Vic torna a viure el Mercat del Ram reinventat com a fira segura

L’edició segura d’aquesta festa de ciutat compta amb un 20% del públic habitual que suposa un èxit de participació i avalen el retorn segur de l’activitat firal i cultural

 

 

 

Vic ha tornat a acollir, dos anys després, el Mercat del Ram reinventat i adaptat per esdevenir una fira segura i en què la majoria de les seves activitats han estat celebrades a l’aire lliure i amb aforaments limitats, seguint les indicacions de les autoritats sanitàries. En aquest sentit, el conseller en funcions d’Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, ha felicitat la bona feina feta per l’Ajuntament per poder tirar endavant la primera fira d’interès nacional, després de la pandèmia, amb totes les mesures sanitàries vigents i amb èxit de participació.

Tremosa va formar part del recorregut inaugural que va tenir lloc dissabte al matí i que va estar presidit per la presidenta del Parlament de Catalunya, Laura Borràs, i l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, acompanyades d’altres autoritats polítiques i socials de la ciutat, comarca i país.

La renovada edició ha combinat la programació presencial amb els continguts telemàtics i ha comptat amb la incorporació de les noves tecnologies per controlar, mitjançant una app gratuïta, l’aforament i el registre en les diverses activitats programades. “La digitalització a les fires i mercats de la ciutat ha vingut per quedar-se”, ha exposat el regidor de Fires i Mercats, Titi Roca. En aquest sentit, gràcies als nous suports digitals s’ha pogut accedir de forma immediata al programa del Mercat i s’han pogut seguir diversos jocs i propostes en línia que han reforçat les presencials.

Per la seva banda, l’alcaldessa Anna Erra ha remarcat l’esforç i treball per assegurar que totes les activitats i les diverses propostes complissin amb les mesures vigents per convertir-se en una fira totalment segura. Erra ha volgut agrair a totes les persones que han fet possible el nou Mercat del Ram i que han seguit totes les mesures sanitàries per no abaixar la guàrdia i permetre que Vic segueixi sent una ciutat viva i activa.

 
 

Retorn a l’activitat firal i cultural

En dades generals, l'afluència del Mercat del Ram ha suposat el 20% del que ha estat habitual en anys anteriors. Unes dades que suposen tot un èxit de participació i el retorn gradual i segur de l'activitat firal i cultural a la capital d’Osona.

Una de les novetats d’enguany, ha estat l’espai Gastro&Art ubicat al parc Jaume Balmes i que ha comptat amb una setantena d’expositors d’artesania i de gastronomia. La nova proposta del renovat Mercat del Ram ha estat seguida per unes 17.000 persones que han pogut passejar per un espai segur i ampli. Tot estava preparat perquè qui entrés al recinte, amb aforament limitat, es posés hidrogel i es controlava el seguiment de totes les mesures, com el de portar mascareta.

A l’Espai Gastro&Art també s’ha pogut gaudir de diversos jocs infantils que s’han complementat al passeig Pep Ventura amb propostes de circ a càrrec de les companyies Vermut i Hotel Locandi. De fet, l’aposta per la cultura és una de les novetats d’aquesta nova edició del Mercat.

“La cultura és segura i l’hem volguda potenciar”, afirmava la regidora de Cultura, Susagna Roura.

“La cultura popular també hi serà present per donar una empenta a un sector molt perjudicat”, reblava Roura. Així, un any i mig després, els gegants i bestiari de la ciutat han pogut tornar a ballar. Ha estat a la plaça Major de Vic, amb unes estrictes mesures sanitàries, i on s’han habilitat 600 cadires.

També s’ha pogut comptar amb una diada castellera simbòlica i un concert de Cobla, que substituïa l’habitual ballada de sardanes a la plaça Major.

 

6.500 persones passen per la Casa de Pagès

La Casa de Pagès ha tornat a ser un dels espais més exitosos amb unes 6.500 visites. Enguany, però, s’ha reconvertit en un circuit itinerant segur que ha acotat la vida de pagès per posar en valor la tradició i l’activitat del sector primari, essencial a la comarca.

D’entre les quatre propostes que s’hi podien visitar –el camp, l’hort, el graner i l’estable-, ha estat l’estable el preferit pel públic assistent amb mostra d’animals de pagès. Enguany, però, no hi havia bestiar equí ni aviram a causa d’un virus. D’aquesta manera també s’ha garantit una fira segura pels animals, deia el regidor de Fires i Mercats.

Per garantir totes les mesures, el concurs de dibuix de la Casa de Pagès s’ha portat a terme als centres educatius de la ciutat.

Per altra banda, la 54a. edició del concurs de Pintura Ràpida s’ha desenvolupat amb total normalitat amb 27 persones inscrites -20 adultes i 7 infantils. Els guanyadors han estat Antonio Darias, Gaspar Bosch i Antoni Mariscal.

 
 

El plat del Ram

Un dels esdeveniments híbrids que millor acollida ha tingut ha estat el Plat del Ram. Una nova proposta gastronòmica de set xefs de la ciutat de Vic que han presentat a concurs els plats que, segons els professionals, representen millor aquesta festa de ciutat.

Des del dilluns 22 de març, i durant set dies, s’han pogut gaudir de les receptes proposades per diversos xefs de Vic –a través de l’app Vicfires, el web www.vicfires.cat i les diverses xarxes socials- i s’han pogut degustar als restaurants de cadascun dels xefs. Serà el dissabte 2 d’abril quan es conegui el plat més ben valorat.

 
 

Presentació del Congrés BIT 2022

Una altra de les novetats d'enguany –feta telemàticament- ha estat la presentació del Congrés BIT 2022 (Bioeconomia, Innovació i Tecnologia). El Congrés s’inaugurarà l’any vinent a Vic –pel Mercat del Ram- i Lleida –per la Fira de Sant Miquel- i té com a objectiu impulsar la modernització del sector primari per tal d’aconseguir una producció d’aliments i bioproductes més eficient, saludable i respectuosa amb el medi ambient.

Més de 140 persones van assistir al Congrés presidit per l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, el paer en cap de Lleida, Miquel Pueyo, i la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Alimentació i Pesca, Teresa Jordà.