Vic promociona els comerços emblemàtics i sostenibles

S’oferiran rutes turístiques durant els dissabtes del mes de juny per conèixer els comerços de la guia rutadelsemblematics.cat

Vic continua treballant per promoure el comerç local i sostenible. Així ho ha remarcat la regidora de Comerç i Promoció econòmica, Bet Piella, en una roda premsa feta aquest matí.

Piella ha destacat que comença una nova campanya per fer més visibles els comerços emblemàtics i històrics de la ciutat, que ajuden a conservar el patrimoni històric de la ciutat, i els que treballen per fomentar les compres més sostenibles i ajuden a reduir la petjada ecològica.

Visualització dels comerços emblemàtics

El nou projecte de comerços emblemàtics de Vic promociona els comerços centenaris, els que han mantingut la mateixa activitat en el mateix lloc, i els que mantenen els elements patrimonials.

Una desena de comerços de Vic ja es troben a la guia web rutadelsemblematics.cat. Es tracta d’un portal a nivell de país on s’hi llisten els comerços emblemàtics, s’aprofundeix en la història de cadascun d’ells i es poden visitar virtualment, entre altres. A dia d’avui s’hi poden trobar els següents comerços emblemàtics: Antiga VilanovaCasablanca 1921Casa PatelFarmàcia BarnolasForn de Sant MiquelForn l’Espiga d’OrJoieria Can NoguéJoieria PratLa RenovacióLlibreria AngladaMerceria PousÒptica Comas Ortopèdia i Xarcuteria Solà.

Carles Molist, representant del comerç emblemàtic Casablanca 1921, s'ha mostrat satisfet per la iniciativa que dona valor al comerç local i històric. "És un gust que l'Ajuntament ens tingui en compte i doni suport al comerç que intentem conservar el valor patrimonial i històric de Vic", ha remarcat.

La iniciativa es complementarà amb la nova proposta de rutes guiades gratuïtes “La ruta dels emblemàtics”. Es faran els dissabtes del mes de juny i sortiran a les 11 del matí des de l’Oficina de Turisme. Per a participar-hi cal reservar plaça a l’Oficina de Turisme o trucant al 93 886 20 91.

Tots els comerços emblemàtics que es vulguin sumar a la guia dels emblemàtics poden escriure a comerc@vic.cat

Compra més sostenible: Suma’t al zero

Avui també s’ha reprès la campanya iniciada abans de la pandèmia amb l'objectiu de promocionar els comerços més sostenibles i que treballen per reduir la generació de residus. Així, l’Ajuntament continua ajudant en la transició cap a comerços més sostenibles i respectuosos amb el medi ambient i, alhora, premia les persones que hi compren i contribueixen a reduir la petjada ecològica.

És per això que rebran el distintiu “Objectiu zero” els comerços que no utilitzen bosses de plàstic d'un sol ús, fan servir bosses compostables, faciliten la compra de productes a granel permeten l'ús d’envasos reutilitzables i, al mateix temps, en premien l’ús.

La clientela reconeixerà els establiments “Objectiu Zero” amb un distintiu elaborat de forma totalment artesanal creat per l’artesana del carrer de la Riera, Sama Genis.

Per incentivar la compra en els comerços sostenibles, i compromesos amb l’objectiu zero, qui hi compri durant el mes de juny entrarà en el sorteig de 5 carrets de la compra.


Campanya “Compra més sostenible”

Paral·lelament, agents de mercats i agents cívics continuen visitant i informant tots els comerços per posar-los al dia de la normativa vigent.

En una primera visita s’informa i s’observa si hi ha algun aspecte a millorar per seguir la normativa. Al cap de quinze dies s’hi torna per revisar si s’han pogut corregir els aspectes a millorar o si cal una tercera visita.

"Informem sobre la normativa en l’àmbit de comerç perquè tots els comerços de la ciutat tinguin les mateixes oportunitats", ha subratllat Bet Piella.

La campanya informativa forma part del pla de verificació d’activitats que permet supervisar les activitats obertes, que tenen llicència, i assegurar el compliment de totes les normes vigents. L’any passat es van fer 247 inspeccions, amb un 44,9% de les inspeccions inicials amb resultat desfavorable que van avançar amb expedients per solucionar els defectes detectats.