El Monestir de Sant Pere de Casserres inaugura una exposició sobre sostenibilitat

Amb aquesta mostra s’aposta per la sensibilització envers la crisi climàtica. Estarà ubicada a l'església del Monestir de forma permanent.

S’ha portat a terme amb el suport de la Fundació Antiga Caixa Manlleu i BBVA

El Monestir de Sant Pere de Casserres, la Fundació Antiga Caixa Manlleu i BBVA, presenten un nou projecte que uneix sostenibilitat i història a través d’una exposició ubicada al mateix recinte monacal.

El recorregut s’inicia amb el lema “Una mirada al passat per a un futur més sostenible’. A partir d’aquí, ens guia per la vida que feien els monjos del monestir de Sant Pere de Casserres en relació amb els recursos naturals, per explicar la situació actual i recomanar maneres de contribuir a millorar els diferents problemes ambientals relacionats amb l’aigua, l’energia i la gestió de residus, entre d’altres.

Aquesta mostra té com a objectiu reflexionar sobre l’ús dels recursos que fem en el nostre dia a dia i proposar canvis per millorar la relació amb l’entorn per aconseguir un món més just i verd.

A tall d’exemple, a Catalunya malbaratem cada any més de 260.000 tones d’aliments. El transport emet el 28% dels gasos contaminants que provoquen el canvi climàtic. Les aigües residuals de pobles, indústries i granges sense depuradora van a parar als rius i al mar, cosa que provoca greus problemes de contaminació.

Conservar la natura i no maltractar-la, evitar el sedentarisme i fer exercici físic, comprar productes de proximitat o evitar desplaçaments innecessaris, entre d’altres, són algunes de les solucions que poden servir per millorar el nostre futur.

En aquest sentit, José Ballester, director territorial de BBVA a Catalunya ha remarcat que “aquesta mostra és un exemple més del compromís de BBVA per construir un futur més sostenible, fent palesa la problemàtica actual als visitants del monestir i conscienciant-los de la importància d’actuar, persona a persona, des de tots els àmbits”.

En relació al Consell Comarcal, propietari del monument, el president, Joan Carles Rodríguez apunta "A cadascú ens toca viure una època. I sovint no ens qüestionem l'època que ens ha tocat viure. Aquesta exposició ens permetrà aprendre del passat per comprovar que la comunitat de Sant Pere de Casserres vivia de manera molt diferent comparat amb nosaltres". "Conèixer aquestes diferents maneres de viure, i comparar-les, ens farà reflexionar", mentre que la consellera delegada de Cultura, Núria Arau apunta que “l’exposició ens il·lustra com era la vida monàstica fa mil anys i com la sostenibilitat del territori ja era important. També ens ajuda a veure la realitat que estem vivint i com podem millorar no només pel nostre benestar sinó també pel planeta” i remarca l’agraïment a Antoni Pladevall i Font, sacerdot i historiador autor del llibre “El monestir de Sant Pere de Casserres o la presència de Cluny a Catalunya” qui ha donat sentit al contingut tècnic de l’exposició.