El pastís de formatge de la pastisseria Sant Llehí de Sant Antoni de Vilamajor guanya el Premi Millor Pastís de Formatge Català

El pastís guanyador, que havia de comptar amb un mínim d’un 20% de formatge artesà català, incorpora el formatge Tou del Mujal de cabra, de la Formatgeria Cal Músic, entre els seus ingredients.

Lactium i l’Ajuntament de Vic han celebrat la primera edició del concurs Millor Pastís de Formatge Català, en el marc de la fira Lactium, la festa del formatge artesà i català, que s’està celebrant aquest cap de setmana a Vic. A la primera edició del concurs s’hi han presentat 20 participants d’arreu del territori, entre els quals el pastís de la pastisseria Sant Llehí de Sant Antoni de Vilamajor, que n’ha estat el favorit. El premiat s’endú 1.000 euros i un diploma acreditatiu com a premi.

A l’hora d’emetre el veredicte, el jurat ha destacat “la singularitat del pastís, que combina, amb encert, la qualitat de les matèries primeres amb l’equilibri del conjunt d’ingredients. És una peça que destaca pel seu gust de formatge predominant però no invasiu; que incorpora un punt d’innovació, un punt just de galeta, un punt torrat molt homogeni i una textura perfecta”.

Els i les participants han lliurat dues unitats de pastís o 8 unitats de pastís individual, segons el format de cada peça, a l’organització del concurs. Les propostes havien de ser de la tipologia “cuits al forn” i elaborats amb un mínim d’un 20% de formatge català i artesà.

El jurat ha estat l’encarregat de tastar, avui al matí, al restaurant La Ciutat dels Sants, els pastissos de forma individual, prèviament codificats i sense conèixer l’autoria, i de valorar el gust, la textura, la tècnica i l’aspecte del pastís de formatge per tal d’escollir-ne el favorit. En aquesta primera edició, el jurat ha estat format per Lluc Crusellas, pastisser World Chocolate Master 2022, David Gil, cuiner de postres, Jon García, creador i pastisser de les botigues Jon Cake, Belén Parra, periodista gastronòmica, Eva Vila, especialista en formatges, i Saray Ruiz, professora de l’Escola de Pastisseria del Gremi de Pastisseria de Barcelona.

Aquesta ha estat la primera edició del concurs Millor Pastís de Formatge Català, que busca incentivar l’ús del formatge artesà i català en aquesta exitosa i tradicional recepta.

Lactium, la festa del formatge artesà i català, continua demà diumenge

Demà, diumenge 23 d’abril, coincidint amb la diada de Sant Jordi, la festa del formatge artesà i català continua al Parc Jaume Balmes de Vic amb activitats per donar a conèixer la cultura formatgera. Lactium ofereix un espai expositiu format per 30 formatgeries amb més de 150 formatges artesans per descobrir i tastar, 15 amics del formatge amb productes agroalimentaris artesans i de qualitat. També una oferta de propostes divulgatives i festives, a través de l’Aula del Formatge Bonpreu i Esclat, el Txis Arts i el Txis Bar Gastroteca, per gaudir del formatge al màxim.