PIMEC TURISME demana una Pla de Xoc per al sector

PIMEC Turisme proposa ajuts directes a pimes i autònoms del sector per import de 2.800 milions en el període 2020-2021

La FIHRT, de la que n'és membre el GHITA, n'ha estat una de les impulsores.

La sectorial de la patronal presenta un Manifest, que compta amb el suport de 57 entitats, amb propostes per revertir les greus conseqüències que pateix el sector per la crisi de la Covid-19.

Entre altres mesures, PIMEC Turisme defensa també demanar a l’ICF i a l’ICO que articulin una línia sectorial específica per un import de 2.000 milions i reduir l’IVA al 4% al sector

Barcelona, 2 de juny de 2020. PIMEC Turisme ha proposat en una roda de premsa telemàtica ajuts directes a pimes i autònoms del sector a Catalunya per import de 2.800 milions d’euros en el període 2020-2021, amb l’objectiu de reactivar el sector turístic i adaptar-la a les exigències de la Covid-19 i en coherència amb les ajudes d’altres països com França i Itàlia. Aquestes mesures formen part del manifest ‘Pla de xoc per al turisme’, que compta amb el suport de més de 50 entitats i que contempla propostes per revertir les conseqüències que pateix el sector per la crisi del coronavirus com, per exemple, demanar a l’ICF i a l’ICO que articulin una línia sectorial específica per un import de 2.000 milions.

En la seva intervenció, el president de PIMEC, Josep González, ha destacat que el turisme és el sector més afectat pels efectes econòmics de la Covid-19. En aquest sentit, ha afegit que “és necessari visualitzar que l’evolució de la pandèmia està controlada per tranquil·litzar els turistes” i considera que “no podem esperar al juliol per obrir fronteres i eliminar la quarantena”. A més, ha defensat campanyes de sensibilització per “fomentar que el turisme estranger vingui a Catalunya i Espanya aquest estiu amb totes les garanties sanitàries, sense confondre seguretat amb temor a prendre decisions econòmiques”. “Urgeix obrir restaurants i reactivar ports i aeroports perquè ens hi juguem el futur de moltes empreses i, per tant, de molts llocs de treball”, ha conclòs.

D’altra banda, el gerent de l’àrea institucional de PIMEC, Ángel Hermosilla, ha posat de relleu la importància del sector, ja que aporta el 12,3% del PIB català, suposa el 14% del total de l’ocupació a Catalunya i ha comentat que un 19,4% dels turistes que rebem són estrangers. A més, ha fet una presentació de les dades de conjuntura sectorials: “Hem fet una enquesta que constata que un 70% de les pimes del sector no té activitat actualment i que 8 de cada 10 afirmen que la seva tensió en quant la tresoreria és elevada”. “Un 6,4% dels milions de turistes estrangers han deixat de visitar Catalunya en els primers 5 mesos de l’any en comparació amb el mateix període de l’any passat”, ha lamentat.

Entre altres qüestions, ha destacat que a Espanya els ERTO mostren una afectació de poc menys d’un milió de treballadors, xifra que suposa el 29,1% del total dels afectat per aquests expedients. I, a nivell estatal, diu que és el sector que més línies de finançament ICO ha demanat, amb més de 83.000 operacions i un total de 69.000 empreses.

Finalment, la presidenta de PIMEC Turisme, Isabel Galobardes ha explicat que l’activitat de PIMEC Turisme ha estat “frenètica” aquests darrers mesos a l’hora d’atendre les pimes i els autònoms del sector i ha dit que, des de la sectorial, han mantingut diverses trobades telemàtiques amb representants dels governs espanyol, català i europeu.

D’altra banda, ha exposat les mesures a curt i a mitjà termini de PIMEC Turisme per fer front a la situació derivada de la Covid-19: Una reducció de l'IVA del sector turístic al 4% i incentius fiscals en la desgravació per a la millora de la implementació de mesures correctores. També, rebaixar la pressió fiscal de manera que els estats on el sector turístic representa més del 10% del seu PIB puguin sobrepassar la regla d'estabilitat pressupostària. Així, com assegurar que els fons europeus addicionals per a la recuperació econòmica s'adrecin sobretot a les regions turístiques i arribin en forma d'ajuts directes a les pimes i els autònoms, etc.