La Generalitat preveu destinar 85,5 milions d'euros a la vegueria de la Catalunya Central l'any 2022

El 56% de la inversió serà per a projectes d’infraestructures viàries i ferroviàries i relacionades amb el cicle de l’aigua

El conseller Giró presenta el Projecte de pressupostos de la Generalitat davant els agents econòmics i socials de les comarques de la Catalunya Central

El Projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2022 preveu una inversió de 85,5 milions d’euros a les comarques de la Catalunya Central: 12,7 milions d’euros en transferències de capital i 72,8 milions d’inversió directa. Aquesta última xifra representa un increment del 3,4% respecte als darrers comptes aprovats el 2020 i del 53,4% respecte a la mitjana dels pressupostos dels últims cinc anys. Així ho ha anunciat el conseller d’Economia i Hisenda de la Generalitat, Jaume Giró, davant una nodrida representació dels agents econòmics i socials de la vegueria de la Catalunya Central. Un acte en el qual també ha participat la delegada territorial del Govern de la Generalitat, Rosa Vestit.

Pel conseller, els comptes públics per a l’any vinent “són expansius, bons per a la vegueria i per a tot el teixit social i productiu del país, i serviran per reactivar les comarques de la Catalunya Central i per reactivar Catalunya”. En aquest sentit, Giró ha volgut destacar “el compromís” del Govern amb les comarques de la Catalunya Central i recordar que, a banda de la inversió directa per a l’any vinent, el Projecte de pressupostos també preveu unes obligacions pluriennals de 84,9 milions d’euros per a obres que continuaran l’any 2023, “xifra que significa una inversió a la vegueria de, com a mínim, el 99% del pressupostat per enguany”.

Segons ha explicat el màxim responsable de les finances públiques del Govern, el 56% del total de la inversió prevista per al 2022 es destinarà a projectes relacionats amb les infraestructures viàries i de ferrocarril (32,98M€) i a actuacions relacionades amb el cicle de l’aigua (15,08M€). La resta es concentrarà en àmbits com la salut (13,13M€), l’educació (7,44M€) i territori i urbanisme (5,08M€). “A l’hora de distribuir la inversió per territoris, hem volgut ser molt sensibles a les demandes dels seus ciutadans. I, en el cas de la Catalunya Central, tenim molt clar que el transport, l’aigua, la salut i l’educació són prioritats que no podem deixar de banda”, ha subratllat el conseller.

Per projectes, aquestes números es tradueixen en diverses actuacions, per exemple, el manteniment i millora a les línies de ferrocarrils que passen pel Bages (12,8M€); el nou col·lector de Salmorres en els trams de Balsareny-Castellgalí, Castellgalí- El Cairat i Cardona-Castellgalí (11M€); les obres de remodelació i inversions de reposició a l’Hospital General de Vic (4,3M€) i de l’Hospital de Sant Joan de Déu de Manresa (4M€); o la construcció de nous centres escolars (de primària i secundària) a diversos municipis com ara Sant Fruitós de Bages, Gurb, Santpedor, Castellcir, Solsona o Balenyà.

“Nosaltres elaborem uns pressupostos on s’intenta incorporar aquells projectes que realment són factibles de ser executats durant l’any 2022. No volem fer jocs de malabars d’aquests als quals ens té acostumats el Govern d’Espanya, per quedar bé el dia que els presentes i malament la resta de l’any. Pressupostar molt i executar poc”, ha reblat.

Les inversions per comarques

D’acord amb el Projecte de pressupostos, dels 85,5 milions d’euros pressupostats per a la vegueria de la Catalunya Central, un total de 48,7 milions es destinaran a la comarca del Bages; 16,5 milions a Osona; 12,4 milions al Solsonès; 7,1 milions al Berguedà; 690.725 milions al Moianès; i 153.528 a l’Anoia.

  • Bages: Actuacions viàries a les línies de ferrocarrils que passen pel Bages (12,8M€); inversions pel nou col·lector de Salmorres (11M€); remodelació de l’Hospital de Sant Joan de Déu (4M€); ampliació del CAP de Sant Fruitós de Bages i actuacions al CAP de Navarcles; obres per a la conservació de carreteres (4,5M€); i diverses inversions en infraestructures educatives com la construcció de la nova Escola Pla del Puig de Sant Fruitós de Bages o de l’Escola Serreta a Santpedor, i obres de rehabilitació i ampliació de l’Escola Agrupació Sant Jordi a Fonollosa.
  • Osona: Remodelació i inversions de reposició a l’Hospital General de Vic (4,3M€);  ampliació i reforma del CAP de Tona (1,4M€); concessió d’obra pública a l’eix viari Centelles-Vic-Ripoll (C-17) (2,4M€); obres per a la conservació de diverses carretes (1,8M€); i inversions per a la construcció de nous centres escolars com el nou institut de Gurb i l’Institut-escola Carles Capdevila de Balenyà, o les obres a l’escola de Muntanyola.
  • Solsonès: Urbanització del polígon de Santa Llúcia de Solsona (4,1M€); millora de l’accés a les pistes d’esquí de Port del Compte (1,5M€); diverses obres de conservació de carreteres i el condicionament del vial a la B-300 al Pinós; desplegament de la xarxa troncal de fibra òptica entre Solsona i la Seu d’Urgell; construcció de l’Escola El Vinyet a Solsona; inversions a l’estació d’aigua potable del Cardener; o les obres de reforma i ampliació del Parc de Bombers de Solsona.
  • Berguedà: Inversions a l’Hospital Sant Bernabé de Berga (2,7M€); renovació i millora dels desguassos de fons de la Presa de la Baells (1,1M€); i obres de conservació de carreteres a la comarca (2,1M€).
  • Moianès: Nova construcció de l’Escola La Popa (Castellcir). També es preveuen altres inversions com la millora de la carretera C-59 i la B-431 (entre Calders i Artés); adequació i ampliació de l’institut escola de Castellterçol i de l’escola de Santa Maria d’Oló amb la supressió de les cargoleres; ampliació i millora de les instal·lacions de la comissaria del districte a Moià; i construcció o ampliació de depuradores a Calders, Oló i Collsuspina.
  • Anoia: Treballs al dipòsit d’aigua de la Molsosa (Calonge de Segarra) i obres pel sanejament i la depuració d’aigua de Pujalt.

Pressupost executat

Finalment, durant la seva intervenció, el conseller Giró ha volgut destacar el percentatge d’execució del pressupost 2020 que ha situat en el 91,1%, “una xifra que està per sobre de la mitjana global (86%)”. Segons ha explicat, la part que resta pendent es correspon principalment amb obres del cicle de l’aigua que ja s’estan realitzant durant el present exercici i es preveuen finalitzar a finals d’aquest any, arribant d’aquesta manera al 100% de les obres previstes.

“Un pas més per aconseguir que la Catalunya Central sigui el centre del país”

La delegada territorial del Govern de la Generalitat a la Catalunya Central, Rosa Vestit, ha qualificat el Projecte de pressupostos que avui s’ha presentat a Sallent com “el de la reactivació econòmica i social després del sotrac de la pandèmia, que a la Catalunya Central ha causat estralls importants”, ha recordat. Per a Vestit, aquests comptes representen “un pas més per aconseguir que la Catalunya Central sigui el centre de Catalunya, no només geogràficament, sinó també a nivell de país”, ha afegit. La delegada ha volgut agrair la visita del conseller a la vegueria de la Catalunya Central per explicar els comptes de la Generalitat previstos per a l’any que ve, en el que ha considerat “un gest de proximitat i de transparència que l’honora, a la vegada que demostra el seu compromís i el de tot el Govern amb el país”.

Per la seva banda, l’alcalde de Sallent, Oriol Ribalta, ha celebrat l’aprovació dels comptes i ha posat de manifest la necessitat que s’executin “perquè el país ho necessita”. “Els ajuntaments notem dia rere dia que la gent necessita que el país avanci i els municipis també”, ha conclòs.

Uns pressupostos per a la reactivació social i econòmica

El Projecte de pressupostos de la Generalitat per al 2022 és el principal instrument del Govern per impulsar la reactivació social i econòmica de  Catalunya després de la crisi derivada de la Covid-19. Amb aquest objectiu, els comptes preveuen un increment excepcional de la despesa pública, que assoleix un valor rècord de 38.139 M€, 5.618 M€ més (17,3%) que en el darrer pressupost aprovat (2020). Aquest augment dels recursos ha estat possible gràcies a l’aportació dels Fons Next Generation, que el 2022 ascendeixen a 2.142 M€.

Per àmbits, la despesa social concentra el 74,6% dels recursos totals, i els departaments que més incrementen la seva dotació són Salut (11.171 M€, 1.456 M€ més), Educació (6.681 M€, 1.009 M€ més) i Drets Socials (3.969 M€, 905 M€ més). Entre els trets més destacats dels comptes destaca el seu caràcter fortament inversor, fins al punt que la inversió del conjunt del sector públic s’enfila fins als 3.951 M € i gairebé dobla la pressupostada el 2020 (2.012 M€).

La trobada d’avui ha estat la setena d’un seguit de visites territorials que el conseller d’Economia i Hisenda, Jaume Giró, té previst fer en les properes setmanes per explicar el Projecte de pressupostos de la Generalitat de Catalunya per al 2022 a les vuit vegueries catalanes. L’objectiu d’aquestes xerrades és donar a conèixer les grans xifres dels comptes per a l’any que ve, juntament amb el detall de les inversions territorialitzades, i què comportarà la seva aprovació.