Vic participarà en la 2a edició de “Mercats sostenibles. Adéu als plàstics d'un sol ús!”

Avui, s’ha presentat la segona edició de la campanya, impulsada per la Diputació de Barcelona, “Mercats sostenibles. Adeu als plàstics d’un sol ús!” amb l’objectiu d’impulsar la sostenibilitat i reduir els residus de plàstics, especialment els d’un sol ús, mitjançant accions que fomentin la participació ciutadana i que involucrin els clients i els paradistes. Després de la participació com a prova pilot de Rubí, Viladecans i Manresa, es posarà en marxa aquesta tardor a nou municipis més: Terrassa, Sabadell, Sant Feliu de Llobregat, Vic, Mataró, Granollers, Vilafranca, Igualada i Vilanova i la Geltrú.

Amb aquest projecte, la Diputació vol  sensibilitzar i donar a conèixer la problemàtica dels plàstics i promoure un canvi d’actituds, hàbits i comportaments en relació amb els plàstics per reduir-ne el consum i la seva presència a nivell local i mundial. A més, el projecte realça els mercats municipals no només com a eina de promoció econòmica, sinó també com a element de cohesió social i de punt de trobada de la ciutadania. «

Aquest projecte també  vol fer partícip a l’alumnat d’ESO dels instituts municipals, a través d’un projecte educatiu d’Aprenentatge i Servei (ApS), una innovadora metodologia educativa especialment dirigida als centres educatius, que combina l’adquisició de competències per part de l’alumnat amb un servei a la comunitat.

La fase d’aprenentatge tindrà lloc als instituts i la de servei principalment als mercats. D’aquesta manera, els joves descobriran els impactes que tenen els plàstics d’un sol ús i el model d’usar i llençar, sobre la salut i sobre el medi ambient; donaran a conèixer la campanya i participaran en la recollida i en l’anàlisi posterior de les dades; sensibilitzaran i animaran les seves famílies a participar en la campanya i estaran capacitats per plantejar alternatives de consum conscient i sostenible.

Consum responsable i sostenible als mercats municipals

La campanya duu com a lema “Mercats sostenibles. Adeu als plàstics d’un sol ús!” vol impulsar un model de comerç sostenible que comporti un consum responsable i sostenible als mercats municipals, situant-los com a agents de cohesió social i desenvolupament sostenible. En aquest sentit, la Diputació de Barcelona col·labora amb els ajuntaments de la província per fomentar la sostenibilitat en els mercats municipals. Actualment, la província de Barcelona compta amb 93 mercats municipals.

Es tracta d’una campanya per conscienciar la ciutadania sobre la importància de reduir residus, en especial plàstics, mitjançant l’ús de bosses de roba, envasos reutilitzables o el carretó en les compres alimentàries quotidianes, estimulant l’adhesió dels paradistes i la participació ciutadana. Amb aquesta campanya, a través de la Gerència de Serveis de Comerç i de la Gerència de Serveis de Medi Ambient,  la Diputació de Barcelona