els béns i serveis. No obstant això, els socis del bloc comunitari poden aplicar un tipus reduït d'almenys el 5% a una llista predefinida de béns i serveis. A més, alguns països gaudeixen d'una sèrie de derogacions acordades quan es van unir al club europeu.

Brussel·les afirma que aquest model ha conduït a un "mosaic" de regulacions en la UE que també generen "desigualtats" en el bloc comunitari. "Alguns Estats membres gaudeixen d'excepcions, mentre que uns altres no tenen permès aplicar tipus reduïts o tipus zero als mateixos productes o serveis", justifica l'Executiu comunitari.

Les pimes sortirien guanyant


La Comissió Europea també ha presentat una altra proposta per simplificar els procediments per al pagament de l'IVA a les petites i mitges empreses, que segons Brussel·les s'enfronten a costos "desproporcionats", en particular quan comercien amb altres Estats membres.

Així, l'Executiu comunitari aposta per introduir un nou llindar d'ingressos de dos milions d'euros per sota del qual les petites societats es beneficiarien d'un procés simplificat. També proposa donar la possibilitat a les capitals d'alliberar a pimes que estan exemptes del pagament d'aquest impost d'obligacions relacionades amb la identificació o la facturació. Finalment, Brussel·les planteja que aquelles companyies amb un volum d'ingressos menor als 100.000 euros puguin beneficiar-se d'una excepció en el pagament de l'IVA.

"Aquestes propostes donaran als països europeus més llibertat per aplicar tipus reduïts de l'IVA per a productes o serveis específics. Al mateix temps redueixen la burocràcia per a petites empreses que operen entre fronteres, permetent que creixin i creuen ocupacions", ha destacat Moscovici.