Manlleu engega una nova edició de les Festes dels Tonis

El dia central de la festa serà el diumenge 19 de gener, dia que es celebrarà la missa, la posterior benedicció de cavalleries i el passant dels Tres Tombs. Per primera vegada en la seva història, les Festes dels Tonis tindran una dona com a banderera, Berta Bosch.

La Festa dels Tonis de Manlleu, recentment declarada Festa Tradicional d’Interès Nacional, va engegar una nova edició el passat divendres dia 10 de gener amb el pregó de l’historiador manlleuenc, Bernat Prat Viñas. 

Durant tres setmanes, fins l’1 de febrer, la ciutat es tornarà a omplir amb actes tan emblemàtics com el passant dels Traginers i el ball del Ciri, que conclourà el passant dels Tres Tombs que tindrà lloc el 19 de gener. 

El divendres 17 de gener, dia de Sant Antoni Abat, tindrà lloc la missa en honor al Sant i dels difunts del Gremi de Tonis i el passant dels Traginers, cercavila que recorrerà alguns dels carrers del municipi, acompanyats per la banda “RIVERTER”. El punt de sortida serà la plaça Fra Bernadí i al final del recorregut els i les assistents podran beure rom cremat. 

El dia central de la festa serà el diumenge 19 de gener. A les 8 del matí es començarà amb l’esmorzar de traginers al Mas Roca per agafar forces pels actes que vindran a continuació. Un cop finalitzada la missa solemne i la benedicció de les cavalleries a la parròquia de Santa Maria, es procedirà al tradicional passant dels Tres Tombs. Enguany i per primer cop en la seva història, la festa tindrà una dona com a banderera. Berta Bosch presidirà l’acte, acompanyada de Sergi Estrada i Roger Rifà, que seran els cordonistes. El Ball del Ciri a la plaça Fra Bernadí, amb la cobla Lluïsos, tancarà la jornada. 

Els últims dies de celebració es realitzaran tres actes molt diferents entre si. El 24 i el 25 de gener l’Espai Rusiñol acollirà l’obra “Perfectes Desconeguts” de la companyia teatral “Orfeó Popular Olotí”. El 26 tindrà lloc la Carrera de Cintes a la plaça Fra Bernadí, activitat que es va recuperar a Manlleu el 2016 i que consisteix en recollir unes cintes penjades mentre cavalques. Finalment, el dissabte 1 de febrer es farà el sopar i el fi de festa dels Tonis 2020.