PIMEC Catalunya Central constata la preocupació empresarial per la pujada dels costos i alerta que només l'encariment energètic posa en risc 11.070 llocs de treball al territori

L’entitat apropa al teixit productiu local les novetats de la reforma laboral i destaca la incertesa que està percebent per part de les pimes a l’hora d’aplicar aquesta nova llei.

Manresa, 6 d’abril del 2022. PIMEC Catalunya Central ha celebrat avui una jornada amb diferents empresaris i empresàries, representants de diferents sectors, la qual ha comptat amb la participació del secretari general de l’entitat, Josep Ginesta. Durant la visita, els membres de la patronal han constata la preocupació del teixit productiu local per l’augment dels costos empresarials, causat per l’encariment de les primeres matèries, la benzina i el transport de mercaderies, la pujada del preu de l’energia i el gas natural, així com de la inflació. Aquesta problemàtica, que s’afegeix al fet que encara no s’ha recuperat la normalitat i altres qüestions, serà traslladada pels representants de PIMEC a les autoritats locals, en una trobada institucional que tindrà lloc aquesta tarda. L’entitat ha recordat, a més, que aquesta situació exigeix decisions urgents i valentes per preservar el teixit productiu.

Així mateix, la patronal ha posat de manifest que, segons un estudi de l’Observatori de la PIMEC presentada al març, per a un 33% de les pimes de la Catalunya central el pes de la despesa energètica supera el 10% dels seus ingressos, fet que afectarà de manera preocupant o més greu al 52% de les empreses locals consultades. Les xifres de l’estudi també posen de manifest que per al 14,1% d’empreses de la Catalunya Central l’encariment de l’energia repercutirà molt en el seu producte final, i que un 47% de pimes que han rebut augments de preu de més del 50%. Per tot això, ha alertat que al territori estan en risc 11.070 llocs de treball, només tenint en compte el 7,8% de les empreses que consideren que l’encariment energètic els afectarà fins al punt de comprometre la seva activitat.

D’altra banda, el president de PIMEC Catalunya Central, Esteve Pintó, ha encoratjat els assistents a la jornada a aprofitar les oportunitats que tenen a l’abast per millorar la seva competitivitat i viabilitat, com el programa “Kit Digital” de subvencions a la transformació digital de les empreses. A més, sobre els fons Next Generation EU ha lamentat el pes marginal de les pimes en la seva distribució, ja que les convocatòries orientades a petites i mitjanes empreses representen només el 3% del total.

La reforma laboral

Amb motiu de l’acte que PIMEC Catalunya Central celebrarà aquesta tarda amb l’objectiu d’apropar a les empreses del territori les novetats de la reforma laboral, Esteve Pintó, ha fet una valoració d’aquesta nova llei: “Aquesta reforma canviarà la realitat de les empreses, sobretot en l’àmbit de la contractació, i estem percebent incertesa per part del teixit productiu davant la confusió en la redacció d’algun dels articles de la llei i el cost que suposa fer el canvi a la tipologia dels contractes”. D’altra banda, ha lamentat que “en la seva negociació s’ha perdut l’oportunitat de recuperar els drets de les pimes”, ja que tot i respectar les majories parlamentàries, considera que “no s’ha comptat amb el 99,8% de les empreses”, fet pel qual demana solucionar el problema de representativitat en l’àmbit estatal.

Per part seva, Josep Ginesta, ha fet una valoració de la nova norma, tot avisant que “és una reforma puntual i insuficient, que no dona resposta a les necessitats en polítiques actives i passives d’ocupació, o en matèria de formació a l’hora de cobrir llocs de treball”. A continuació, ha recordat que PIMEC ha defensat des del primer moment una reforma integral i amb flexiseguretat, que ajudés a la recuperació econòmica i del mercat del treball. “Continuarem treballant per recuperar la participació efectiva de les pimes, la indexació de sous a una cistella d’indicadors de productivitat i competitivitat, o la recuperació del finançament parcial de les indemnitzacions del Fons de Garantia Salarial (FOGASA) en situacions de crisi empresarial”, ha assegurat.