A partir d'aquesta mitjanit Osona entra a la fase de represa

Avui dijous 18 de juny a les 12 de la mitjanit s’acaba l’estat d’alarma a tot Catalunya, quedant sense efecte les seves mesures, i s’inicia una nova etapa de represa que, entre altres coses, suposa la recuperació de la mobilitat per tot el país. El president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, avui mateix ha signat el decret en virtut del qual el govern català recupera les competències, de manera que a partir d’ara seran les conselleries de Salut i d’Interior les encarregades d’adaptar les resolucions de tots els criteris que preveu el decret.

 

La nova fase estarà necessàriament marcada per la responsabilitat, el rigor i la protecció de tots i cadascun de nosaltres amb l’ús de la mascareta, una freqüent higiene de mans i la distància interpersonal en qualsevol espai, lliure o tancat.

 
Al cap de tres mesos de decretar-se l’estat d’alarma, a partir d’aquest divendres Catalunya deixa enrere el confinament. La nova etapa que ara comença estarà marcada per la convivència amb la COVID-19 fins que es trobi una vacuna o un tractament eficaç, però també per la prudència i l’autorresponsabilitat de cadascú per evitar nous rebrots.
 

En la fase de represa algunes mesures continuen i altres es veuen modificades, tal com recull el document presentat avui pel Procicat:

  • La mascareta continua sent obligatòria per a les persones majors de 6 anys en el transport i en espais tancats. També és obligatòria a la via pública si no es pot mantenir una distància de seguretat d’1,5 metres. No és obligatori l’ús de mascareta per a les persones que facin esport.
  • La distància física de seguretat que s’ha de mantenir, tant en espais tancats com a l’aire lliure, és d’1,5 metres. Cal tenir present, però, que s’han de garantir els 2,5 metres quadrats de seguretat, aspecte a tenir especialment en compte en espais de treball.
  • Els parcs infantils poden obrir, però cal que totes aquelles persones que en facin ús vagin amb mascareta i mantinguin la distància de seguretat.
  • Es poden fer reunions familiars i trobades socials sempre que no suposin aglomeracions ni se superi l’aforament marcat. Pel que fa a esdeveniments en espais tancats caldrà mantenir la distància de seguretat i els organitzadors hauran d’establir controls d’accés. Podran participar-hi com a màxim 1.000 persones i si ja tenen un seient assignat, 2.000. Si els esdeveniments són a l’aire lliure, caldrà fer un registre d’assistents i podran assistir-hi com a màxim 2.000 persones i, amb seient assignat, fins a 3.000.
  • L’aforament fins al 25 de juny en espais tancats serà del 50% i en espais públics, del 75%. A partir del dia 25 de juny no hi haurà limitacions però caldrà respectar la distància física de seguretat de 2,5 metres quadrats de superfície.
  • Es poden fer fires i congressos. L’aforament ha d’estar marcat pels organitzadors i cal que es garanteixi la distància de seguretat, amb 1.000 persones com a màxim i, en cas que hi hagi seients reservats, 2.000. L’ús de mascaretes serà obligatori.
  • En àmbits d’activitat com ara universitats, centres docents, serveis socials, festes o revetlles, hotels, equipaments d’oci, oci nocturn, establiments comercials de venda minorista, transports i establiments sanitaris caldrà elaborar plans sectorials, segons indica el document del Procicat.
  • La mobilitat dels ciutadans i ciutadanes serà lliure i sense limitacions per tot el territori català. Els desplaçaments a altres comunitats autònomes estaran permesos a partir del dilluns 22 de juny. Des d’aquest mateix dia també s’obriran les fronteres a l’espai Schengen