El VicTroc substitueix la Festa Major de Vic amb 90 actes en 60 dies

VicTroc, que pren de la paraula ‘troc’ el significat de bescanvi, canvi o permuta, és la nova proposta cultural de Vic per a aquest estiu. Atès que la Festa Major i altres esdeveniments ja programats aquest any s’han hagut de suspendre degut a la crisi sanitària, l’Ajuntament de Vic junt amb mitja dotzena d’institucions i entitats de la ciutat han unit esforços per presentar un nou i potent format de programació cultural. VicTroc oferirà, des del dimecres 1 de juliol fins al diumenge 30 d’agost una norantena d’actes culturals per a tots els gustos i públics, repartits en diferents espais i amb totes les mesures de seguretat pertinents.

 

La presentació de VicTroc, que s’ha fet aquest matí a L’Atlàntida, ha anat a càrrec de l’alcaldessa de Vic, Anna Erra, i la regidora de Cultura, Susagna Roura, acompanyades de la directora general de L’Atlàntida, Centre d’Arts Escèniques d’Osona Montse Catllà, la gerent de l’ACVic Centre d’Arts Contemporànies, Maite Palomo, el programador de l’Ateneu de Vic, Ton Granero, la directora de l’Oficina de Gestió Cultural de la UVic-UCC, Montse Simón, el programador del Seminari de Vic, Marc Comas, el representant de Jazz Cava, Jordi Casadesús, el representant de La Clota, Arnau Musach, i amb l’assistència de la responsable de l’àrea de Ciutadania, Berta Rierola, i la coordinadora dels Centres Cívics, Cristina Jordà.

 

Erra ha destacat, en la presentació de VicTroc, la raó de ser d’aquest nou esdeveniment cultural: “La Festa Major com nosaltres la volem no ha pogut ser però el que sí teníem clar, tant com a Ajuntament com tot el teixit social i cultural que m’acompanya, que havíem de tornar a fer una aposta cultural. Vic és una ciutat viva i l’estiu continua sent viu. D’una Festa Major passarem a una activitat cultural durant dos mesos en què el que hem fet és sumar les complicitats de tothom, totes les activitats que tothom tenia pensades i n’hi hem afegit de noves perquè amb 60 dies tinguem 90 activitats. Això ens demostra la vitalitat de la nostra ciutat i de la cultura”. Segons Erra, es tracta també de fer costat i de donar les gràcies a un teixit cultural “que durant la pandèmia ens ha fet molta companyia”, motiu per al qual s’ha decidit fer “una aposta a la cultura de proximitat”.

 

Roura també ha remarcat que “un estiu diferent no vol dir que no sigui mogut d’activitat cultural”. Sobre els actes més pròpiament de Festa Major que es mantenen (ofici, havaneres, música folk, espectacle de foc estàtic...)  la regidora de Cultura ha destacat que es retransmetran per les televisions locals i per Youtube. També ha explicat que aquest any hi haurà un seguici estàtic a l’església dels Trinitaris, a l’Orfeó Vigatà, on s’exposaran durant tot el juliol les figures del seguici gran i infantil en horari diürn.

 

Catllà ha explicat que amb VicTroc, L’Atlàntida tornarà a obrir les seves portes el 10 de juliol i celebrarà el seu retorn amb una retransmissió en directe d’Assedegats, una producció de La Perla 29 amb la col·laboració del Festival Grec. Sobre el programa de Clàssica Jove 20, cicle enguany presidit per Beethoven, ha destacat la voluntat d’”explorar la dimensió digital” a la sala 4, de potenciar les produccions pròpies i "d’emfatitzar el caràcter participatiu i educatiu”.

 

Sobre les activitats de l’ACVic, Palomo ha destacat l’exposició En el nom de la mare, en el nom de la Terra, organitzada conjuntament amb la Unitat d’Igualtat de la UVic-UCC i l’Oficina Tècnica d’Igualtat de Gènere i LGTBI (Vic Dones-SIAD Osona) i també la trobada amb l’artista Eulàlia Valldosera Parlar amb l’aigua, “on compartirà la seva experiència de l’aigua com a font de sanació” en un passeig al costat del riu.

 

Com a programador de l’Ateneu, Granero ha exposat que “sense saber-ho potser estem institucionalitzant un festival que potser permaneixerà” i, entre altres, ha destacat de la programació la projecció del documental Marianne y Leonard: Paraules d’amor, que narra la història d’amor entre el músic Leonard Cohen i la seva musa Marianne Ihlen.

 

Per part de la UVic-UCC, Simon ha fet èmfasi en l’acte poètico-musial De paraula, un silenci conscient en record del corrector i traductor Andreu Roca i organitzat conjuntament amb Eumo Editorial i la revista Reduccions. Simon ha agraït la complicitat que hi ha hagut en tot moment entre l’Ajuntament i la UVic-UCC perquè “ha quedat un programa molt espectacular”.

 

Comas ha comentat en la presentació de VicTroc que des del Seminari s’ha fet “una clara aposta per la cultura real i realista, la dels artistes, que ho continuen passant malament”, i per això s’ha intentat “abordar el màxim de disciplines”. D’entre totes les propostes, ha destacat per exemple Paraula dita. Paraula cantada, de producció pròpia i amb la participació de la Coral Canigó i Joves poetes d’Osona. “Hem buscat propostes que en les distàncies curtes creixin”, ha dit abans de recordar que els aforaments de públic estaran limitats i que tothom s’haurà d’imprimir l’entrada, tant per als actes gratuïts com de pagament. Comas també ha destacat la voluntat de sumar: “És enriquidor que sumem enlloc que cadascú faci la batalla pel seu compte”.

 

Per part de la Jazz Cava, Casadesús ha recordat que des del març han hagut de deixar de programar tot i que han intentat posposar el màxim de concerts per a l’estiu. Joan Godayol, Clàudia Cabero, o Jordi Serradell amb Guillem Callejón són només alguns dels noms del programa de concerts que oferirà aquests propers dos mesos mesos la Jazz Cava, entitat que està molt satisfeta “de participar al teixit cultural vigatà”.

 

Musach, en nom de La Clota, ha avançat que la seva proposta Arrel Quadrada es basa en “un collage d’intervencions de diferents disciplines on el motor que ho activa tot és l’atzar”, és a dir: “Una experiència única on no tindrem massa el control del que anirà passant”.

 

El programa de VicTroc aglutina actes molt variats, que van des de propostes ja consolidades com ara el Més Nits!, el Festival Nits de Cinema Oriental, Les Tardes d’Estiu al Carrer i les Nits d’estiu al Pati de l’Ós, passant per actes tradicionals de la festa major com són el repic de campanes i l’ofici de Sant Miquel, l’espectacle de foc, les havaneres o el Concert de la Cobla Bisbal Jove, entre altres, fins a espectacles per a un públic familiar i divers: concerts, cinema a la fresca, poesia, teatre, exposicions, etcètera. També s’ha comptat amb la col·laboració de Cine Club i del Festival Protesta. La programació complerta es pot consultar a la pàgina web http://www.culturavic.cat/.

 

Les Tardes d’Estiu al Carrer! s’organitzen en el marc de la iniciativa Viu el Carrer! promoguda pel Projecte d’Intervenció Comunitària Intercultural i l’Ajuntament de Vic. La iniciativa, que enguany arriba a la 6a edició, pretén dinamitzar el medi obert amb activitats obertes a tothom, especialment infants, joves i famílies, proporcionant una oferta gratuïta a la ciutat i propiciant el coneixement i relació entre persones. Les propostes s’organitzen conjuntament amb les entitats socials, educatives i culturals de la ciutat amb l’objectiu de fomentar valors saludables, la sostenibilitat i la convivència als diversos barris de Vic. Sobre Les Tardes d’Estiu al Carrer, que finalitzaran el 9 de setembre, se’n pot consultar més informació a https://www.viuelcarrer.cat/

 

Una altra proposta de l’Ajuntament de Vic és el programa Més Nits! dels Centres Cívics de Vic, que es farà del 5 al 19 de juliol. En la seva 5a edició, dedicada al món asiàtic, el públic podrà assistir a xerrades, activitats lúdiques i familiars, etc. Totes les activitats són amb inscripció prèvia a www.centrescivics.vic.cat i les inscripcions es poden formalitzar del 25 de juny al 3 de juliol. Només s’atendran inscripcions presencials en cas que sigui estrictament necessari de 10 a 1 del matí i de 4 a 6 de la tarda als CCVIC (excepte al CCVIC Santa Anna).

 

Les Nits d’estiu al Pati de l’Ós, del 2 de juliol al 29 d’agost, portaran música (Núria Graham, Mazoni, Judit Nederman...), teatre, poesia, dansa i cinema sota les estrelles del Seminari de Vic. L’aforament estarà limitat a 150 persones i el pàrquing és gratuït. Per als espectacles de franc cal inscripció prèvia a www.cultura.seminarivic.cat o de manera presencial de dilluns a divendres a 8 del matí a 9 del vespre. Per informació i compra d’entrades dels actes pertinents, consultar a www.cultura.seminarivic.cat.

 

Durant els mesos d’estiu, a Vic hi haurà sis exposicions obertes al públic: Nord&Sud, Art Medieval de Noruega i Catalunya, 1100-1350 (Museu Episcopal de Vic, fins al 15 de setembre), Pells de Bosc (Museu de l’Art de la Pell, fins al 15 de setembre), En el nom de la mare, en el nom de la Terra (ACVIC, Centre d’Arts Contemporànies, fins al 25 de juliol), Art+Escola+Ficció (ACVIC), Nepal amb Indira Ranamagar (Vicjove, del 2 al 31 de juliol) i Les Filles de Durga (Museu de l’Art de la Pell, del 5 de juliol a l’1 de setembre).

 

A tots els espais on es programin actes es garantiran totes les mesures de prevenció establertes segons la normativa vigent: es disposarà de gel hidroalcohòlic i caldrà portar mascareta sempre que no es pugui mantenir la distància de seguretat. L’aforament serà limitat i l’organització es reserva el dret d’alterar la programació si les indicacions sanitàries ho requerissin.

 

 

Podeu consultar tota la programació en aquest enllaç