President Torra: "Us demano que us autoconfineu"

El cap de l’Executiu ha fet una crida a la ciutadania catalana demanant que “només surtin a treballar els sectors de l’alimentació, l’atenció i assistència sanitària o de serveis essencials”

El cap del Govern ha manifestat que el pla de mesures del govern espanyol és “insuficient i ineficaç” i ha reclamat al president Sánchez “tancar fronteres, aïllar Catalunya, aïllar Madrid, i tots els focus de més risc” i un paquet de mesures econòmiques compensatòries

Ha criticat que “això va de salut i de vides” i no “d’una imposició centralista i autoritària” que “recentralitzi i liquidi” la bona feina feta pel Govern

El president ha comparegut en finalitzar la reunió per videoconferència amb el president espanyol, Pedro Sánchez, i els presidents de les comunitats autònomes

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha fet una crida a “prendre la iniciativa” fent de la lluita contra el coronavirus una “lluita compartida, cívica i solidària”. “Us demano que us autoconfineu tan aviat com sigui possible”, ha manifestat el cap del Govern, que ha instat la ciutadania a “que només surtin a treballar els sectors de l’alimentació, de l’atenció i assistència sanitària i serveis essencials”. “Qualsevol prevenció és poca en un moment d’emergència greu com l’actual”, ha afirmat. El president ha fet aquestes declaracions en una compareixença que s’ha produït en finalitzar la reunió per videoconferència amb el president espanyol, Pedro Sánchez, i els presidents de les comunitats autònomes, on el cap de l’Executiu ha deixat clar que “cal aïllar Catalunya, aïllar Madrid, i tots els focus de més risc”, ha reblat.

El cap de l’Executiu ha criticat aquest migdia el Reial Decret aprovat ahir pel Consell de Ministres extraordinari i ha traslladat al president Sánchez que “l’estat d’alarma s’hauria pogut posar al servei del combat de la Generalitat i la resta de governs contra el coronavirus i, en canvi, s’ha posat al servei d’una idea antiga d’Espanya i d’un pla de mesures insuficient i ineficaç”. En aquest sentit, ha remarcat “la resposta insuficient” del govern espanyol” ja que actualment “ja no estem en fase de contenció, sinó de mitigació” i per aquest motiu, “cal ser més valents i més dràstics si volem frenar l’expansió exponencial”. El cap del Govern ha posat en relleu que “la Constitució no és un fàrmac” i que “tant Catalunya, com tot l’estat espanyol i la resta de països del nostre entorn, necessiten un confinament domiciliari per combatre el coronavirus”, tancant fronteres, aeroports, ports i trens d’alta velocitat.

En el decurs de la intervenció, el president també ha informat que ha exigit al president Sánchez un paquet de mesures econòmiques compensatòries per fer front a les conseqüències d’aquesta pandèmia. “Si es van dedicar 60 mil milions d’euros a salvar la banca, ara es tracta de salvar les empreses, els treballadors i els autònoms”, ha manifestat. El cap de l’Executiu ha reclamat, en primer lloc, suspendre els terminis de pagaments de tributs, cotitzacions de la Seguretat Social, quota d’autònoms i ampliació dels venciments. En segon lloc, establir una indemnització als treballadors autònoms i mantenir la remuneració dels treballadors que s’han de quedar a casa. A continuació,  establir noves línies de crèdit sense límit de liquiditat, així com assegurar que els ERTE no impliquin una pèrdua retributiva pels treballadors i que no consumeixin l’atur. Paral·lelament, suspendre els terminis de pagament d’hipoteques i subministraments, i sobretot, “assegurar que aquestes mesures arribin prioritàriament a Pimes, autònoms i a tots els sectors més afectats”.

El cap de l’Executiu també ha anunciat que ha donat instruccions al conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, “perquè els funcionaris de la Generalitat es quedin a casa, exceptuant els sectors imprescindibles” i també ha demanat al conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, i a la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, que parlin amb patronals i sindicats per poder implementar el confinament domiciliari. “El Govern de la Generalitat continuarà prenent decisions”, “és l’únic que ara mateix importa, la salut i la vida de les persones”, ha deixat clar.