Exitosa nova edició de la Fira de la Tòfona de Centelles

El certamen ha estat marcat per la mala temporada i els alts preus

Personatges mediàtics i famosos es van passejar per la fira com Santiago Niño Becerra o Ivan Massagué

La samfaina, plat típic centellenc, va obrir dissabte, la Fira de la Tòfona Negra silvestre de Centelles durant tot el cap de setmana. El dissabte al matí va estar marcat pels tallers amb prestigiosos cuiners com són Rafa Panatieri, March Llach i Eduard Estruch, que van fer petita la carpa instal·lada davant el replà de l'església.

Tot i l'escasa producció de la tòfona silvestre, la de cultiu va ajudar a regular un mercat oscil·lant amb preus que enguany es movien entre els 1.300 als 1.600 euros el quilo. En l'àmbit espanyol, concretament a Sòria on hi ha una antiga i important plantació, els preus han arribat als 1.800 euros. El diamant negre de la cuina va atraure fins a Centelles a personatges famosos i mediàtics com l'economista Santiago Niño Becerra o l'actor Ivan Massagué.
 

Durant els tallers de cuina Foto: Toni Carrasco

 

 A la tarda va tenir lloc el concurs de cerca amb gossos tofonaires i diumenge al matí els actes de la fira es van completar amb els habituals tallers de com perdre la por a cuinar amb tòfona a càrrec de Cesc Molera i Fina Vila i amb un divertit taller de cuina de Nadal a càrrec del xef i professor Edgar Garcia. El públic participant va poder aprendre a cuinar des d'un pastís de patata fregit i maionesa tofonada fins a una crème brulee tofonada; un fricandó tradicional tofonat i també una sopa de ceba, formatge Comté i tòfona de la mà del xef Molera. I amb Edgar Garcia es va gaudir de valent elaborant i degustant, entre d'altres el iogurt de foie amb avellanes, un milfulls de patata i bull negre trufat amb carxofes i alls tendres i uns gnocchis de patata trufats amb rovell d'ou i parmesà.

L'espai expositor i firal, situat al Passeig, estava format per un total de catorze parades que omplien tot lel recinte, tres de les quals (provinents de Centelles, Castellterçol i Vic) oferien tòfona negra fresca del país; i la resta diferents productes amb tòfona com xocolates, cervesa, patés, embotits i d'altres.
 

La tòfona ha tingut una mala temporada Foto: Toni Carrasco