El CCO aposta per uns menjadors escolars més saludables, sostenibles i de proximitat

El Consell Comarcal d’Osona, a través d’una empresa externa, gestiona vora 3.000 menús diaris a 32 escoles d’Osona i el Lluçanès. Ara, amb el nou concurs, a banda de mantenir els criteris pedagògics, s’incorporen també nous requisits saludables, sostenibles i de proximitat.

El Consell Comarcal d’Osona ha aprovat aquest mes de maig la licitació del nou servei de menjador escolar per als centres educatius públics d’Osona. Es tracta d’un contracte de concessió de serveis que, una vegada adjudicat, proporcionarà menús saludables i sostenibles a infants de 34 escoles d’Osona per als propers 3 anys, dues més que les actuals.

Fins ara, l’empresa encarregada de gestionar el servei de menjador durant l’última dècada ha estat 7 i Tria, de Sant Andreu de la Barca, que havia guanyat els dos últims concursos. L’any 2013 aquesta empresa va agafar el relleu a la firma Vespella, que havia gestionat el servei durant setze anys. Ara, la licitació estarà oberta i es preveu que s’adjudiqui properament per un import de 13.046.086,20 euros (que inclou els tres anys de licitació).

El nou concurs, que ha estat aprovat per tots els grups del Ple Comarcal, incorpora novetats importants com les següents:

  • L’elaboració de menús basats en els criteris alimentaris dictats per l’Agència de Salut Pública i el Departament d’Educació.
  • L’augment de la presència de productes del territori als menús de les escoles: el porc, la vedella, el pollastre, el formatge, el iogurt i els ous seran 100% de productors d’Osona i el Lluçanès. En d’altres aliments -com la fruita, la verdura, la pasta, l’arròs, les llegums i el pa- es prioritzarà que siguin de varietats catalanes o de proximitat i ecològiques.
  • S’incrementarà la presència del patrimoni culinari, gastronòmic i agroalimentari del nostre territori en les propostes d’àpat -com les pilotilles amb tela, el trinxat, els fideus a la cassola- així com també la presència de patrimoni culinari, gastronòmic i agroalimentari d’altres països.
  • S’unificaran els menús i la tipologia del servei. Totes les escoles senes cuina rebran el mateix menú diari elaborat en una cuina in-situ d’una escola de la concessió. Funcionaran com a sistema solidari per poder garantir el mateix servei tant per escoles grans com per escoles petites.
  • Hi haurà acompanyament i formació específica per al personal de cuina entorn la manipulació del producte fresc, tècniques culinàries, cocció de cereals i llegums.
  • Es manté l’aposta per al projecte pedagògic, iniciada ja en l’anterior concessió. Per això, es segueix mantenint una millora de les ràtios de monitoratge respecte les que fixa el Departament d’Ensenyament, per garantir una atenció de qualitat d’acord a les necessitats que presentin els centres educatius.
  • S’estableixen sistemes de seguiment i control de la concessió, amb la posada en marxa de nous aplicatius:
    • Aplicatiu de gestió de cuina, per a la tramitació de les comandes, preparació i unificació dels menús, i seguiment dels productes que s’utilitzen.
    • Aplicatiu de gestió d’assistències i comunicació amb les famílies, per agilitzar les inscripcions diàries.
    • Aplicatiu de gestió d’ajuts de menjador

El Consell Comarcal gestiona aproximadament 3.000 àpats diaris. En l’anterior licitació, s’havien promocionat sobretot objectius pedagògics com l’autonomia, la presa de decisions i el monitoratge. Els resultats han estat molt satisfactoris i, ara, en aquest nou contracte s’aposta per criteris d’una alimentació més saludable, sostenible de proximitat i ecològica, amb la incorporació dels aprenentatges i bones pràctiques que s’han obtingut de projectes com el ‘Mengem d’aquí, Osona i Lluçanès’.

> L'enllaç al Ple de maig on es va aprovar i debatre la nova licitació: https://www.youtube.com/live/xkdRVAiMqn4?feature=share