Oristà actualitza l'inventari de barraques de pedra seca

L'Ajuntament del municipi osonenc ha posat al dia el Mapa de patrimoni cultural amb la revisió de la quarantena de barraques de pedra seca del municipi.

Oristà ha actualitzat l’inventari de barraques de pedra seca de la població. S’han posat al dia les fitxes de 17 construccions que han sofert modificacions respecte l’anterior versió del Mapa de patrimoni cultural i se n’hi han afegit 24 més que no hi constaven.

Un grup de persones va encarregar-se d’introduir les noves fitxes durant el confinament, un període en què van fer passejades pel municipi per cercar barraques de vinya. Aquest treball de camp va comptar amb el suport tècnic de l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona i s’ha introduït al Mapa de Patrimoni d’Oristà, realitzat l’any 2008 i que amb aquesta actualització ja compta amb 372 fitxes.

La presentació, que es va fer dissabte passat en el marc de la I Jornada de la Pedra Seca d’Oristà, s'ha acompanyat d’una visita sobre el terreny i d'una mostra fotogràfica de les 41 barraques inventariades al municipi.

Garantir la protecció del patrimoni cultural local

L’Oficina de Patrimoni Cultural realitza, des de fa més de 21 anys, els Mapes de Patrimoni Cultural del municipis de la província de Barcelona que ho sol·liciten. Actualment, hi ha 210 municipis de la demarcació on ja s’ha realitzat aquesta memòria i n’hi ha una vintena més en diferents processos de realització. El document té per objecte la recollida exhaustiva de dades sobre el patrimoni cultural i natural d’un municipi i la seva valoració, permetent que l’Ajuntament estableixi mesures per garantir la seva protecció i conservació, així com planificar la seva rendibilització social.

Tota la informació de cada municipi es pot consultar a la plataforma digital dels Mapes de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona a patrimonicultural.diba.cat on es reuneixen més de 40.000 elements inventariats, accessibles per diversos paràmetres de cerca, amb una presentació visual i amb cartografia georeferenciada.

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 4 “Educació de qualitat”, número 8 "Treball digne i creixement econòmic" i número 9 "Indústria, innovació i infraestructures. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS