Hisenda endureix la tributació per mòduls en 2019

La tributació per mòduls està en el punt de mira des de la reforma fiscal de 2015 quan es va establir un sistema transitori per reduir els límits de facturació i volum d'ingressos; els canvis inclosos en el sistema han estat posposats pel Govern fins a en dues ocasions, l'última, mitjançant Reial decret, al desembre de 2017. Però de cara l'any que ve el panorama canvia.
 
Límit a 150.000 euros en la tributació per mòduls
Aquesta vegada sembla que sí, si el Govern no diu el contrari en els espertenecs de 2018, el límit per tributar pel Règim d'Estimació Objectiva l'any que ve baixa dels 250.000 euros actuals per volum d'ingressos a 150.000 i dels 125.000 euros vigents en concepte de facturació als 75.000 en l'exercici de l'any immediatament anterior.
 
El canvi ja s'anuncia a la pàgina web d'Hisenda i inclou data d'aplicació. A partir de l'1 de gener de 2019 molts autònoms podrien passar de tributar pel Règim d'Estimació Objectiva a fer-ho pel d’Estimació Directa.
 
Tributació per mòduls, un sistema fraudulent
 
El Règim de mòduls, molt més senzill que la resta de Règims, està assenyalat com a font de frau des d'abans de l'última gran reforma fiscal de 2015 que va establir la reducció gradual dels límits de facturació i volum d'ingressos per tributar per mòduls; una reducció que, segons anuncia Hisenda, es farà efectiva en 2019.
 
Recordem que en aquest sistema el pagament a Hisenda no depèn dels ingressos i despeses reals sinó que el rendiment es calcula atenent als índicadores de mòduls fixats per Hisenda amb els elements del negoci (activitat econòmica, superfície del local, treballadors, despeses de consum…). D'aquesta manera el contribuent autònom paga una quantitat fixa anual en concepte d'IVA en el que es coneix com a Règim Simplificat d'IVA.