La campanya ‘Mou-te pel zero' evita la generació de més de 800 residus a Manlleu en una any de funcionament

La campanya té el doble objectiu de reduir residus i fomentar el comerç local a Manlleu.

L’Ajuntament de Manlleu ha impulsat “Mou-te pel Zero!” durant l’any 2022, una campanya de reptes per promocionar la reducció de la generació de residus i impulsar el comerç local. Els reptes es completen enviant fotografies a través de l’app Go Zero Waste o emplenant unes butlletes disponibles al mercat municipal.

Alguns reptes plantejats són: fer la compra amb una bossa reutilitzable, senalla, carret de la compra; portar una carmanyola per anar a comprar carn, peix, embotit o menjar preparat; reparar una peça de roba o calçat; portar una ampolla reutilitzable a la feina; recollir 3 residus de la natura si vas d’excursió; reparar un electrodomèstic, una bicicleta o un patinet espatllat, etc.

Hi havia dues formes de participar-hi: a través de l’app Go Zero Waste que es descarrega al web Mou-te pel Zero!, o bé, mitjançant una butlleta en format paper que es podia aconseguir al mercat municipal. Si s’optava per aquesta segona via, el venedor o venedora segellava la butlleta per cada repte aconseguit. Els participants guanyaven 5€ quan entregaven la butlleta emplenada amb 5 segells a la parada El Cistell del mercat municipal.

Al llarg d’aquest any 2022 s’ha evitat 836 residus gràcies a les accions que han dut a terme els manlleuencs i manlleuenques. Un residu “evitat” s’aconsegueix amb una acció sostenible que permet que no s’arribi a generar un residu. Per exemple, comprar embotit amb una carmanyola permet evitar el residu de l’embolcall de l’embotit.

392 persones hi ha participat, o bé superant reptes a través de l’app o de les butlletes del mercat, o bé assistint a alguna activitats. S’han superat 566 reptes en total i s’han fet 4 activitats al llarg de l’any 2022: un taller de cuina de reaprofitament, una acció de neteja de l’entorn (Let’s Clean Up Europe!), un taller de productes de neteja naturals i un taller sobre menstruació sostenible.

En completar els reptes, els participants acumulaven punts i podien aconseguir premis directes i indirectes en forma de vals de descompte, productes que ajuden a la reducció de residus o recompenses com entrades per activitats culturals i lúdiques de la ciutat. En total, s’han destinat 2.500€ en premis.

27 establiments s’han adherit a la campanya, són establiments que fan alguna acció sostenible com venta a granel, permeten portar la carmanyola, donen bosses compostables enlloc de bosses de plàstic, venen roba o objectes de 2a mà o eviten el malbaratament alimentari.

Aquesta iniciativa s'emmarca en el Pla d’Actuació de Mandat (PAM) 2019 – 2023, el Full de Ruta de l' Agenda 2030 Manlleu , la campanya Sobren Motius, de lluita contra l'emergència climàtica i el Pla Local de Prevenció de Residus Municipals, alineat amb el nou model de recollida porta a porta.