Osona promou actes entorn el 8M-Dia Internacional de les Dones

Els municipis de la comarca s’afegeixen a la commemoració del Dia Internacional de les Dones

Diversos ajuntaments de la comarca d’Osona organitzen activitats entorn del 8 de març, Dia Internacional de les Dones. La programació recull tallers, espectacles, exposicions, cursos, recitals, conferències, cinema i altres activitats de caràcter reivindicatiu per tal de denunciar que les dones vivim desigualtats, discriminacions i violències pel que fa a drets, llibertats i oportunitats en tots els àmbits de la vida pel fet de ser dones.

El 8 de març és un dia per reivindicar els drets i les llibertats de les dones, ja que continuem, diàriament, estant exposades a viure desigualtats, discriminacions i violències dins la societat patriarcal. Les dones juguem i així reivindiquem un paper clau com a promotores del canvi. En aquesta pandèmia s’ha evidenciat, una vegada més, la manca de corresponsabilitat en les tasques domèstiques, de cura de les persones dependents i de les obligacions escolars que han recaigut de manera principal o en exclusiva sobre les dones, repercutint en la nostra salut i benestar.

Comptem amb un marc normatiu aprovat pel Parlament de Catalunya amb la Llei 17/2015, del 21 de juliol, d’igualtat efectiva de dones i homes, el qual estableix i regula els mecanismes i els recursos per a fer efectiu el dret a la igualtat i a la no-discriminació per raó de sexe en tots els àmbits i etapes de la vida. Normativa que cal aplicar en tota la seva dimensió. I des de finals de l’any passat amb una modificació de la Llei 5/2008 del dret de les dones a erradicar la violència masclista, llei que incorpora nous tipus de violències i nous àmbits, entre d’altres aspectes importants.

El marc normatiu és important, però cal que aquest sigui real en l’impacte en l’assoliment de drets de les dones. Però les dades encara ara ens indiquen el camí que ens queda per recórrer, com ho recull el dossier estadístic Les dones a Catalunya 2020 publicat per l’Observatori de Gènere, òrgan adscrit a l’Institut Català de les dones el qual podeu consultar en aquest enllaç https://dones.gencat.cat/web/.content/03_ambits/Observatori/03_dossiers_estadistics/DOSSIER_8M_2020.pdf

Programes diferents municipis

Feu click damunt el nom del municipi per veure el programa d'actes