L'Associació revalida un cop més el seu compromís amb la Sostenibilitat Turística

46 empreses, administracions i destinacions reben el distintiu del “Compromís per a la Sostenibilitat Turística Destinació Barcelona Biosphere” a Osona.

El sector turístic continua amb la seva aposta cap a models de negoci sostenibles i respectuosos amb l’entorn, accentuat pel contexpost-covid.

31 empreses incorporen la distinció Safe Travels que estableix protocols per a un viatge segur.

El dimecres 26 de maig a la Casa Rural el Teixell a Olost, s’ha portat a terme l’acte d’entrega de distintius del Compromís per a la Sostenibilitat Turística Destinació Barcelona Biosphere a un total de 46 agents turístics de la comarca. Entre els quals hi ha 6 destinacions, 6 allotjaments turístics (hotels, hostals, pensions, albergs i apartaments turístics), 1 càmping, 2 allotjaments rurals,  8 Oficines de turisme, 2 agències de viatges,  10 museus i/o centres d’interpretació, 2 organitzadors d’experiències,  guies turístics, 3 comerços i 3 agents que ofereixen d’altres serveis.

L’acte ha comptat amb la participació del conseller delegat de Turisme del Consell Comarcal d’Osona, Alex Montanyà i  el president del Consorci del Lluçanès, Marc Sucarrats, l’alcalde d’Olost, Josep Maria Freixenet i Montserrat Boix, gerent de l’Allotjament Rural el Teixell.

Aquest distintiu s'implementa a la comarca des que va néixer el 2017 impulsat per la Diputació de Barcelona amb l’Institut de Turisme Reponsable (ITR) i la Cambra de Comerç de Barcelona, i que va incorporar l’any 2019 l’Ajuntament de Barcelona i el Consorci de Turisme de Barcelona.

              

El conseller delegat Àlex Montanyà, destaca l'aposta pel turisme responsable, respectuosa amb el canvi climàtic, el medi ambient, la cultura i el retorn social i econòmic en línia amb els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Agenda 2030 de les Nacions Unides que és una realitat de tot el territori i posant accent especial per la comarca d’Osona. Montanyà ha destacat la gestió sostenible, la qualitat i seguretat en la destinació, el desenvolupament social i econòmic del territori i sobretot la importància de la implicació del turista en el context d’Osona per tal de garantir i mantenir aquests valors d'autenticitat de la comarca. El conseller delegat ha acabat posant Osona Turisme a disposició de les empreses i també administracions per continuar fent camí conjuntament cap a la sostenibilitat.

Marc Sucarrats, suma el Consorci del Lluçanès a l’aposta per la sostenibilitat, el donar a conèixer la vida i la tradició de la zona, el comerç i la gastronomia i, també, la tranquil·litat d’un turisme que gaudeixi però que respecti tant al territori com a la seva gent, evitant la massificació però treballant de forma incansable per aconseguir un destí turístic i fer camí.

L'alcalde d’Olost, Josep Maria Freixanet, per la seva banda, remarca la importància patrimonial del territori i la vida rural amb la preservació de les masies, posant en valor el fet de generar activitat, portar a terme accions de desenvolupament de les poblacions rurals amb l’objectiu no de ser el jardí de l'àrea metropolitana de Barcelona, sinó com a municipis amb vida on el turisme complementa la vida rural i la pagesia, una vida rural desenvolupada fugint de l’estancament romàntic del segle 19.

Finalment, Montserrat Boix ha repassat els orígens de l’allotjament, des d’una casa mig enrunada en una ubicació idíl·lica fins a l’allotjament de turisme rural consolidat que és ara; d’aquesta manera es va endinsar al món del turisme, una feina sacrificada, manteniment, neteja, interiors, exteriors... però que té la seva recompensa. En relació a la seva aposta des de sempre pels distintius de qualitat turística, des del SICTED fins ara amb el Biosphere, en destaca el valor de professionalitzar-se constantment i millorant d’acord amb la sostenibilitat, el servei als turistes, amb millores com l’aprofitament de l’aigua, el reciclatge, el posar en valor la flora i fauna local... un treball educatiu cap al turista, que posa en valor també la vida rural.

L'obtenció d’aquest distintiu es fa després d’un procés rigorós per part dels agents en el que complementen un seguit de documentació responent requisits de sostenibilitat, així com l’assoliment d’un mínim de 3 accions de sostenibilitat i l’assistència a 2 formacions relacionades amb algun dels aspectes de la sostenibilitat climàtica, ambiental, cultural o econòmica relacionada amb la comarca.

Cal destacar la incorporació de noves mesures que fan referència a la seguretat sanitària, establint protocols reconeguts pel segell Safe Travels del World Travel & Tourism Council. 31 dels agents turístics de la comarca obtenen també el distintiu Safe Travels a partir del Consorci Turisme de Barcelona. Aquest segell és el primer homologat a escala mundial i permet reconèixer a qualsevol país del món les empreses, entitats i destinacions que duguin a terme accions de prevenció i higiene contra la COVID-19, amb l’objectiu de generar espais segurs per als viatgers.

El Compromís per a la Sostenibilitat Turística Destinació Barcelona Biosphere respon tant a la voluntat de promoure un turisme sostenible i responsable a la comarca com a destinació turística per part dels agents turístics, responent també als desitjos dels residents i visitants de poder viatjar respectant al màxim l’entorn.