"Caput aut navis", nova exposició sobre el joc des de l'antiguitat

La mostra “Caput aut navis. A cara o creu”, que visitarà diferents museus de la Xarxa de Museus Locals, s’inaugura aquest dissabte, 18 de gener, al Museu Arqueològic de l’Esquerda a Roda de Ter.

Caput aut navis -en català “a cara o creu”- era el nom llatí d’un dels jocs més populars en l’antiguitat i que ha perviscut fins als nostres dies. Aquest és també el títol de l’exposició produïda pel Museu de Granollers i adaptada per a la seva itinerància per l’Oficina de Patrimoni Cultural de l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona. La mostra proposa un repàs per diferents jocs que ens acompanyen des de l’època dels ibers i que evidencia la importància social del joc més enllà del món de la infància.

L’exposició comença la itinerància al Museu Arqueològic de l’Esquerda, situat entre Roda de Ter i les Masies de Roda, un dels 68 equipaments dels 53 municipis que formen la Xarxa de Museus Locals, on es pot veure del 18 de gener al 29 de març.

A través de 72 peces del fons arqueològic del Museu de Granollers (on es va exhibir de desembre de 2018 a març de 2019, comissariada per Marc Guàrdia), la mostra convida a fer un passeig pel món del joc en temps antics. Aquest conjunt de peces de petit format, que normalment reposen en caixes als magatzems, prenen un nou protagonisme i ens expliquen com es jugava des dels temps dels ibers i dels romans fins a l’època medieval.

Estructurada en sis àmbits  -Jugar a cuinetes, Sons i bales, Alea iacta est, Golafre!, A jugar! i Caput aut navis – l’exposició fa un recorregut temàtic i lúdic pel món del joc a partir de tabes, peces de fireta, monedes, campanetes i altres elements.

Jocs antics al jaciment de l’Esquerda

En algunes itineràncies el museu amfitrió complementarà l’exposició amb peces pròpies, com en el cas del Museu Arqueològic de l’Esquerda, on a l’apartat Balista, et palet et bitles es mostren alguns dels jocs que es jugaven al poble de Sant Pere de Roda a partir de materials arqueològics de les èpoques ibèrica i medieval.

Les visites comentades estan programades per al dissabte, 15 de febrer, a les 18 h, i diumenge,15 de març, a les 12 h. Per a grups, també amb cita concertada.