Vic, capital mundial del raid l'any 2020

La capital d’Osona acollirà, al llarg d’aquest any, diverses activitats relacionades amb el món de l’hípica, i en què destaquen campionats nacionals, europeus i mundials de joves cavalls i genets

Vic 2020: Endurance City of the Year és probablement l’esdeveniment esportiu més important que se celebrarà aquest any a Vic”, ha afirmat el regidor d’Esports, Titi Roca, durant la presentació d’aquest esdeveniment hípic que convertirà la ciutat en la capital mundial del raid aquest any.

 

L’esdeveniment engloba tot un seguit de proves i actes relacionats amb el món del raid i del cavall que es duran a terme a la ciutat enguany, començant pel curs internacional de veterinaris de la Federació Eqüestre Internacional (FEI), que tindrà lloc del 16 al 19 de març a l’edifici el Sucre. També dins de l’apartat tècnic se celebraran unes jornades tècniques de raid en el marc del Mercat del Ram.

 

Tot i així, la programació de ‘Vic 2020: Endurance City of the Year’ es completa amb esdeveniments esportius de primer nivell, com són el 5è Raid de Promoció del Mercat del Ram (4 d’abril), el campionat d’Espanya de joves genets i júnior (del 10 al 12 d’abril), el campionat mundial de cavalls joves (21-27 de setembre) i el campionat europeu de joves genets i júnior (21-27 de setembre). S’espera una afluència d’uns 120 participants entre el campionat europeu i el mundial.

 

El director tècnic de la Federació Hípica Espanyola, Ignasi Casas, ha ressaltat que “no és casualitat que a Vic s’hi celebrin tots aquests esdeveniments, ja que a Osona s’hi troben els millors genets de raid del món, com Jaume PuntíÀlex Luque i Maria Álvarez”. Casas ha recordat que Vic ja va organitzar l’any 1992 un campionat mundial i que “els èxits del raid osonenc són molt importants sobretot durant la darrera dècada, guanyant més de 25 medalles en diverses categories”. “L’esport del raid s’ha professionalitzat molt en els darrers anys, i s’ha posat molt de moda a la zona del golf pèrsic, a Europa i als Estats Units. Potser no és molt conegut , però sí que té molts practicants arreu del món”, ha afegit.

 

La responsable de l’organització, Anna Maixenchs, ha agraït el suport institucional, d’infraestructures i econòmic, que fan possible l’esdeveniment.

 

El campió del món i d’Europa de raid, Jaume Puntí, ha destacat l’alt nivell d’aquest esport que hi ha a Osona i a Catalunya, i que afavorirà “que hi hagi molt bon nivell competitiu en tots els campionats”. A més, la celebració del campionat mundial de cavalls joves servirà també per posar a l’aparador el sector de cria de cavalls, que també és molt potent a la comarca.

 

Titi Roca ha avançat que abans d’acabar l’any està previst presentar un “projecte engrescador” en què Vic “lideri i sumi el potencial de la ciutat i de la comarca en aquesta disciplina esportiva”, per poder fer “un pas endavant en el món del cavall a Vic i a Osona”.

 
 

Què és el raid?

 

La disciplina de raid consisteix en la realització d'un determinat recorregut, dividit en fases, en el menor temps possible on el cavall ha de demostrar unes determinades condicions físiques que s'avaluen mitjançant controls veterinaris al final de cada fase. Aquesta modalitat hípica posa a prova la resistència física de genets i cavalls, on es premia la bona preparació física del cavall, que ha de recórrer llargues distàncies. El binomi guanyador serà aquell que arribi al final en el menor temps possible i complint es condicions veterinàries segons el reglament
.