Més de 70 activitats a la Catalunya Central per celebrar el Dia Internacional dels Museus

L’any 2023 els museus catalans van rebre 20,4 milions de visitants, un 15,5% més que l’any anterior

Sota el lema ‘Museus per a l’educació i la investigació’, es vol destacar el paper de les institucions museístiques com a espais vitals de formació i recerca

Enguany coincideix amb la Nit dels Museus, que també se celebrarà el 18 de maig

El Dia Internacional dels Museus, 18 de maig, és l'esdeveniment més important que organitza, des del 1977, el Comitè Internacional dels Museus (ICOM). Aquesta iniciativa cultural té com a objectiu principal conscienciar sobre el fet que els museus són un important mitjà per a l’intercanvi cultural i l’enriquiment de les cultures.

Aquesta edició del Dia Internacional dels Museus se celebra sota el lema triat per l’ICOM ‘Museus per l’educació i la investigació’. Es vol fer èmfasi en el paper fonamental de les institucions museístiques a l’hora de proporcionar una experiència educativa holística i reconèixer la seva contribució a la investigació, proporcionant una plataforma per l’exploració i la difusió de noves idees.

L’agenda del DIM 2024 assoleix la xifra més alta d’activitats fins a la data, amb més de 300 activitats arreu del territori, entre les quals hi ha visites guiades i teatralitzades, tallers familiars, concerts i espectacles de dansa o poesia i entrada lliure als museus catalans.

Com cada any, des del Departament de Cultura s’ha impulsat una campanya gràfica que s’ha posat a l’abast de tots els museus perquè puguin fer difusió de les seves activitats amb motiu de l’esdeveniment. Així mateix, s’ha habilitat un espai web que recull tota l’activitat organitzada pels museus catalans.

Indicadors dels museus catalans 2023

Amb motiu de la celebració del Dia Internacional dels Museus, la Generalitat publica els indicadors dels museus catalans del 2023. El 2023, els museus registrats i les col·leccions obertes al públic van incrementar un 15,5% els seus visitants respecte a 2022, sumant un total de 20,4 milions de visitants.

D’altra banda, durant el 2023 es van inscriure al Registre de Museus tres nous equipaments: la Fundació Mas Miró, de Mont-roig del Camp; el Museu del Port de Tarragona i el Museu de Ciències Naturals de Granollers. Anteriorment, les dues primeres eren col·leccions obertes al públic i, la darrera, extensió del Museu de Granollers.

Activitats a la Catalunya Central

Els museus de la Catalunya Central han organitzat més de 70 activitats per celebrar el Dia Internacional dels Museus. El nombre d’activitats s’anirà ampliant i actualitzant durant aquesta setmana al portal web del Patrimoni Cultural de Catalunya.

En motiu de la celebració del Dia Internacional dels Museus, que se celebra sota el lema "Museus per l'educació i la investigació", la comarca d’Osona amb el lideratge del Consell de Museu d’Osona coordinat pel Consell Comarcal d’Osona acull amb entusiasme a tota la comunitat per participar en una setmana plena d'activitats culturals i jornades de portes obertes que duraran del 11 al 19 de maig.

La roda de premsa inaugural ha tingut lloc avui al MEV, Museu d’art Medieval de Vic amb la benvinguda de l'Oriol Picas, Director del MEV, qui ha donat pas a Albert Prado, Conseller de Cultura del Consell Comarcal d'Osona. Prado ha destacat la importància dels museus i de la seva dinamització per la comarca i ha al·logiat nous projectes com la remodelació del MEV que reforçara el seu compromís amb la cultura local.

Aquest any, 12 museus i espais culturals de la comarca d'Osona s'uneixen a la celebració del Dia Internacional dels Museus. Entre ells es troben el Màgic Món del Tren, Espai Perot Rocaguinarda, Fundació Miquel Martí i Pol, Museu Arqueològic de l'Esquerda, Centre d'Interpretació el Camp de les Lloses, Museu del Ter, Museu de l'Art de la Pell de Vic, Museu de la Torneria de Torelló, Museu del Coure, Casa Museu Verdaguer i el Monestir de Sant Pere de Casserres.

Una de les iniciatives més destacables d'aquesta celebració és "Les Joies dels Museus", en la qual cada museu ha triat una peça especial de les seves col·leccions per destacar-la i organitzar activitats al voltant d'ella.

El representants dels diferents museus han explicat la joia destacada de cada un dels seus espais en aquesta edició, així com les activitats a les quals podrem durant aquests dies.

·         MONESTIR DE SANT PERE DE CASSERRES

L'Ocell

·         Màgic Món del Tren

El Tren de Lluís II de Baviera conegut com el "Versalles sobre Rodes" del "Rei Boig"

·         Espai Perot Rocaguinarda

El pedrenyal

·         Fundació Miquel Martí i Pol

Litografia «Ara és demà» d'Antoni Tàpies, (Setmana Popular Miquel Martí i Pol, 1978)

·         Museu Arqueològic de l'Esquerda

Tallant de ferrer

·         Centre d'Interpretació el Camp de les Lloses

Miniatura d'instrument musical

·         Museu del Ter

Mostra de cables conductors elèctrics Roqué. Dècada dels anys 40

·         Museu de l'Art de la Pell de Vic

Arquimesa de “la Jerusalem alliberada”.

·         MUSEU DE LA TORNERIA DE TORELLÓ

ENCENEDOR MENHIR D'ANDRÉ RICARD

·         MUSEU DEL COURE

Màquina d'electricitat estàtica de Ramsden

·         MEV Museu d'Art Medieval de Vic

Retaule de la Mare de Déu i Santa Caterina

·         Casa Museu Verdaguer

El rosari original de Jacint Verdaguer

Les activitats programades inclouen una àmplia varietat d'opcions per a tots els públics, com ara visites guiades, jornades de portes obertes, tallers d'artesania, espectacles teatralitzats i presentacions especials.

Aquest dissabte 11 de maig, per exemple, es va organitzar una ruta literària dedicada a Miquel Martí i Pol, mentre que dimecres 15 de maig, el Centre d'interpretació Perot Rocaguinarda d'Olost va oferir una jornada de portes obertes amb una visita guiada a la vida del bandoler local.

La celebració culminarà amb una gran varietat d'activitats el cap de setmana del 18 i 19 de maig, incloent-hi visites teatralitzades, exposicions especials, presentacions de llibres i altres esdeveniments culturals.

Oriol Picas, director del MEV, va cloure la roda de premsa amb la presentació de la nova recepció, programada per inaugurar-se durant el Dia Internacional dels Museus. Va descriure la seva funcionalitat no només com a punt d'entrada al museu, sinó com un element dissenyat per fomentar les visites i establir vincles amb la ciutat. Amb un bar i una llibreria, aquest nou espai aspira a convertir-se en un centre cultural dinàmic, oferint una gamma d'activitats per a tots els públics. Picas va expressar la seva expectativa que aquesta iniciativa no només millori l'experiència dels visitants, sinó que també consolidi el MEV com un punt de referència cultural a Vic i als seus voltants.

Us convidem a participar en aquesta setmana plena de cultura i aprenentatge, i a descobrir les meravelles del patrimoni cultural de la comarca d'Osona.

Per a més informació sobre les activitats programades i els horaris, si us plau, visiteu els llocs web dels respectius museus participants.