Torna la Festa Major de Vic amb més d'un centenar d'activitats

Serà del 27 de juny al 10 de juliol i es recupera la normalitat després de dos anys amb una festa major adaptada

 

                                                    Torna la Festa Major de Vic amb més d’un centenar d’activitats

Vic ja està a punt per tornar a acollir la Festa Major, després d’un any d’aturada, amb més propostes, més espais i una programació pensada per a totes les edats que s’allargarà del 27 de juny al 10 de juliol. “Estem molt orgullosos i contents de poder tornar a celebrar la nostra festa major amb normalitat perquè la ciutat segueixi viva”, va remarcar l’alcaldessa de Vic, Anna Erra.

Durant les dues setmanes de les Festes de Sant Miquel dels Sants s’han programat més d’un centenar d’activitats per arribar a tots els públics. L’activitat més destacada i esperada és que es recupera el gran concert a la plaça Major, que anirà a càrrec del grup La Pegatina. Cal destacar que per primera vegada l’Ajuntament ha conreat l’espígol, que s’ha fet amb un acord amb Osonament, que l’han cuidat i fet créixer aquests dos últims anys.

Enguany es reinventa el format del pregó de la Festa Major que es farà el dilluns 4 de juliol a dos quarts de 9 del vespre abans del Concert de Vigília dels 10 anys de l’Escola de Música de Vic, en comptes de fer-lo amb la Crida. També canvia el format del correfoc que serà amb moviment i començarà a la plaça Santa Teresa i baixarà pel Portalet.

La regidora de Cultura, Bet Piella,  va destacar que s’ha treballat perquè la ciutadania pugui tornar a viure una festa major amb normalitat, recuperant espais i fent-la lluir en tots els punts de la ciutat. “Enguany es podrà consultar el programa de festa major en format online a través de l’aplicació mòbil, Festa Major Vic 2022, per seguir avançant amb l’objectiu Residu Zero”, va remarcar la regidora.

Una festa popular i tradicional

Amb la programació de les Festes de Sant Miquel dels Sants es podran tornar a viure els actes més tradicionals i de cultura popular com el del dia del patró, 5 de juliol, amb el seguici de la Festa Major i les danses tradicionals, com el ball de l’Àliga, la Dansa de l’Espígol i el ball de gegants, acompanyats dels Grallers i dels Sagals d’Osona.

Enguany, el portador del penó durant el seguici serà Miquel Cañellas i l’autor del vers de l’espígol és Robert Jové.

El representant de la comissió de la Festa Major, Eduard Costa, va recordar que aquest és un any d’aniversaris, “el Merma fa 190 anys, els Gegants i La Vella en fan 160, el Nen en fa 122. Fa 20 anys de la recuperació de l’Àliga i els 15 del Bou i la Mulassa”.

Marta Prat Salvans, autora del cartell de la Festa Major

La dissenyadora Marta Prat Salvans és l’autora del cartell de la Festa Major de Vic 2022  que va guanyar el concurs de cartells. “Amb aquest cartell, he volgut jugar amb elements tradicionals religiosos i els elements de la cultura popular per trobar sinèrgies entre elles”, ha explicat Prat.

Una Festa Major lliure d’agressions sexistes

Des de l’aprovació del protocol per abordar les violències sexuals i sexistes, l’Ajuntament continua treballant fermament per gaudir dels espais i actes de Festa Major lliures de violències sexuals. En aquest sentit, es podran trobar punts liles en diversos actes perquè la ciutadania s’hi pugui adreçar en cas de veure o patir una agressió. Dues educadores aconsellaran i acompanyaran les persones que ho requereixin.

Es pot consultar el programa complet de la Festa Major de Vic aquí

La Festa Major Infantil

Prèvia a la presentació dels actes de la Festa Major es van presentar els actes de la Festa Major Infantil. Marc Boix, membre del consistori infantil va donar el tret de sortida a la programació infantil, al·legant que els infants també en tenen moltes ganes.

Júlia Gonell Martos, autora del cartell de la Festa Major Infantil, va explicar que el seu cartell està pensant en to festiu amb elements de la cultura popular i tradicional de Vic. A la roda de premsa també van participar-hi els representants del seguici infantil de la Festa Major, que van explicar i detallar els actes de la cultura popular que es viuran durant els dies de Festa Major.