Mas Joanet de Pujols, de Sant Vicenç de Torelló, guanya el Concurs d'Innovació BCN Smart Rural

L’explotació Mas Joanet de Pujols, de Sant Vicenç de Torelló, dedica a l’elaboració i venda de productes carnis sota la marca d’El Rebost de les Gambiresés, ha estat la guanyadora del Concurs d’Innovació BCN Smart Rural per a microempreses del sector agroalimentari i forestal de la Catalunya Central.

El premi, cofinançat per la Diputació de Barcelona i els fons FEDER, és una dotació econòmica de 2.710 euros per a la contractació d’un servei d’assessorament que ajudi l’empresa beneficiària a fer realitat la seva idea de transformació i millora.

Els jurat del Concurs d’Innovació BCN Smart Rural han valorat molt positivament l’interès de la proposta de millora presentada per Mas Joanet de Pujols, ja que segons indicava en el formulari de presentació de candidatures, aquesta empresa osonenca vol donar sortida a productes agraris propis que actualment són malvenuts o desaprofitats pel fet de ser estacionals o excedentaris, i obrir amb ells una nova línia de negoci amb productes d’alt valor afegit.

Gràcies a aquest premi, l’empresa Mas Joanet dels Pujjols podrà portar a terme un estudi de viabilitat tecnològica per determinar els productes concrets que podria elaborar amb la maquinària de què disposen actualment, a més de rebre un assessorament tècnic per aprendre a elaborar-los i una anàlisi de la vida útil dels productes resultants.

El concurs ha rebut tres candidatures, que han estat valorades per un jurat integrat per Albert Puigvert, gerent d'ARCA; Àngels Guiteras, gerent del grup Leader del Ripollès; Josep Maria Martí, cap del Servei de Programació i Dinamització Rural de la Generalitat de Catalunya; i Sònia Callau, cap de la Direcció Territorial Agrària de la Diputació de Barcelona.

Amb la concessió d’aquest premi, la Diputació de Barcelona segueix incentivant la transformació de les microempreses agroalimentàries i forestals de la Catalunya Central. El Concurs d’Innovació BCN Smart Rural pren el relleu de les dues convocatòries anteriors dels Cupons d’Innovació. La primera es va celebrar l’any 2019 i va donar suport a set projectes. L’any 2020 es va dur a terme una segona convocatòria, que va permetre ajudar a quatre microempreses més. Els Cupons d’Innovació BCN Smart Rural són gestionats per l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya i s’emmarquen dins del PECT BCN Smart Rural, un programa de desenvolupament rural cofinançat per la Diputació de Barcelona i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) números 2 “Fam zero i producció agrícola de proximitat”, 8 “Treball digne i creixement econòmic” i 12 “Consum i producció responsables”. Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.