Vic, capital mundial del raid hípic aquest 2022

La capital d’Osona acollirà diverses activitats del món de l’hípica referent a nivell nacional, europeu i mundial

Vic serà capital mundial del raid aquest 2022, després que s’hagués d’anul·lar fa dos anys per la pandèmia. Vic 2022: Endurance City of the Year serà l’esdeveniment esportiu més important del món de l’hípica que acollirà el país.

L’esdeveniment internacional engloba tot un seguit de proves i actes de primer nivell relacionats amb el món del raid i del cavall que es duran a terme a diversos punts de la ciutat durant tot l’any. Tal com ha destacat el regidor d’Esports, Titi Roca, la capitalitat del raid és una oportunitat per genets de raid de la ciutat u la comarca i Vic vol ser també referent en aquesta pràctica esportiva.

Vic comptarà amb una programació anual completa que portarà a la ciutat els millors esdeveniments esportius de raids. La capitalitat donarà el tret de sortida amb el Curs de Jutges de Raid hípics Autonòmics i Seminari de jutges de raids hípics (19 de març), seguirà amb el Raid Hípic de promoció de Mercat del Ram de Vic (9 d'abril) i el Raid Hípic internacional de Vic-Osona, Campionat d'Espanya de raid Junior i prova test de l'Europeu Junior i Mundial de Joves cavalls (14, 15 i 16 d'abril).

La programació de Vic 2022: Endurance City of the Year es completarà passat l’estiu amb esdeveniments esportius de primer nivell, com són el campionat Mundial de raid de Joves Cavalls (del 27 de setembre al 2 d'octubre), el campionat d'Europa de Raid Junior i Joves Genets (27 de setembre al 2 d'octubre) i la subhasta de Cavalls de Raid (1 d'octubre).

A més, la celebració del campionat mundial de cavalls joves servirà, també, per posar a l’aparador el sector de cria de cavalls, amb gran importància a la comarca.

El director tècnic de la Federació Hípica Espanyola, Ignasi Casas, ha ressaltat que “no és casualitat que a Vic s’hi celebrin tots aquests esdeveniments, ja que a Osona s’hi troben els millors genets de raid del món”. Casas ha remarcat que els èxits del raid osonencs i estatals són molt importants sobretot durant la darrera dècada. “L’esport del raid s’ha professionalitzat molt en els darrers anys, i aglutina gent de molts països que vindran a la ciutat de Vic a competir”, ha afegit.

La responsable de l’organització, Anna Maxenchs, ha agraït el suport institucional, d’infraestructures i econòmic que fan possible l’esdeveniment, “si no fos pel suport de l’Ajuntament no seria possible organitzar un esdeveniment de  tanta envergadura”.

L’actual campió d’Europa, Angel Soy, ha remarcat que el raid osonenc és d’alta complexitat pel seu recorregut i traçat. A més a més, ha posat èmfasi en el fet que les proves osonenques són d’alt nivell esportiu i reconegudes arreu.

Titi Roca ha recordat que l’Ajuntament vol estar al costat de les entitats i associacions per fer possibles grans esdeveniments que tenen un gran impacte econòmic a la ciutat. “Volem ser referents, també en el món esportiu entorn dels cavalls potenciant la pràctica esportiva per la salut i el benestar de les persones”, ha afegit.

Què és el raid?

La disciplina de raid consisteix en la realització d'un determinat recorregut, dividit en fases, en el menor temps possible on el cavall ha de demostrar unes determinades condicions físiques que s'avaluen mitjançant controls veterinaris al final de cada fase. Aquesta modalitat hípica posa a prova la resistència física de genets i cavalls, on es premia la bona preparació física del cavall, que ha de recórrer llargues distàncies. El binomi guanyador serà aquell que arribi al final en el menor temps possible i complint les condicions veterinàries segons el reglament.