Catalunya mostra la competitivitat comercial i la proposta de sostenibilitat del sector del peix i marisc a la Seafood Expo Global 2024

Barcelona torna a esdevenir l’aparador mundial dels productes del mar amb la celebració de la 30a edició de la fira Seafood Expo Global, la tercera que es fa a Barcelona, del 23 al 25 d’abril

Hi participen 36 empreses catalanes, 20 de les quals estaran al pavelló Catalunya que organitza el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de PRODECA, sota el lema “Regió Mundial de la Gastronomia 2025”

Catalunya comptarà amb una àmplia participació institucional amb l’estand Catalonia HUB Seafood 2024, on tindran lloc més de 10 ponències, conferències i mostres gastronòmiques

Imatge de la Seafood de l'any passat
Un moment de la darrera edició de la fira

Catalunya esdevindrà del 23 al 25 d’abril l’aparador mundial dels productes del mar ambla celebració, per tercer any a Barcelona, de la fira Seafood Expo Global, el principal saló en l’àmbit internacional dedicat al sector del peix.

Catalonia HUB, punt de trobada de la cadena de valor dels productes pesquers catalans

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible, organitza el Catalonia HUB (Hall 2, estands 2G501), que serà el punt de trobada del conjunt de la cadena de valor dels productes pesquers catalans. Durant els tres dies de la fira, s’hi desenvoluparan una desena de conferències, ponències i presentacions gastronòmiques amb la sostenibilitat, la governança i el futur del sector com a eixos temàtics.

Així, el 23 d’abril es constitueix la Taula d’Aqüicultura Sostenible de Catalunya, que englobarà diversos agents de l’aqüicultura marina i continental, l’Administració i científics. El mateix dimarts 23, el protagonista serà el Centre Mediterrani d’Aqüicultura Restaurativa (MRAC) dedicat a l’estudi de formes d’aqüicultura sostenible, que tindrà la seu al centre de l’IRTA a la Ràpita. L’acte finalitzarà amb la presentació de la iniciativa de col·laboració dels productors del golf de Roses i del delta del Ebre per adaptar la producció de musclo al canvi climàtic i s’hi degustaran els primers musclos de quilòmetre zero, nascuts a Girona i criats a les badies del delta.

A més, els productors locals promocionaran l’ostra del delta del Ebre i els productes de la pesca costanera de proximitat, i oferiran, amb motiu de la diada de Sant Jordi, una degustació de productes pesquers i una mostra sobre el coneixement de les activitats pesqueres i aqüícoles locals.

El dimecres 24 d’abril, el conseller d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, farà una intervenció en la jornada de la Taula Intersectorial del Peix, formada pels agents de la cadena de valor del peix (pescadors, minoristes i majoristes), amb un showcooking a càrrec de la Fundació Alícia per promoure el consum de peix i traslladar a la ciutadania la importància per a la salut d’aquests productes, l’existència de productes pesquers per a totes les butxaques i el fet que es poden preparar a les nostres llars en un tres i no-res.

S’hi exposaran també iniciatives de reaprofitament de subproductes de pesca (parts del peix que nos són aptes pel consum humà) com a eina per reduir el malbaratament alimentari.

El darrer dia de la fira, el dijous 25 d’abril, els Grups d’Acció Local Pesquer (GALP) presentaran els projectes que s’executaran enguany en el territori en el marc de la convocatòria de 2,5 milions d’euros cofinançada pel Fons Europeu Marítim de Pesca i d’Aqüicultura (FEMPA) i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Es reconeixeran 4 iniciatives desenvolupades en el període anterior: la remotorització d’una embarcació xàrter de pesca per fer rutes turístiques, els esports aquàtics del Delting Parks, l’adaptació del Club Nàutic de l’Escala per fer-lo més accessible i facilitar la pràctica esportiva de la vela a les persones amb diversitat funcional i l’adquisició de maquinària i millores en les infraestructures de les peixateries per a la comercialització del peix de la badia de Roses d’Hermanos Martínez, SL.

Finalment, el sector pesquer català presentarà les seves iniciatives de millora de la producció i la comercialització de la mà de la Federació Nacional Catalana de Confraries de Pescadors i les 5 Organitzacions de Productors i Productores Pesquers/es de Catalunya.

tTrobareu el programa complert al final de la nota.

36 d’empreses i entitats catalanes del sector del peix i marisc presents al Seafood

A més, participen a l’edició d’enguany de la Seafood Expo Global 36 d’empreses i entitats catalanes vinculades al sector del peix i marisc, 20 de les quals ho fan al pavelló Catalunya (Hall 2, estands 2G501) que organitza el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, a través de PRODECA, la Promotora dels Aliments Catalans, sota el lema “Regió Mundial de la Gastronomia 2025”. D’aquesta manera, Catalunya mantindrà la projecció com a regió de referència mundial, amb una alimentació d’excel·lència en termes de qualitat, tradició, innovació i salut que ja va mostrar a la fira Alimentaria i que ha dut el país a ser la primera regió europea a rebre aquest distintiu.

Empreses participants sota el lema “Regió Mundial de la Gastronomia 2025”:

  1. ACUIDELTA - Baix Ebre
  2. ALFRISA - Vallès Occidental
  3. BARRUFET CONGELADO - Barcelonès
  4. BARRUFET, SA - Barcelona
  5. BLAQUS SEAFOOD - Baix Llobregat
  6. COCEDERO DE MARISCOS, SA - Barcelonès
  7. D’ELITE - Maresme
  8. EASYFISH, SL - Gironès
  9. EUROPEIX, SA - Maresme
  10. FRIGORÍFICOS UNIDOS (FRIUSA) - Selva
  11. GRUPO ROS - FRESKIBO - Selva
  12. IBERDIGEST / SEAPRO - Alt Empordà
  13. J. GUTIÉRREZ FOOD TRADING - Vallès Occidental
  14. LABORATORIO DPA - Barcelonès
  15. LABORATORIO FISH&TECH, SLU - Baix Llobregat
  16. MERCABARNA I GREMI DE MAJORISTES - Barcelonès
  17. PEIXOS DE PALAMÓS - Baix Empordà
  18. PASAPESCA - Barcelonès
  19. PH7 FOOD TECHONOLOGY - Baix Llobregat
  20. SANT LLUÍS - Barcelonès

Els recursos marins vius representen el 36,1% del valor de la producció de l’Economia Blava a Catalunya

Segons el darrer informe sobre l’Economia Blava (referent a totes les activitats econòmiques vinculades al mar amb dades del any 2020) dut a terme pel Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, el sector dels recursos marins vius (pesca marítima, aqüicultura i comercialització i transformació de productes pesquers) del peix i els seus derivats ha generat un volum de negocis de 4.641,8 milions d’euros. Aquesta dada representa un 36,1% del valor de la producció de l’Economia Blava a Catalunya l’any 2020 i un valor afegit brut (VAB) de 650,70 milions d’euros, equivalent a un 23,8% del VAB de l’Economia Blava a Catalunya l’any 2020.

Pel que fa a l’ocupació directa derivada de les activitats econòmiques relacionades amb el mar, l’any 2020 era de 16.340 treballadors. Aquesta dada representa un 15,2% del total de persones ocupades a l’Economia Blava a Catalunya l’any 2020.

La comparativa dels indicadors globals de l’Economia Blava a Catalunya de l’any 2020 respecte de l’any 2019 mostra una importat reducció causada per l’impacte de l’economia global derivat de la crisi de la covid-19. Concretament, s’ha produït una reducció del 48,9% del volum de negocis, del 62,5% del valor afegit brut (VAB) i del 48,5% de l’ocupació. Tanmateix, el sector dels recursos marins vius ha mostrat una gran resiliència a la crisi en tractar-se d’un sector essencial de subministrament alimentari i mostra uns percentatges de reducció molt inferiors: hi ha hagut una reducció del 13,6% del volum de negocis, del 7,8% del valor afegit brut (VAB) i del 6,1% de l’ocupació.

Seafood Expo Global 2024 incrementa la seva superfície expositiva

La tercera edició de la Seafood Expo Global - Seafood Processing Global que tindrà lloc a Barcelona preveu incrementar enguany l’assistència dels visitants i superar els 34.000 professionals, amb més de 50.000 m2 (51.227 m2, un 4% més que l’any 2023) i més de 2.000 empreses expositores de 84 països.

El saló Seafood Expo Global reunirà durant tres dies compradors, proveïdors, distribuïdors industrials i serveis del sector procedents d’arreu del món per establir relacions comercials i suposarà un important impacte positiu per a l’economia local: els organitzadors xifren en uns 156 milions d’euros l’impacte econòmic per a Barcelona.