El Mercat de Música Viva de Vic s'apropa a la normalitat i prioritza les estrenes musicals per impulsar el sector

La trobada professional recupera el seu caràcter presencial i la programació reafirma el MMVV com a espai d’estrenes musicals en viu en la seva 33a edició, que se celebrarà del 15 al 18 de setembre a Vic

 

El Mercat de Música Viva de Vic (MMVV) torna a la presencialitat del 15 al 18 de setembre després d’una darrera edició marcada per la virtualitat i d’un any difícil per la indústria de la música a causa de la pandèmia de la Covid-19. El MMVV persevera en aquesta 33a edició com a punt de trobada i de dinamització del sector, posant el focus en la seva funció d’altaveu de noves propostes de música en viu.

Després d’un any en què el sector de la música en directe ha patit una aturada quasi total amb uns impactes devastadors en l’àmbit econòmic, el MMVV pren un paper més rellevant que mai com a espai de trobada i eix cohesionador de la indústria musical a Catalunya. Si la raó de ser del Mercat és la dinamització del sector, enguany s’hi afegeix la voluntat d’exercir com a agent clau en l’esdevenir de la música en directe a casa nostra.

A més, la 33a edició del Mercat de Música Viva de Vic vol fer especial èmfasi en el fet de viure –o de tornar a viure– la música en directe, la música viva. Tant per als professionals acreditats com per al públic general, es convida a entendre el MMVV 2021 com un espai de gaudi i de posada en valor de la música en viu.

Àrea professional presencial i segura

L’activitat professional del Mercat, el MMVV Pro Catalan Arts, es durà a terme del dimecres 15 al divendres 17 als tres espais de l’Atlàntida –Teatre, Auditori i Carpa– i, per ara, s’hi espera acreditar uns 600 professionals. Per garantir-ne el caràcter presencial, s’està treballant en un format segur, tenint en compte les normatives sanitàries vigents amb possibilitat d’adaptació als possibles canvis.

L’activitat professional se centra en dos pilars: l’estrena d’espectacles en directe i les activitats professionals pròpiament, des de pitchings (presentacions de 3 minuts) en format híbrid (físic i online); jornades de treball en forma de conferències i reunions sectorials i presentacions de projectes, i speed meetings (reunions ràpides).

Existirà també una finestra online perquè les persones que no puguin assistir al Mercat de manera presencial puguin viure’l. Els concerts de la programació professional, així com algunes sessions de pitchings i altres activitats, es podran seguir en streaming, i del contingut que es retransmeti en quedarà penjada una mostra al web del Mercat, per tal que totes les persones acreditades puguin recuperar-lo posteriorment.

A més, el MMVV Pro Catalan Arts té per objectiu fomentar el diàleg amb la resta de l’Estat –enguany hi assistiran les comunitats d’Euskadi, Galícia, Extremadura, la Comunitat Valenciana, les Illes Balears i Andalusia–, i teixir relacions d’intercanvi musical amb altres països, sobretot a Europa i Amèrica Llatina, on des de fa anys es considera el Mercat com la porta d’entrada a Europa.

Prioritat a les estrenes

Més d’una vintena d’artistes estrenaran els seus nous projectes en aquesta 33a edició del MMVV. És el cas de la menorquina Anna Ferrer, que presenta el seu darrer treball, produït per El Niño de Elche; o d’El Petit de Cal Eril, que estrena el seu últim disc a la tardor. Enric Montefusco ofereix un nou espectacle amb una posada en escena curosament treballada, i la banda de jazz i soul The Excitements arriba amb la seva nova vocalista somali Kissia San. Des de Portugal, presenten un projecte comú el baixista Theo Pascal i la cantant d’origen capverdià Carmen Souza, un duo amb història pròpia.

Les joves veus catalanes Marta Knight, Lauren Nine i Intana presenten disc, aquesta última amb un treball íntegrament en català. Des de Mallorca arriba el pop electrònic del quartet Alanaire i, des del País Valencià, la veu íntima de la jove cantautora Esther. També estrenaran Roger Mas, Emlan i Sílvia Comes, que presenta un espectacle amb textos del poeta Jaime Gil de Biedma.

El veterà del hip-hop català Rodrigo Laviña porta el nou projecte Rodrigo Laviña y Su Combo en un directe acompanyat per sis músics de renom del panorama jazzístic i modern, i el Taller de Músics ofereix un ensemble amb Chano Domínguez, un dels pianistes de jazz flamenc més reconeguts del país. Els Flashy Ice Cream arriben amb l’últim de la música urbana en català, i Tltxt amb el seu pop psicodèlic. També hi haurà estrenes d’artistes vigatans, com Germà Aire, la violinista Coloma Bertran, que arriba amb una proposta jazzística festiva, o Power Burkas, amb la seva particular mescla de garatge, punk, pop i post-hardcore.

El concert inaugural serà a càrrec del duet Jansky, format per Laia Malo i Jaume Reus i que combina música electrònica i poesia. A l’abril, Jansky va ser premiat per la cadena britànica BBC amb el guardó Sound of the Year per les gravacions dels sons dels insectes de les Balears, que constitueixen la base del seu últim projecte, Insecta Dance Music. El concert, una coproducció del MMVV amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Baleàrics (IEB), tindrà lloc dimecres 15 de setembre a les 19 h al Teatre de l’Atlàntida. El director artístic del MMVV, Marc Lloret, subratlla que l’aposta de Jansky és “arriscada” però assegura que “tant la riquesa de les composicions com l’ambició escènica amb què estan treballant, pronostiquen un gran espectacle”.

A banda de les estrenes, la programació del MMVV proposa una programació amb artistes de renom, emergents, d’arreu i per a tots els públics. És el cas de la rapera xilena Ana Tijoux, del duo Astola y Ratón, guardonats recentment al millor disc de flamenc en els Premis de la Música Independent, o de la música balcànica de Balkan Paradise Orchestra.

Així mateix, arriben al MMVV el duet de veu i violoncel Birds on a Wire i l’electrònica embolcalladora del duet basc Lumi, així com la rapera també basca La Basu i l’andalusa María Peláe. El colombià Elkin Robinson interpretarà el seu folk caribeny desenfadat, i el conjunt Ladaniva, d’origen armeni, però establerts a França, portaran reggae dels Balcans, àrab i africà. Enguany, el duet portuguès Dois Pois arribarà al Mercat presencialment, després d’haver estat l’única proposta internacional participant de l’edició online de l’any passat.

Actuaran Cala Vento, La Otra, Cesk Freixas, Caïm Riba, i Albert Lax, l’últim treball de qui ha estat produït per Quimi Portet. Sortirà a la llum el projecte Zb·Yu·Ra, un trio format per un vibràfon, un acordió, una bateria i electrònica fruit d’una residència artística a l’Espai Marfà. Des de Galícia arriben Laura Lamontagne & Picoamperio i el trio de jazz contemporani de Xan Campos, mentre que Iván Sanjuán Cuarteto aterra des d’Extremadura. També actuaran, a l’exterior de la Jazz Cava, el conjunt de jazz loung Five Chickpeas i el duo de Magalí Sare i Manel Fortià. Al nou escenari DAMM, que té una major capacitat, hi podrem veure Tribade, Oques Grasses, Zoo i Suu.

 

Per als més petits, però recomanable a tothom per la seva proposta visual i dinàmica, arriba l’espectacle “KLE” sobre l’obra de l’artista Paul Klee, a càrrec d’Addaura Teatre Visual i Surrealismus Band amb la col·laboració dels components del grup Blaumut.

En total, hi ha programats una trentena de concerts pels professionals acreditats (dimecres, dijous i divendres), i una vintena més pel públic general (divendres i dissabte). Els espectacles començaran a les 11 del matí i acabaran passada la mitjanit. Durant dimecres, dijous i divendres, els concerts previs a les 18 h seran exclusius i gratuïts per als professionals acreditats, i a partir de les 18 h, hi podrà accedir el públic general per un cost de tres euros, que serà també el preu d’entrada per cada dos espectacles a l’escenari DAMM. A la resta d’escenaris, els concerts de divendres i dissabte seran gratuïts amb reserva prèvia.

Com a mesura excepcional arran de la situació provocada per la Covid-19, l’Ajuntament de Vic ha acordat aplicar el 50% de bonificació als preus de totes les acreditacions professionals, amb l’objectiu de donar suport al sector de la música. Les actuacions es faran a un total de set escenaris de la ciutat: el Teatre i l’Auditori de l’Atlàntida, la Carpa de l’Atlàntida –que serà també l’espai de trobada del Mercat–, l’exterior de la Jazz Cava,

la plaça dels Màrtirs, l’escenari GOUFONE (parc Bassa dels Germans Maristes), i el nou escenari DAMM, ubicat a la zona esportiva de Vic.

El Mercat es mou

Aquest 2021, i per primera vegada, el Mercat participa en la programació de tres festivals de música d’estiu portant-hi concerts amb “segell MMVV”. Es tracta de l’Aphònica de Banyoles –amb Reggae Per Xics i La Ludwig Band–, l’Altacústic d’Altafulla –amb Joana Serrat & The Great Canyoners i Daniel Lumbreras–, i l’Eufònic de Sant Carles de la Ràpita, amb Violeta Tello Grau.

Tots ells faran d’amfitrions del MMVV, donant-li major visibilitat i alhora ampliant la programació pròpia. A més, les actuacions amb segell MMVV s’enregistraran i es transmetran pels canals del Mercat durant la nova edició, oferint una mostra per als programadors que no hagin pogut assistir-hi presencialment durant l’estiu. El Mercat convocarà programadors susceptibles de contractar aquests espectacles.

Col·laboracions internacionals, estatals i catalanes

De cara a la projecció exterior del Mercat, es manté un marc de col·laboració amb altres institucions i xarxes que contribueixen a la difusió de l’esdeveniment i de la ciutat, així com a la captació de nous programadors.

Enguany s’han establert acords de col·laboració i d’intercanvi amb diferents institucions internacionals, com és el circuit portuguès de música en viu Ou Tonalidades, que en la seva programació inclourà l’artista catalana Alba Careta, mentre que el MMVV convida el duet Dois Pois. Junt amb l’Instituto de la Música de Argentina (INAMU), s’han seleccionat quatre artistes per actuar al MMVV de manera virtual, i s’ha dut a terme una conferència online a càrrec de Marc Lloret i l’especialista en internacionalització de projectes musicals colombiana Alejandra Gómez, on han intercanviat sobre la circulació internacional de la música en el nou paradigma post pandèmia. Per últim, es realitzaran intercanvis promocionals amb els festivals-convencions Womex (Europa), MaMA (París, França), MIL, Jazzahead (Bremen, Alemanya) i BIME (Bilbao).

El MMVV també forma part de diferents xarxes professionals relacionades amb el sector, com Key for Change, (Plataforma de Festivals Europeus per a la igualtat de gènere), l’ETEP (programa d’intercanvi de talent musical europeu finançat per la Unió Europea), l’FWMF (Forum of Worldwide Music Festivals), l’EJN (European Jazz Networld), GLOMMNET (Global Music Market Network), ADIMI (Asociación para el Desarollo de la Industria Musical Iberioamericana), La Red (Red Estatal de Teatros, Auditorios, Circuitos y Festivales de Titularidad Pública) i AMCS (Atlantic Music Conference Symposium).

Les institucions autonòmiques AGADIC (Galícia), Junta de Andalucía, CEMART (Extremadura), IEB (Balears), Institut Cultura Govern Valencià i Etxepare Euskal Institutua cofinançaran els viatges dels seus artistes. El Mercat de Música Viva de Vic també manté la col·laboració amb Acadèmia de la Música de Catalunya, ARC, APECAT, ASAC, Cases de la Música, Taller de Músics, Esmuc i Concurs Sona9, entre d’altres.

Mercat inclusiu i sostenible

El MMVV es troba en sintonia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), pels quals treballa des de la inclusió, la igualtat de gènere i la sostenibilitat. En aquesta edició tots els escenaris portaran el segell d’accessibilitat, que garanteixen uns espais amb accés segur i bona visibilitat, de la mateixa manera que es durà a terme la interpretació en llengua de signes, com ja es va fer el 2020.

Quant a la igualtat de gènere, el MMVV treballa per tornar a acollir l’assemblea de l’Asociación de Mujeres de la Industria de la Música (MIM) i forma part, des de l’any passat, de la plataforma Key for Change, que es compromet a garantir el màxim d’igualtat de gèneres tant en programació artística com en equips de treball, un objectiu sostingut en les darreres edicions del Mercat.

I en qüestions de sostenibilitat, enguany el MMVV fa un pas més, introduint WC ecològics en alguns escenaris. Ja fa anys que el Mercat està compromès amb aquest objectiu i fa accions al respecte, com són la venda de gots reciclables, l’eliminació gradual del paper amb l’app ‘Mercat Música Viva Vic’ i les entrades digitals, i l’ús d’energia verda en tots els escenaris, ja que Vic és una ciutat que utilitza energia 100% verda en tots els espais públics.