Ferran Adrià serà l'ambaixador del Trufforum

El congrés debatrà amb experts del sector l’amenaça real del canvi climàtic per a la producció de tòfona

 

El reconegut cuiner i prescriptor gastronòmic, Ferran Adrià, serà l’ambaixador de la tercera edició del Trufforum, que torna a Vic per segon any consecutiu i del que aquest matí s’ha presentat el programa d’activitats i ponències. Immers ara en el desenvolupament i la promoció arreu del món de elBulliFoundation, Adrià pren així el relleu de la xef Carme Ruscalleda per afavorir igualment la projecció del congrés impulsat des de l’European Mycological Institute (EMI).

 

Els dies 24, 25 i 26  de gener, el Trufforum posarà sobre la taula l’amenaça i el risc que suposa el canvi climàtic per a la producció de tòfona silvestre, així com l’abandonament del bosc. El congrés exposarà veus expertes en la matèria, i també es centrarà en el turisme en les zones productores. Vic, a Osona, n’és una d’elles. D’aquí que el Trufforum es torni a celebrar en aquesta ciutat.

 

Durant la presentació del Trufforum avui a Vic, el regidor de l’Ajuntament de Vic i president de l’Organisme Autònom de Fires i Mercats (OFIM), Titi Roca, ha subratllat que aquest és un congrés “obert a tothom”, que vol donar de nou a conèixer la tòfona i divulgar el sector tant a nivell local i de país com internacionalment.

 

Per la seva banda, el sots-director de Boscos del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, Enric Vadell ha advertit del “canvi substancial” esdevingut en el sector de la tòfona en els darrers anys. Per això es va redactar el Pla d’Acció pel Desenvolupament del Sector Tofoner a Catalunya; que incideix en la producció, incentiva el consum tant intern com extern, i situa el país al mapa de la tòfona a nivell mundial. De fet, Vadell ha destacat que “Catalunya és un país tofoner, que de nord a sud compta amb zones que tradicionalment han sigut productores de tòfona i, per tant, històricament ha sigut ja un país referent en el món de la tòfona”.

  

Des del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), el tècnic Daniel Oliach ha remarcat l’oportunitat que representa el Trufforum per popularitzar la tòfona, i que, en aquest sentit, Catalunya “és un territori òptim per a la seva producció silvestre i de conreu, degut al seu clima mediterrani i als sols calcaris”, així com també ho són certes zones d’Espanya, Itàlia o França.

 

Les diverses activitats i tallers divulgatius que conformen el potent programa del proper Trufforum es desenvoluparan en diversos espais i escenaris dins l’edifici El Sucre de Vic, on es parlarà i debatrà sobre les virtuts d’un producte excels i de gran valor, no només per a la cuina sinó també per al territori. A més a l’Auditori Marià Vila-d’Abadal, amb una capacitat per unes 200 persones, serà l’espai on transcorreran les ponències de reconeguts xefs amb estrella Michelin, com són Nandu Jubany, Oriol Rovira o Toni Sala. De nou, durant tot el cap de setmana es podrà comprar tòfona al detall en el Mercat de la Tòfona, així com també productes trufats lliures d’aromes a l’espai del Market Trufforum.

 

Per acabar, el diumenge 26 al matí el Trufforum posarà l’atenció a la Plaça Major de Vic, que acollirà una de les seves activitats principals, com és el ll Campionat de Catalunya de Gossos Tofonaires. Enguany, es comptarà amb la participació de fins a 15 equips tofonaires que competiran en directe per trobar en un temps rècord les tòfones amagades i així, convertir-se en els millors de Catalunya de la seva modalitat.