Les bones xifres confirmen el gran interès per Lactium i el sector formatger

La 15a mostra de formatges artesans catalans, celebrada aquest cap de setmana al Parc Jaume Balmes de Vic, augmenta les xifres de públic i reafirma l’alt interès pel sector

El Parc Jaume Balmes s’ha omplert d’amants del formatge durant els dos dies de fira

Lactium, la festa del formatge artesà i català, ha lluït amb èxit al Parc Jaume Balmes de Vic, en una edició que ha coincidit amb la celebració de la diada de Sant Jordi. Durant els dos dies de fira, Lactium ha captat una afluència constant de públic que confirma l’interès pel sector formatger.

“Ha estat una edició d’èxit amb rècord de vendes i una excel·lent afluència de públic que ha pogut gaudir de la diada i de la cultura formatgera amb amistats i família. Vic aposta per seguir creixent i potenciant les fires de la ciutat”, apunta Titi Roca, regidor de Fires i Mercats de l’Ajuntament de Vic.

Els i les visitants han pogut gaudir de l’espai expositiu, amb un recull de 30 formatgeries; amb més de 150 formatges; 15 amics del formatge, amb productes agroalimentaris artesans i de qualitat; i el territori convidat: la denominació AOP Ossau Iraty, de les zones d’Iparralde i el Béarn, als Pirineus Atlàntics. El col·lectiu d’expositors confirma l’elevat interès i volum de vendes i la fidelitat del públic de Lactium, que ha acudit a la fira amb una clara disposició a tastar, descobrir i comprar formatges.

Prop de 500 persones han gaudit de les activitats de l’Aula del Formatge Bonpreu i Esclat basades en la cultura formatgera a través de tastos guiats de formatges combinats amb música, poesia, relats de projectes, converses amb autors i jocs. Les activitats han omplert totes les places disponibles. La festa del formatge també ha comptat amb activitats i música en directe a l’escenari TxisArts; i ha ofert un espai de degustació a través de fustes dels formatges presents a la fira a l’espai TxisBar Gastroteca, que ha servit més de 2.200 fustes de formatges (a l’edició de 2022 es van dispensar 1.500 fustes en total, durant els dos dies de fira).

La Pastisseria Sant Llehí guanya el premi Millor Pastís de Formatge Català

Lactium i l’Ajuntament de Vic han celebrat la primera edició del concurs Millor Pastís de Formatge Català. A la primera edició del concurs s’hi han presentat 19 participants d’arreu del territori, entre els quals el pastís de la pastisseria Sant Llehí de Sant Antoni de Vilamajor, n’ha estat el favorit i s’ha endut 1.000 euros i un diploma acreditatiu com a premi. Les propostes havien de ser de la tipologia “cuits al forn” i elaborats amb un mínim d’un 20% de formatge català i artesà que, en el cas del pastís guanyador, incorpora el formatge Tou del Mujal, de la formatgeria Cal Músic, entre els seus ingredients.

A l’hora d’emetre el veredicte, el jurat professional va destacar “la singularitat del pastís, que combina, amb encert, la qualitat de les matèries primeres amb l’equilibri del conjunt d’ingredients. És una peça que destaca pel seu gust de formatge predominant però no invasiu; que incorpora un punt d’innovació, un punt just de galeta, un punt torrat molt homogeni i una textura perfecta”.

En aquesta primera edició, el jurat ha estat format per Lluc Crusellas, pastisser World Chocolate Master 2022, David Gil, cuiner de postres, Jon García, creador i pastisser de les botigues Jon Cake, Belén Parra, periodista gastronòmica, Eva Vila, especialista en formatges, i Saray Ruiz, professora de l’Escola de Pastisseria del Gremi de Pastisseria de Barcelona.

Aquesta ha estat la primera edició del concurs Millor Pastís de Formatge Català, que busca incentivar l’ús del formatge artesà i català en aquesta exitosa i tradicional recepta.