S'inicia una nova campanya de regulació amb reserva prèvia de l'accés motoritzat a la vall de Sau, a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona

Comença una nova regulació de l’accés motoritzat a la vall de Sau tots els caps de setmana del mes de març i durant la Setmana Santa, en què la regulació es farà el primer cap de setmana i del 6 al 10 d’abril. La mesura respon a la circumstància actual d’extrema sequera, proper buidatge del pantà i al fet que l’afluència de visitants a la zona s’ha mantingut molt alta durant tot l’hivern. La reserva té un preu de 5 euros per als cotxes i de 2 euros per a les motocicletes. La regulació és iniciativa del Consorci de l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona, l'Ajuntament de Vilanova de Sau i el Consell Comarcal d’Osona.​​​​​​​

La situació de sequera extrema i el possible buidatge del pantà de Sau per abastir l’aigua de boca (es preveu arribar a uns nivells d'aigua del pantà mai registrats des de la seva creació) han reactivat l’interès pel poble de Sant Romà de Sau i han fet augmentar les visites a l’indret, que ja ha tingut un nivell de visites inusualment elevat durant la tardor i l’hivern. És per aquest motiu que s’ha avançat l’inici de la nova campanya de regulació de l’accés motoritzat a la vall de Sau.

Aquesta es farà tots els dissabtes i diumenges del mes de març i els dies 1, 2 i del 6 al 10 d’abril (cap de setmana i festius de Setmana Santa) amb l’objectiu de preservar el patrimoni natural i cultural de la zona, garantir la seguretat dels usuaris i residents, millorar la convivència entre els diferents col·lectius i oferir als usuaris una visita satisfactòria a la natura.

La regulació estableix una normativa específica i un sistema de reserva prèvia per a vehicles motoritzats per les places d’aparcament de l’Àrea d’esplai del pantà de Sau. També hi ha una senyalització i un servei d’informació amb personal específicament contractat per a aquest període i que farà l’acompanyament al visitant.

Cal reservar prèviament

Així, per accedir a la vall de Sau i l'Àrea d'esplai del pantà de Sau, els usuaris hauran de reservar obligatòriament l’aparcament i ho podran fer fins al mateix dia mentre hi hagi places disponibles. Els preus són 5 euros per vehicle (inclou places per a minusvàlids) i 2 euros per a les motocicletes. Hi ha 70 places per a vehicles, 10 per a motocicletes i 2 per a vehicles de persones amb mobilitat reduïda.

En el moment de fer la reserva prèvia, el visitant disposarà d’un comprovant amb un codi QR per poder accedir amb el seu vehicle a la vall. L’accés es controla gràcies a un lector de codis QR situat a l’aparcament de la presa del pantà de Sau associat a una barrera que s’obre automàticament.

El pagament es pot fer amb targeta o també mitjançant bizum, per tal d’agilitar els tràmits. La reserva serveix per a un dia dins l'horari de visita comprès entre les 9 i les 18 h i no es podrà deixar el vehicle estacionat dins l'àrea regulada fora d'aquest horari. Recordem que l’acampada i/o la pernoctació estan prohibides.

Els diners recaptats dels tiquets van íntegrament destinats a cobrir una part del cost dels informadors ambientals i dels serveis que s'ofereixen a l'Àrea d'esplai del pantà de Sau, a més de fer accions per mantenir i conservar aquest espai natural protegit.

En cas que el visitant tingui una reserva feta amb una empresa que desenvolupi la seva activitat a l’entorn del pantà de Sau, no serà necessari que pagui el preu públic per l’accés.