Arrenca una nova edició del Trufforum Vic

Dissabte i diumenge l’Edifici El Sucre de Vic comptarà amb un mercat de tòfona fresca, sessions de cuina en directe, una aula de tast i un mercat de productes tofonats, entre d’altres activitats

Aquest divendres al matí ha arrencat una nova edició del Trufforum Vic, un esdeveniment que converteix la capital osonenca en capital internacional de la tòfona negra al llarg de tot el cap de setmana. L'esdeveniment, impulsat per l'European Mycological Institute (EMI), té per objectiu promoure l'ús responsable d'aquest producte a les cuines domèstiques i professionals.

L’activitat ha començat aquest divendres amb l’Acadèmia de la Tòfona. L’Auditori Marià Vila d’Abadal de l’edifici de El Sucre s’ha omplert amb 200 estudiants d’escoles hostaleria d’arreu de Catalunya.

A la tarda, el protagonisme ha estat per al xef David Andrés, cap de cuina del restaurant Via Veneto de Barcelona i copropietari del Somiatruites d’Igualada. En el marc del TurfforumLab, Andrés ha parlat de creativitat, innovació i èxit. Ha destacat que per a ell ‘l’èxit és ser feliç fent el que fas’ i que ‘la innovació també passa per repensar elaboracions clàssiques’.

L’Ambaixador de la Tòfona d’enguany també ha afirmat que, al voltant de la tòfona ‘queda molt camp per recórrer, en l’elaboració i la conserva, però molt especialment en la pedagogia per democratitzar la tòfona’.

El vespre ha continuat amb la inauguració oficial del Trufforum Vic on s’ha presentat el curtmetratge ‘La Tòfona a Catalunya’. A l’acte d'inauguració, que també ha comptat amb un aperitiu servit per Nandu Jubany, Anna Erra, alcaldessa de Vic, ha posat de relleu la importància d’acollir la cinquena edició del Trufforum a Vic, ‘per la vocació que té la ciutat de ser ciutat de fires i un referent de la tòfona negra en l’esfera nacional i internacional’.

D’altra banda, Antoni Trasobares, president de l’Institut Europeu de Micologia (EMI) i director del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya, ha destacat ‘l’alegria de recuperar el format presencial’ i la dimensió que tindrà aquest any l’esdeveniment amb seus a Vic, Occitània, Sòria, Teruel i Nova York. Finalment, Teresa Jordà, onsellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Medi Rural ha posat en relleu ‘el treball de planificació i  d’execució del Pla d’Acció per al Sector Tofoner a Catalunya’ i que ‘cites com el Trufforum ajuden a fer avançar el sector’. La jornada s’ha tancat amb el nomenament de l’Ambaixador d’Honor de la Tòfona.

Enguany ha estat el torn d’un doble reconeixement: d’una banda, a David Andrés (Via Veneto Restaurant i Somiatruites), i de l’altra, a títol pòstum, a Santi Santamaria. Ha entregat els guardons, Joan Casals, director general de Laumont.

Cap de setmana intens

Dissabte i diumenge, l’edifici El Sucre de Vic s’omplirà d’activitat amb sessions de cuina en directe, un mercat de tòfona fresca, una aula de tast o un market de productes tofonats, entre d’altres. També se celebrarà el Congrés Internacional de la Tòfona que un any més reunirà experts de prestigi per reflexionar sobre la tòfona.

Al Mercat de la Tòfona es podrà trobar tòfona fresca i seleccionada prèviament amb criteris de qualitat avalats per un tècnic. En total hi prendran part 9 associacions de productors. I al Market es podran comprar productes tofonats sense aromes artificials.

Nandu Jubany i Quico Arumí, de Can Jubany; Mateu Casañas, Oriol Castro i Eduard Xatruch, del restaurant Disfrutar; Jordi Coromina (L’Horta, Tavertet), integrant del col·lectiu Osona Cuina, i Vicenç Fajardo (Saó, Fonteta), de Cuina de l’Empordanet; o Gessamí Caramés, seran alguns dels protagonistes de les sessions de cuina en directe que es viuran a l’Auditori.

Els visitants també podran descobrir els secrets de la tòfona i tastar-ne diverses elaboracions a les activitats programades a l’Aula de la Tòfona. Hi prendran part Jan Fargas, de Les Voltes de Sant Sebastià (Moià); Dídac Espasa (Tòfona de la Conca); Lluc Crusellas, Arnau Arboix, Toni Clusella i Josep Esturi, de Taula dolça, l’Associació de Pastissers d’Osona; o Uri Sala, d'El Gravat de Vic, entre d’altres.

En aquesta edició s’estrena un nou espai, el Trufforum Corner, que donarà cabuda a les presentacions del segell Fet a Osona, la DO Pla de Bages i al projecte online ‘Il tartufo nero’.

Joan Laporta, Tòfona d’Or A més dels nomenaments dels Ambaixadors de la Tòfona, enguany el Trufforum Vic estrenarà un nou reconeixement, la Tòfona d’Or. Serà Joan Laporta, president del Futbol Club Barcelona, qui rebrà aquest guardó en un acte que se celebrarà el dissabte al matí.

Al llarg de tot el cap de setmana, l’edifici El Sucre, també acollirà altres espais al voltant de la tòfona com l’Espai Tòfona i Ciència o Receptes del món. Els visitants també podran degustar diverses elaboracions amb tòfona a l’espai La Tòfona al Plat.

El diumenge, al TrufforumVic 2022 es disputarà el 3r Campionat de Catalunya de Gossos Tofonaires i un taller infantil amb Uri Sala, xef del restaurant El Gravat de Vic i membre d’Osona Cuina, juntament amb Laura Casanova (@candyliving).

El Trufforum Vic està organitzat per l’Ajuntament de Vic, el Departament d'Acció Climàtica,

Alimentació i Agenda Rural, la Llotja de Contractació i Mercat en Origen de Vic, la Diputació de Barcelona, l’Associació de Productors de Tòfona de Catalunya (PROTOCAT), el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya i el Consell Empresarial d’Osona.