L'Ajuntament de Vic fa una crida a mantenir el confinament durant la Setmana Santa

El Departament de Salut recorda que per aturar el contagi del coronavirus és clau quedar-se a casa

Quan s’està a punt per començar les vacances de Setmana Santa, set patrulles de la Guàrdia Urbana continuen treballant per garantir el millor confinament a diversos punts de Vic. Tan sols aquest matí s’han sancionat 14 persones, una d’elles ha estat detinguda per agents de la Guàrdia Urbana per haver reincidit 10 cops.

L’alcaldessa de Vic, Anna Erra, recorda que “si aquestes festes ens quedem a casa: Ens en sortirem”. És el missatge que per Setmana Santa tant el Departament de Salut com l’Ajuntament de Vic volen fer arribar a la ciutadania per evitar el contagi del coronavirus. Aquest any els dies festius de Pasqua s’hauran de celebrar a casa, respectant el confinament, perquè les xifres de positius per la COVID-19 a la comarca d’Osona i a Catalunya encara no donen treva ni permeten relaxar les mesures de prevenció del contagi

Des de Salut se suggereixen idees per fer una celebració diferent, com ara pintar ous de Pasqua amb els nens i les nenes, fer receptes típiques d’aquestes dates, connectar-se virtualment amb els amics o fer videotrucades a la família per estar en contacte virtual.

El confinament és clau per aturar l’actual pandèmia. En primer lloc, perquè es pot estar infectat sense saber-ho. En alguns casos el coronavirus no produeix símptomes i des que es contrau fins que hi ha símptomes poden transcórrer entre 4 i 7 dies en la gran majoria de casos, però fins i tot poden arribar a passar dues setmanes. És important quedar-se a casa perquè el coronavirus SARS-CoV-2 pot sobreviure fins a un màxim de 3 hores a l’aire, 4 hores sobre superfícies de coure, un dia al cartró o fins a 3 dies sobre plàstic o acer inoxidable. Per això cal netejar bé les superfícies i rentar-se amb freqüència les mans.

Cada vegada que una persona surt al carrer s’exposa a contraure el virus i posa en risc la seva pròpia salut, a més d’incrementar les possibilitats de contagi de la família o els companys de pis, a banda de totes les persones amb qui pot tenir un contacte puntual. Tocar-se la cara sense rentar-se les mans, no rentar-se les mans en arribar a casa o no respectar les mesures de distància de seguretat amb altres persones són petits oblits que es poden acabar pagant molt car.

 

Infectar sense saber-ho

Si s’està infectat però no se sap es pot transmetre el virus a altres persones. Per això és tan important tenir el mínim contacte proper possible amb altra gent i que sigui sempre de curta durada. També convé recordar que encara no se sap amb certesa si les persones poden transmetre el virus una vegada estan curades i tampoc es coneix bé el risc de reinfecció. Alguns estudis apunten que les persones infectades poden continuar excretant el virus durant més d’un mes, però encara no se’n desconeix la viabilitat.

Una altra bona raó per quedar-se a casa aquests dies de Setmana Santa és perquè entre tots s’ha d’intentar interrompre la transmissió per procurar evitar la saturació del sistema de salut. Cal mantenir a ratlla el nombre de persones infectades sense que superi el volum que el sistema de salut és capaç d’atendre.

 

Els nens i nenes també poden ser transmissors

Tot i que el coronavirus afecta d’una manera més lleu als infants, tenen el mateix risc de contagi que qualsevol altra persona. Els infants poden transmetre el coronavirus a altres persones encara que tinguin una simptomatologia lleu que es pugui confondre amb una altra malaltia. Com que els pot costar més mantenir les mesures de prevenció recomanades (distància amb altres persones, rentar-se les mans...) això augmenta el risc de contraure i transmetre la infecció. Per això és molt important que les famílies no abaixin la guàrdia i siguin els primers en donar exemple del confinament.

Podeu recordar les preguntes i respostes del coronavirus a Vic en aquest enllaç.