Els museus d'Osona obren les seves portes

Onze museus i espais culturals d'Osona participen en els actes organitzats per promocionar els espais museístics en el marc del Dia Internacional dels Museus 2022. Amb l'objectiu d'acostar la cultura als ciutadans, s'han organitzat activitats i jornades de portes obertes entre el dissabte 14 de maig i el diumenge 22 de maig.

Amb el lema 'El poder dels musueus', els espais que hi participen enguany són el Centre d’Interpretació del Camp de les Lloses, Espai Montseny, Fundació Jacint Verdaguer, Fundació Miquel Martí Pol, MEV. Museu d’Art Medieval, Monestir de Sant Pere de Casserres, Museu Arqueològic de l’Esquerda, Museu de la Torneria de Torelló, Museu de l’Art de la Pell, Museu del Ter i Xarxa de Patrimoni Rural. Ecomuseu del Blat.

Divendres 13 de maig

 Presentació del llibre ‘Xemeneies‘. Museu de la Torneria de Torelló.

Dissabte 14 de maig

12h – Presentació del llibre ‘Goula. Projecte d’art, joc i memòria’. Museu de l’Art de la Pell.

19h – El Joglar, d’Arnau Tordera. Casa Museu Verdaguer. 

Si Verdaguer –cim de la poesia i la llengua catalana– és el trobador, Arnau Tordera serà el joglar que difongui els seus versos submergint-se en el seu projecte més auster, més intimista i genuí. Amb l’únic acompanyament de la veu i la guitarra clàssica, interpretarà íntegrament l’obra Verdaguer, ombres i maduixes, que Obeses va publicar l’any 2017. En aquest gir absolut de la partitura amb un nou arranjament complet, l’artista cercarà l’essència de la trobada entre música i poesia. Totes les peces de l’obra, tots els personatges i tots els versos de Verdaguer quedaran conjugats en el cant del Joglar, que rescatarà de l’oblit aquesta forma arcaica i preciosa d’explicar històries. Entrades a la venda a la Casa Museu Verdaguer i en la línia a la Botiga Verdaguer: https://www.botiga.verdaguer.cat/categoria-producte/espectacles-i-concerts/

20h – Nit de Museus. MEV, Museu d’Art Medieval.

Aquesta nit el Museu pren una dimensió màgica: art, concerts, espectacles, jocs, disfresses i una plaça lúdica i festiva. Amb la col·laboració de l’EART, l’EMVIC i el col·lectiu “La Clota”. A l’interior del Museu s’intercalaran les visites comentades de l’equip educatiu del MEV amb diferents actuacions artístiques: música, dansa, pintura proposades per l’EART i l’EMVIC. Per altra banda, la plaça Bisbe Oliba es dinamitzarà juntament amb el col·lectiu La Clota i el foodruck de La Creperia de Vic amb diversos espectacles musicals i audiovisuals.

20h – Nit de Museus. Museu de l’Art de la Pell. 

Celso Pereira pintarà una obra en directe a les sales d’exposicions temporals del Museu.

21h – Nit de Museus. Museu de l’Art de la Pell. 
Visita tastet a la col·lecció de peces del Museu. Activitat familiar: petit taller amb pell reciclada

21h – Visita teatralitzada. L’espectre més hospitalari del Museu, amb Gerard Bidegain. Museu Arqueològic de l’Esquerda.
Una visita singular i nocturna al Museu acompanyats per Fra Ramon d’Empúries, l’últim senyor de l’Esquerda, abans de la seva destrucció definitiva l’any 1314.

22h – Concert al jardí de la Torre de guaita del Museu. Amb el Petit de Cal Eril. Museu Arqueològic de l’Esquerda.
El concert forma part de la programació del Festival Encanta, que té lloc a Roda de Ter, durant el cap de setmana.

Diumenge 15 de maig

10h – Jocs en família. Museu de la Torneria de Torelló.

Durant la visita a l’exposició permanent del museu, els infants troben jocs de fusta distribuïts per tot el recorregut. L’activitat permet que els infants puguin jugar amb els pares i, alhora, veure el museu d’una forma divertida.

10.30h – Presentació de la Peça de l’Any. Museu Arqueològic de l’Esquerda.

El Diner de plata del rei Lluís el Pietós, a càrrec de la Dra. Imma Ollich i Castanyer i de Maria Ocaña i Subirana.

11.30h – Viu la Catalunya Carolíngia a la sala immersiva del Museu. Museu Arqueològic de l’Esquerda.

Aconsegueix resoldre els reptes i juga amb l’aplicació per descobrir com es vivia fa mil dos-cents anys. Juga amb la família o amb els amics.

12h – Visita Guiada el Monestir de les Dones. Monestir de Sant Pere de Casserres.

Envoltat d’un paisatge espectacular és molt probablement el més genuí de Catalunya i l’únic d’orde benedictí de la zona. Va ser una dona, la vescomtessa Ermetruit qui va rebre el domini alodial de la mà del Comte Ramon Borrell de Barcelona i en va iniciar la construcció l’any 1.006 i més tard amb n’Enguncia, descobreix les dones que marquen la història d’aquest monestir.

Dimarts 17 de maig

10h – Visita guiada. Espai Perot Rocaguinarda.

Visita guiada a l’Espai amb reserva prèvia – https://espairocaguinarda.cat/contacte/

Dimecres 18 de maig

9h – Esmorzar romà i taller de boles de feltre amb les escoles de Tona. Centre d’Interpretació el Camp de les Lloses.

Compartirem un esmorzar romà amb galetes del receptari romà elaborades pel Museu del Pa de Tona i farem un taller de boles de feltre amb els nens i nenes de les escoles de Tona.

10h a 14h – Jornada de Portes Obertes

Casa Museu Verdaguer

Museu Arqueològic de l’Esquerda

10h a 19h – Jornada de Portes Obertes

Museu de l’Art de la Pell

MEV, Museu d’Art Medieval

19h – La força Verdaguer. Casa Museu Verdaguer. 

‘La força Verdaguer: Apunts per una exposició multidisciplinària’ és un projecte de creació de Neus Dalmau, presentat de manera inèdita dins la Festa Verdaguer 2022. El públic podrà veure les primeres notes d’aquest projecte multidisciplinar i apropar-se a alguns dels treballs a partir de Verdaguer fets per l’artista durant més de dues dècades.  Al llarg de l’acte es farà la presentació del seu llibre Exorcisme. Història d’una pintura (Roure Edicions), amb pròleg d’Arnau Puig i epíleg de Dolors Miquel. Els exemplars són numerats. Verdaguer cedirà el pas a Ramon Llull amb la presentació del disc Cantata de Randa, de Salvador Brotons i Neus Dalmau. A continuació, es farà la presentació del curtmetratge L’àngel de Lloret, dirigit per Neus Dalmau, amb Fermí Reixach en el paper de Verdaguer i Joan Pau Romaní donant veu a l’àngel. Els textos són de Jacint Verdaguer i Walter Benjamin i la música de Bernat Vivancos. El curtmetratge compta amb la col·laboració de Fundació Jacint Verdaguer. El poeta californià i especialista en Verdaguer, Ronald Puppo, tancarà l’acte amb la seva traducció del poema «Ales» (Wings) feta especialment pels subtítols del curtmetratge a l’anglès.

19.30h – Recreació històrica amb ALMA CUBRAE “Els senyors de la guerra en època carolíngia i fins el segle XIV”. Museu Arqueològic de l’Esquerda.

A l’esplanada del costat del Jaciment Arqueològic de l’Esquerda, ALMA CUBRAE, empresa dedicada a la recreació històrica ens presentarà l’equip de protecció i defensa d’un guerrer carolingi i com evoluciona aquest equipament fins al segle XIV.

Dijous 19 de maig

10h – Visita guiada. Espai Perot Rocaguinarda.

Visita guiada a l’Espai amb reserva prèvia – https://espairocaguinarda.cat/contacte/

Divendres 20 de maig

10h – Taller de recitació poètica i visita comentada a la seu . Fundació Miquel Martí i Pol.

Visita comentada i guiada per l’exposició permanent de la seu de la Fundació, visita comentada a la Casa Miquel Martí i Pol, actualment sense museïtzar i Taller de recitació de poesia que vol donar eines per a dir en veu alta i de forma clara un text per tal de poder transmetre allò que ens explica l’autor.

11h – Lo mariner de Sant Pau. Taller . Casa Museu Verdaguer. 

Projecció de l’audioconte il·lustrat ‘Lo mariner de Sant Pau’ de Jacint Verdaguer, una producció de la Fundació Jacint Verdaguer a cura de Toni Ortiz i Cacauet Teatre. Taller amb projecció i xerrada amb les persones usuàries del Centre de dia de Folgueroles.

Dissabte 21 de maig

9h – Taller de pa i passejada pels camps del Mas Bellpuig . Xarxa de Patrimoni Rural. Ecomuseu del Blat.

Activitat de caràcter familiar: taller de pa i passejada pels camps, fonts i molins a l’entorn del mas Bellpuig.

10h a 14h – Jornada de portes obertes. 

Museu del Ter, es faran demostracions del funcionament de la turbina Fontaine i de les màquines del procés de la filatura mogudes, únicament, amb la força de l’aigua.

Diumenge 22 de maig

10h – Tornegem una peanya per a Sant Antoni de Pàdua. Museu de la Torneria de Torelló.

El torner artesà Josep colom tornejarà diferents peces en fusta de boix, freixe o altres fustes. Aquest any volem elaborar una peanya per a l’antiga fornícula de la fàbrica Vidal.

11h – Presentació de les peces del Museu del Pa i el Camp de les Lloses.

Presentació de peces dels dos museus (Museu del Pa de Tona i Camp de les Lloses) que presenten certes confluències. Compartirem les galetes romanes elaborades pel Museu del Pa en motiu de la diada.

11h – Visita teatralitzada “L’esperit del Ter”. Museu del Ter.

La visita és gratuïta i permetrà als visitants veure com era el treball i la societat del manlleu de principis del segle XX.  Per aquesta visita caldrà reserva a través de la pàgina web del Museu del Ter: www.museudelter.cat o bé trucant al telèfon 93 851 51 76.

**Del 14 al 22 de maig.

Espai Montseny, entrada gratuïta a l’audiovisual de bruixes, bandolers i fades d’aigua.

El Museu del Ter, jornada de portes obertes de 10 a 14h, a les exposicions permanents: “La fàbrica de riu”, “La societat industrial. 1845-1935” i “Els rius mediterranis”.

CARTELL