Osona Artimur, la proposta d'art urbà de la comarca d'Osona, ja és una realitat

Alpens, Manlleu, Prats de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau i Sant Julià de Vilatorta han conclòs i inaugurat les intervencions artístiques d’art urbà que s’han implantat als carrers de cada municipi durant els mesos d’octubre i novembre. 

La proposta cultural d’Osona Turisme neix en el marc del projecte “Osona: paisatge, territori i cultura” impulsat pel Consell Comarcal i cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i el Pla de Foment Territorial de Turisme de la Generalitat de Catalunya.

Osona Artimur, la proposta cultural d’Osona Turisme, ens del Consell Comarcal d’Osona, ha conclòs la fase d’execució i ja és una realitat. La iniciativa d’art urbà, que engloba un conjunt d’intervencions artístiques als carrers de cinc municipis de la comarca (Alpens, Manlleu, Prats de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau i Sant Julià de Vilatorta), està formada per una vintena d’obres que recorren la història i el patrimoni de cada localitat des d’una mirada artística, fresca i innovadora i sota una mateixa temàtica que fa de fil conductor. 

El projecte s’ha desenvolupat en dues fases: en la primera els ciutadans han pogut seguir i gaudir del procés de creació dels murals per part dels i les artistes, i ha tingut lloc durant els mesos d’octubre i novembre. Un cop finalitzada aquesta primera fase, amb totes les intervencions artístiques enllestides, cada poble ha realitzat un acte inaugural per presentar les obres a la ciutadania. 

La inauguració del projecte a nivell comarcal va ser a Prats de Lluçanès, on el passat 22 d’octubre es va organitzar una taula rodona, una visita guiada per totes les obres, espectacles de dansa i jocs familiars; el dia 29 d’octubre es va fer la inauguració a Manlleu, que va comptar amb els parlaments inaugurals, dues visites guiades per les obres d’Artimur i de la Manlleu Galeria d’Art, que enguany s’engloba dins el projecte d’art urbà, i una performance; a Sant Bartomeu del Grau la inauguració va tenir lloc el 5 de novembre i, a banda de la visita guiada, es va fer un espectacle de dansa i un vermut popular; el següent poble va ser Alpens, el dia 12 de novembre, que va acompanyar la inauguració amb un Passaferes dels Diables Rocadepena, una xaranga i un berenar a base de coca i xocolata; i la darrera inauguració va ser el dia 20 de novembre a Sant Julià de Vilatorta, on es va organitzar una mostra d’espectacles de dansa, un pica-pica i jocs familiars.

La segona fase del projecte consisteix en la creació de l’itinerari artístic de cada municipi, connectant-los a escala comarcal per tal que els i les visitants puguin fer el recorregut sense necessitat de guia, en qualsevol moment de l’any i de forma gratuïta, gràcies a un mapa físic i a la informació que ja està disponible a la web del projecte (osonaturisme.cat/artimur). 

Osona Artimur es dirigeix a persones de totes les edats interessades en conèixer, comprendre i gaudir de trets rellevants que caracteritzen la societat local de la comarca d’Osona. La visita als murals pot ser un atractiu turístic per visitants, però també hi ha persones que ho gaudeixen indirectament, coneixent les obres en el mateix moment que passen per davant dels murs. 

Aquesta proposta cultural neix en el marc del projecte “Osona: paisatge, territori i cultura” impulsat pel Consell Comarcal i cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i el Pla de Foment Territorial de Turisme de la Generalitat de Catalunya.

Artimur en dades:

5 municipis
19 artistes
18 murals
25 instal·lacions artístiques amb escultura de petit format
5 inauguracions 

Artistes d’arreu del territori
El col·lectiu d’artistes seleccionats són els encarregats de donar vida als espais grisos on hi predomina el ciment i dotar-los de llum i color. El projecte compta amb un total de 19 artistes reconeguts, nacionals i internacionals, procedents de Catalunya, Galícia, França, Alemanya, Itàlia i el Regne Unit, entre altres territoris, seleccionats a partir d’una convocatòria oberta i d’un comissariat. 

La selecció d’artistes, comissariada per B-Murals i coordinada per Transit Projectes, compta amb figures destacades com Zoer (França), Ana Barriga (Espanya), Satone (Alemanya), Nano 4814 (Espanya), Luogo Comune (Itàlia), Daniel Muñoz (Espanya) i Jan Vallverdú (Catalunya), entre d’altres. 

18 murals repartits en 5 municipis
Alpens, Manlleu, Prats de Lluçanès, Sant Bartomeu del Grau i Sant Julià de Vilatorta són els cinc municipis on s’han desenvolupat els 18 murals i les instal·lacions artístiques de petita escultura creats per 19 artistes. 

La temàtica de les creacions artístiques seguirà la identitat i la singularitat de cada municipi, com són la forja en el cas d’Alpens; el riu Ter a Manlleu, les festes de Sant Joan i els Elois a Prats de Lluçanès; l’entorn natural del municipi a Sant Bartomeu del Grau; i la terrissa, les caramelles i el modernisme a Sant Julià de Vilatorta. 

La comunitat, un actor important
Els i les habitants de cada un dels municipis han estat una peça clau per a la creació dels murals d’art urbà, ja que algunes de les intervencions s’han portat a terme amb l’ajuda de col·lectius dels municipis:

  • Alpens: mural de l’artista Zosen creat amb la col·laboració de l’Escola La Forja.
  • Manlleu: intervenció de Daniel Muñoz amb la col·laboració d’Osonament.
  • Prats de Lluçanès: mural de l’artista Chu Doma amb la col·laboració de l’Escola Lluçanès, l’Escola FEDAC i l’Institut Lluçanès.
  • Sant Bartomeu del Grau: intervenció artística d’Alessia Innocenti amb la col·laboració de l’Escola La Monjoia 
  • Sant Julià de Vilatorta: creació de l’artista Mateu Targa amb la col·laboració de l’Espai Activa’t i el Punt Jove.

Osona Artimur incorpora la Manlleu Galeria d’Art (MGA)

Un any més, la ciutat de Manlleu es converteix en un museu d’art contemporani en el marc de la novena edició de la Manlleu Galeria d’Art (MGA). Del 29 d’octubre al 8 de gener del 2023, els aparadors dels locals comercials sense activitat del municipi cobren vida acollint obres artístiques i formen una galeria d’art contemporani a peu de carrer.  

L’objectiu de la mostra, un projecte transversal entre les regidories de Cultura i Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Manlleu, és oferir l’oportunitat de gaudir de l’art i descobrir nous talents a una població que, sovint, es veu allunyada de l’activitat artística; oferir la possibilitat als artistes de donar a conèixer la seva obra i posar-la a la venda; revitalitzar els locals comercials desocupats, que estan en venda o lloguer i dinamitzar els carrers més comercials, que han perdut vida amb el tancament dels negocis, amb l’obertura i la il·luminació d’aquests locals tancats.  

La MGA proposa una ruta guiada pels 7 espais amb propostes de 10 artistes consolidats que van des de l’escultura, la pintura, la il·lustració, el disseny gràfic i la performance, que es podrà veure en directe el dia de la inauguració.

Enguany, la MGA, com a mostra d’art al carrer, forma part d’Osona Artimur i se suma al projecte “Osona: paisatge, territori i cultura”, impulsat pel Consell Comarcal i cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) i el Pla de Foment Territorial de Turisme de la Generalitat de Catalunya.

A la fotografia: vista del mural d'Alberto Montes a Sant Bartomeu del Grau

Font: Consell Comarcal d'Osona