Vic acull la 41 edició de la Fira de la Muntanya

La fira se celebrarà els dies 4, 5 i 6 de novembre al Recinte Firal El Sucre amb un extens programa d’activitats per viure i gaudir dels esports de muntanya. El programa inclou el 1r Festival de Muntanya, amb el Campionat Open Bloc, el Mercat d’Ocasió, la Fira del Llibre de Muntanya, l’àrea expositiva i comercial i activitats esportives i culturals.

Els dies 4, 5 i 6 de novembre de 2022 se celebrarà la 41a edició de la Fira de la Muntanya de Vic al Recinte Firal El Sucre de Vic. Els i les amants de l’esport i la natura podran gaudir de tres dies intensos de cultura muntanyenca amb diverses activitats per a tots els públics. “Com a ciutat de fires i mercats tenim la sort d’organitzar esdeveniments referents en l’àmbit català i estatal i ara som únics organitzant la fira de la muntanya. Una fira important en el sector de la natura”, ha apuntat Titi Roca, regidor de Fires i Mercats, durant la roda de premsa de presentació de la fira. Les entrades per accedir a la Fira de la Muntanya es poden aconseguir a la web de vicfires.cat.

L’espai més rellevant de la Fira de la Muntanya és l’àmplia àrea expositiva al pavelló comercial del Recinte Firal El Sucre. Enguany, un total de 42 empreses comercials i entitats del sector esportiu, turístic i automobilístic mostraran material i equipament esportiu, forfets, serveis i activitats, llibres i guies de muntanya, campers i autocaravanes per encarar la tardor i l’hivern. Un dels altres atractius de la fira és el Mercat d’Ocasió, amb roba i material esportiu de segona mà i de fora de temporada de particulars i de botigues d’esport.

1r Festival d’Escalada i Campionat Open Bloc

La 41a edició de la Fira de la Muntanya de Vic porta una novetat: el Festival d’Escalada, amb el tradicional Campionat Open Bloc, en categoria absoluta i infantil, i diverses activitats per compartir la passió per l’escalada durant els tres dies de fira amb música, food trucks i bon ambient. “Fa set anys que fem l’Open Bloc i aquest any hem volgut donar-li una volta i preparar el 1r Festival d’Escalada amb diverses activitats relacionades amb aquest esport”, ha argumentat Carles Redorta, representant del festival, que, com a novetat, ha destacat el Concurs de Cultura d’Escalada, una activitat que no requereix d’una condició física concreta, a més dels concerts i els food trucks.

Aquesta edició es fa en homenatge a Cristina Mora Fontarnau, implicada en l’organització de l’Open Bloc, que va perdre la vida al passat mes de febrer en un accident de cotxe.

Ponències, presentacions literàries i taules rodones

Els dies 4, 5 i 6 de novembre el públic també gaudirà d’activitats culturals com conferències, taules rodones, debats, exposicions i pel·lícules de la mà de professionals del sector de la muntanya i del medi ambient com: Marc Pinsach, Mireia Miró, Francesc Mauri, Clàudia Galicia o Tamara Lunger, entre d’altres. Aquestes activitats es faran a l’Espai Collsacabra i a l’Espai Fòrum de la fira. També hi haurà la 21a edició de la Fira del Llibre de Muntanya amb una oferta literària de 16 expositors, que portaran les novetats en llibres i guies de muntanya.

Tal com ha explicat Miquel Ylla, president de l’Associació Cultural del Llibre de Muntanya: “Aquest any destaquem la conferència “Com mesurar un cim amb precisió. Un 3.000 més o menys? Per sostremetries”, la pel·lícula “Carros de Foc. La Travessa dels refugis” i, la ponència de la convidada de luxe, Tamara Lunger, amb la conferència “Jo tan fràgil i fort com el gel”.

Enguany també se celebrarà la 8a edició dels Premi Editorial 2022 que premia la tasca dels autors, de les autores i de les editorials per promocionar i divulgar la cultura entorn de la muntanya a través de la literatura.

Altres activitats: tirolina, circuits en bicicleta, tallers i 41 edició de la Matagalls-Vic

La Fira de la Muntanya de Vic engloba altres activitats paral·leles. Les més icòniques i rellevants són: Llençat per la Tirolina! -que va des del dipòsit del Recinte Firal fins al parc de l’Horta Nova-, els circuits infantils amb bicicleta amb l’Escola de Ciclisme Jufré Vic-ETB, l’Escalada a la Xemeneia del Sucre i el mini rocòdrom pels més petits i petites.

En la programació també destaca la 41 edició de la Matagalls-Vic. “Una caminada popular que treballa per minimitzar l’impacte amb el medi ambient i que, gràcies a l’organització i les persones participants de les edicions anteriors, la caminada ha rebut el segell de Petjada Verda de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC)”, ha explicat, Núria Macià, presidenta de la Unió Excursionista de Vic. En aquest sentit, l’organització s’imposa uns criteris per anar reduint l’impacte com: la reducció mínima dels residus, ús de producte de proximitat, col·laboració amb entitats socials del territori, ús del marcatge reutilitzable i mobilitat col·lectiva, entre altres.

El programa també inclou activitats com el curs de primers auxilis a la muntanya, el taller teòric-pràctic sobre la por, les rutes guiades i activitats de muntanya i, el taller de recuperadors nutricionals, entre d’altres.