Les Atxes dels Reis

Els carrers cèntrics de Tona, la nit del 5 de gener, s’omplen d’una olor molt especial, ja que encenem atxes de barballó. Ho fem per rebre els Reis d’Orient.

Les diverses variants d’aquesta tradició s’estenen per força indrets de la Península Ibèrica. Sembla que provenen d’antigues creences, probablement de caràcter protector, purificador, màgic.

Les atxes de Tona són torxes fetes de manats de barballó lligats a una canya. Enguany, les atxes arribaran a les nostres llars gràcies a l’esforç i la col·laboració d’entitats del poble, particulars i l’Ajuntament.

Tona d’Idees va plantar barballó en un camp. La collita es va donar a l’Institut de Tona per a la construcció de les atxes que van ser venudes al Mercat Medieval celebrat el 15 de desembre, a fi de recollir diners per a la Marató de TV3. Com que Tona d’Idees vol fer créixer aquesta iniciativa, començarà una campanya per apadrinar plantes de barballó.

El dissabte 21 de desembre, dins el campament del patge i la patgessa reials, la Comissió de Reis va organitzar un taller d’elaboració d’atxes. La voluntat era ajudar les famílies a aprendre a fer aquestes torxes tan especials.

Per al dia 30, la Ludoteca Jocs ha preparat un joc familiar per descobrir les curiositats de les atxes i saber per què cremem barballó la nit del 5 de gener.

Volem donar les gràcies a totes aquestes iniciatives, ja que ajuden a donar una bona empenta a la tradició local més antiga de totes.