Desactivada l'alerta del Pla INFOCAT

La millora de les condicions meteorològiques ha permès la reducció del risc d’incendi

El Pla INFOCAT queda en fase de Prealerta degut al risc d’incendi molt elevat a l’Empordà

Protecció Civil de la Generalitat ha desactivat aquest matí el Pla d’emergències per incendis forestals a Catalunya (INFOCAT) per la millora de les condicions meteorològiques i la conseqüent reducció general del risc d’incendi. El Pla ha quedat en fase de Prealerta perquè es manté el risc d’incendi molt elevat a la zona de l’Empordà. 

Segons les previsions meteorològiques emeses pel Servei Meteorològic de Catalunya a partir d’avui es preveu la normalització de les temperatures i que es recuperin les humitats tot i que les temperatures mínimes continuaran sent altes al litoral per sobre de la mitjana climàtica. També s’espera un canvi de temps que ens podria portar precipitacions aquesta setmana. 

Tot i la millora en les previsions meteorològiques, cal extremar les precaucions perquè la vegetació ha quedat en general molt malmesa després d’aquest episodi extens de temperatures extremes i baixes humitats. El risc es mantindrà especialment elevat a l’Empordà avui dimarts per l’entrada de tramuntana que mantindrà les temperatures elevades previsiblement fins demà. 

D’acord amb el perill d’incendi forestal previst per avui, el cos d'Agents Rurals manté el nivell 3 del Pla Alfa a trenta municipis de l’Empordà i continuen les restriccions d’accés als espais naturals del cap de Creus, l’Albera i el Montgrí per l’entrada de vent de tramuntana. El nivell 3 del Pla Alfa per perill extrem d’incendi forestal suposa la suspensió de totes les activitats que puguin generar un risc d'incendi forestal.

En concret, es manté el nivell màxim del Pla Alfa al 28 municipis de l’Alt Empordà (Agullana, Avinyonet de Puigventós, Biure, Boadella i les Escaules, Cadaqués, Cantallops, Capmany, Colera, Darnius, el Port de la Selva, Espolla, Garriguella, la Jonquera, la Selva de Mar, la Vajol, Llançà, Llers, Masarac, Mollet de Peralada, Palau-saverdera, Pau, Pont de Molins, Portbou, Rabós, Roses, Sant Climent de Sescebes, Vilajuïga i Vilamaniscle) i 2 municipis del Baix Empordà (Torroella de Montgrí i Ullà).

L’activació del nivell 3 del Pla Alfa, el nivell màxim, implica la suspensió de totes les activitats amb risc d’incendi forestal, així com també queden aturats els treballs forestals i la caça.

Els Agents Rurals recorden que està totalment prohibit fer foc en zones forestals i el seu entorn i demana que s’evitin activitats de risc al medi natural. El 90% dels incendis forestals són conseqüència de l’activitat humana, sigui per imprudències o per accidents.