«Territori Oliba» programa una vintena d'activitats amb les bèsties com a protagonistes maig 17, 2023

Activitats com caminades, visites, tallers i concerts acosten al territori l’exposició “Bèsties. Els animals en l’art medieval del MEV” que fins al 17 de desembre es pot veure al MEV, Museu d’Art Medieval.

Una oferta atractiva vertebra aquests espais patrimonials d’origen medieval amb actes per a tots els públics, tots ells considerats Béns Culturals d’Interès Nacional, a més de les visites amb la fauna i els éssers mitològics com a protagonistes, la programació també inclou activitats temàtiques, caminades, concerts o tallers.

 

«Territori Oliba», l’agenda d’activitats de descoberta i coneixement del paisatge impulsada per l’agrupació de monuments Cases d’Oliba i pel projecte de senderisme i turisme Camí Oliba, arriba a la seva segona edició.

La programació cultural d’aquesta segona edició es torna a expandir arreu del territori marcat per la petjada del bisbe i abat Oliba, prenent enguany com a eix temàtic el món de les bèsties, coincidint amb la gran exposició temporal que es pot veure al MEV, Museu d’Art Medieval de Vic (Osona).

Diferents equipaments i projectes que formen el «Territori Oliba» s’han sumat a l’exposició temporal programada pel Museu Episcopal de Vic (MEV) amb algunes de les seves activitats culturals, així, a tall d’exemple, la Seu de Manresa (Bages) farà una recerca d’animals que es poden veure representants en diferents punts de la basílica (3 de juny), el Monestir de l’Estany (Moianès) oferirà fins a setembre cinc visites per explicar la presència de bèsties i la seva simbologia al seu espectacular claustre romànic (17 de juny, 15 de juliol, 19 d’agost i 16 de setembre), la Catedral de Vic (Osona) també mostrarà el bestiari que té representant en diferents dependències (30 de setembre) i el Monestir de Ripoll (Ripollès) explicarà els centaures, dracs, sirenes, lleons… que es poden veure a les seves parets (6 de desembre i 9 de desembre).

Aquestes activitats se sumaran al seguit de propostes programades pel MEV en el marc de l’exposició, com ara visites guiades i conferències (consulteu programa complet a l’agenda d’actes). El passat dissabte 13 de maig es va fer una activitat prèvia: una sortida familiar per l’entorn del Monestir de Sant Pere de Casserres (Osona) per conèixer bèsties, bestioles, flors… tot descobrint llegendes o enigmes.

UN PROGRAMA EXTENS D’ACTIVITATS

Més enllà de les activitats relacionades amb les bèsties, la programació del “Territori Oliba” cobrirà moltes altres temàtiques. El Camí Oliba proposa dues caminades per dos dels seus trams. La primera anirà de Cantonigròs a Tavertet (10 de juny) i la segona de Sant Pau de Segúries a Camprodon (12 de novembre). La Seu de Manresa programa aquest juliol una nova edició de les visites vespertines «Capvespres a la Seu de Manresa» (6,14,20 i 28 de juliol). El Monestir de L’Estany torna a oferir aquest estiu tres visites per conèixer les històries del seu claustre sota la llum d’una espelma (28 de juliol, 26 d’agost i 23 de setembre). El Monestir de Sant Pere de Casserres ha previst dues activitats musicals dins de «Territori Oliba» com són els concerts d’òpera «La mort és vida» (17 de setembre) i l’actuació d’Ora Ensemble amb «The rest silence» (5 de novembre). La Catedral de Vic oferirà un taller familiar per aprendre a fer caplletres, la lletra majúscula inicial del primer mot d’un text, llibre, capítol, paràgraf (7 d’octubre) i una visita, organitzada conjuntament amb Catalonia Sacra, al restaurat claustre gòtic (23 de setembre). El Monestir de Santa Maria de Ripoll hi proposa una visita per conèixer sobre el bandolerisme i les lluites pel poder (26 de juliol) i el Monestir de Sant Joan de les Abadesses programa un concert musical a benefici de Càritas (data a determinar).

Cases d’Oliba és una proposta cultural del Bisbat de Vic per tal de posar en valor el seu patrimoni cultural d’una manera coordinada, promocionant i facilitant la visita, oferint activitats culturals i fent visibles unes realitats històriques a vegades poc conegudes. Formen part del projecte els monestirs de Sant Joan de les Abadesses, Santa Maria de Ripoll, Santa Maria de l’Estany i Sant Pere de Casserres, la Seu de Manresa, la Catedral de Vic i el Museu Episcopal de Vic.

El Camí Oliba és una iniciativa de l’associació rutes del Romànic que promou i donar a conèixer els valors artístics i culturals del romànic de les comarques del Ripollès, Moianès, Osona i Bages. Entre les seves iniciatives hi ha un sender que uneix les diferents comarques amb el bisbe i Abat Oliba com a fil conductor.